Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2022

‘De wondere wegen van het hart’ en ‘Het verlangende hart’ zijn dit jaar de thema’s van de open dagen van de Soefi Beweging.

 

Met de afschaffing van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer op 23 maart komt er een definitief einde aan alle corona-beperkingen. Alle soefi-organisaties in Nederland beginnen weer live bijeenkomsten te houden. Een aantal van deze bijeenkomsten blijven ook via zoom bereikbaar zoals de Sangatha-avonden in Den Haag en de klassen en diensten van het Soefi Contact in Haarlem. Hiermee lijkt een landelijk bereik van deze bijeenkomsten structureel te worden.

Amir Smits, centrumleider va Amsterdam, geeft dit jaar meditatiebijeenkomsten en verschillende klassen vanuit de Innerlijke School van de Soefi Beweging. Ook biedt hij via zoom kennismakingsbijeenkomsten aan: ‘Essenties van het Soefisme’.

Op 7 mei 2022 is er een Open Dag van de Soefi Beweging in de tempel in Katwijk. Het thema is: ‘De wondere wegen van het hart’.
Achtergrond zijn de lezingen die Inayat Khan 100 jaar geleden in Katwijk gaf over de reis naar binnen en het innerlijk leven. Op het programma staat onder andere een inleiding over het thema met soefi-oefeningen door Murshid Nawab Pasnak, de leider van de Internationale Soefi Beweging. Deze inleiding en oefeningen worden gegeven in het Engels maar worden ter plekke vertaald. Ook is er een meditatieve wandeling in de omringende natuur van de duinen onder leiding van Kadir Troelstra. Ter plekke is de nieuwe uitgave beschikbaar van Inayats lezingen, een kleinood van 50 pagina’s getiteld “Het innerlijk leven”.

 

In de zomer worden ook weer zomerscholen en retraites gehouden. Zowel de Internationale Soefi Beweging, het Soefi Contact, de Sufi Way en de Stichting 1923 hebben een programma-aanbod.

 

Zomerschool Soefi Beweging 2022

Noor van Duijn [1] schrijft:

Van 7 t/m 9 juli werd de Internationale Zomerschool weer gehouden in Murad Hassil onder leiding van Pir Nawab Pasnak. Deze werd vooraf gegaan door een tweedaagse ‘workersretreat’. Het thema was: ‘The Ocean of Life’. Dit thema is mooi uitgewerkt in een boekje voor deze Zomerschool. Het was een gevarieerd programma, onder andere bestaande uit: Daily Service, (adem)oefeningen, teksten van Pir-o-Murshid Hazrat Inayat Khan, natuurmeditaties, wazifa, ‘Singing Zikar’, groepswerk, individuele interviews, ‘sacred dance’, confraternity, candle of wish. Met veel inzichten, vriendschap en inspiratie voor het dagelijks leven werden deze mooie dagen afgesloten.

Zomerschool Suresnes

De Suresnes-Zomerschool werd dit jaar van 3 tot en met 10 juli in Den Haag gehouden (Anna Paulownastraat 78) omdat er in de Khankah in Suresnes verbouwingswerkzaamheden plaatsvonden. Op het programma stonden lezingen, van onder anderen Shaikh-ul-Mashaik Mahmood Khan, Pir Zia (via zoom) en Petra Beate Schildbach. Daarnaast was er ruimte voor muziek (o.a. van de groep Hosh Neva) en meditatie. Op 3 juli, de sterfdag van  Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan was er in de middag een excursie naar de begraafplaats Oud Eik en Duinen. ‘s Avonds was er een concert waarbij bekende en minder bekende composities van Maheboob ten gehore gebracht door Jean-Baptiste Milon (piano) en André Pérez Muiño (tenor). Op 5 juli werd er aandacht besteed aan de geboortedag (Viladat Day) van Hazrat Inayat Khan.

Hosh Neva

 

Op zaterdag 22 oktober is er een Open Dag van de Soefi Beweging in de tempel Murad Hassil in Katwijk. Het thema is: ‘Het Verlangende Hart’.  Er zijn zo’n 50 aanwezigen. Noor van Duijn is dagvoorzitter. Amir Smits geeft een tweetal lezingen. Monika Rietveld verzorgt een meditatieve bewegings-workshop en een afsluitende sama-bijeenkomst.