Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1952

Eind 1951 richt Azim Wil van Beek een brandbrief aan het bestuur van de Soefi Beweging Nederland. Van Beek klaagt over vele facetten van de koers van de nationale vereniging; inhoud van de activiteiten, gebrek aan openheid en informatie voor mureeds, gebrek aan PR, het ontbreken van een landelijke bibliotheek. Kadir van Lohuizen reageert vanuit zijn functie als nationaal vertegenwoordiger. Ook komt er een gesprek tussen Van Beek en Van Lohuizen. Het haalt de kou niet uit de lucht. De tegenstellingen blijven. [1]Van Beek schaart zich in het kamp van de ‘loyale oppositie’. De tegenstellingen culmineren uiteindelijk in de Suresnes affaire van 1956 rondom de onteigening van het soefi-land in Suresnes. Zie aldaar. In een brief van 8 mei van Gawery Voûte aan het bestuur van de Soefi Beweging toont zij zich een supporter van de positie en de ideeën van Azim van Beek.

Op 24 maart wordt Fazil de Vries Feijens door Murshid Ali Khan ontheven van zijn functie als centrumleider van Amersfoort. De reden blijft vaag. In zijn brief noemt Murshid Ali Khan: ‘ rumours about you’ en ‘mureeds from the center revolting against you’. [2].  Fazil wordt door Ali Khan vervangen door Hakima van Dissel. In een brief van 25 april toont Gawery Voûte zich hoogst ongelukkig met het ontslag van De Vries Feijens. Ze pleit voor het instellen van een neutrale arbitrage commissie. Ook Louis Hoyack richt zich in een brief van 26 maart 1952 tot Murshid Ali Khan om te protesteren tegen het ontslag van De Vries Feyens.

Waarschijnlijk heeft het ontslag van De Vries Feijens te maken met een handtekeningenactie die hij in 1950 samen met Gawery Voûte op touw zette zonder toestemming te vragen aan Headquarters. De centrumleiders in Nederland werden door hem gevraagd een petitie te ondertekenen die pleitte voor de onmiddellijke bouw van een Universel op het ‘Soefi-land’ in Suresnes. Dit was volgens hem nodig om een dreigende onteigening door de lokale overheid af te wenden. [3]

In 1958 richt De Vries Feijens een eigen tijdschrift ‘De Boodschap’ op, samen met Louis Hoyack en Ameen Carp. De reden van het initiatief ligt in een gedeelde onvrede met de lijn die door Murshid Ali Khan in de jaren ’50 is ingezet om een einde te maken aan de oppositie binnen de Soefi Beweging.

Fazil de Vries Feijens
(vader van Ratan Witteveen – de Vries Feijens)

 

Vermoedelijk in het voorjaar organiseert de Suresnesgroep een pelgrimage naar Fazal Manzil. Het soefi-land en het mureedshuis zijn dan nog in het bezit van de Soefi Beweging. In het fotoalbum van Shireen Smit – Kerbert (collectie Soefi Museum Den Haag) komen we een aantal kiekjes tegen van dit verblijf.

Op de foto’s zien we een aantal bekende soefi’s uit Nederland:
Shireen Smit – Kerbert, haar man Jan Smit, Theo van Hoorn, Kafia Blaauw, Sirkar van Stolk e.a.

 

In mei is Murshid Ali Khan in Stockholm. Daar wordt bij ernstig ziek waardoor hij nadenkt over zijn opvolging. Hij neemt twee besluiten. Allereerst benoemt hij in een testament Mahmood Khan tot zijn opvolger na zijn overlijden, wanneer hij zijn studie heeft afgerond en klaar is deze functie op zich te nemen. Tot die tijd zal Musharaff Khan de functie waarnemen. Verder schrijft hij op 28 mei een brief waarin hij verklaart dat de kinderen van Hazrat Inayat Khan nooit zijn opvolger zullen worden omdat ze daarvoor niet waardig en geschikt zijn. De brief wordt mede ondertekend door Halima Lange en door Fatayab Faber. [4]. Klik hier voor de tekst van het testament Ali Khan 28 mei 1952.

In het weekend van 1 juni houden de Soefi Jongeren een Pinksterweekend. Hakim Faber schrijft in een brief aan Ali Khan op 6 juni:

The Young Sufi Pinkster Meeting in Holland seems to have been very fine, I heard from Ied Wiener. It was in Aerdenhout, just as a year ago, but more in style this time. It was only sorry that many of the older young-Sufi’s were not present this time, but, on the other side, there were 5 or 6 new very young ones. [5]

 

In het julinummer van de Soefi Gedachte schrijft Hoyack een artikel over vegetarisme, waarvan hij een sterk voorstander is. In het daaropvolgende nummer volgt een kritische reactie van de voorzitter en secretaresse van de Broederschap Federatie.[6]

“Het zij ons vergunt, enkele opmerkingen te mogen maken n.a.v. de merkwaardige beschouwingen, die de heer Hoyack in de Soefi-Gedachte van Juli jl. wijdde aan het vegetarisme”

zo begint de inleiding van het artikel. In hetzelfde nummer komt Hoyack met een ‘wederwoord’.

De komende jaren zal er in de Soefi Gedachte regelmatig aandacht zijn voor de Broederschap Federatie. Het toont de contacten die de Soefi Beweging aangaat met andere maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties (bijv. Antroposofie en H.I.R.O)

Ook in dit jaar blijft de Soefi Beweging ijveren voor het verstrekken van zendtijd aan de H.I.R.O. en worden de mureeds opgeroepen lid te worden van deze organisatie.

De Zomerschool van 1952 vindt plaats van 26 juli tot 9 augustus in het gebouw van de Theosofische Vereniging. De Ruyterstraat 67 in Den Haag. Het was nog lange tijd onzeker of deze Zomerschool wel door kon gaan gezien de gezondheidstoestand van Murshid Ali Khan. In veel correspondentie uit het voorjaar gaan de meeste mureeds er nog van uit dat de Zomerschool zal moeten worden gecanceld.

 

‘I was lost in my dreams’

Van 1951 tot 1957 vinden er in slot ‘Het Oude Loo’ in Apeldoorn de Oude Loo Conferenties plaats. Ze vonden gedurende deze jaren twee en later drie maal per jaar plaats. In het totaal zijn er 17 van dergelijke samenkomsten georganiseerd. De voertaal was Engels vanwege de vele buitenlandse gasten en sprekers. Het waren spirituele bijeenkomsten vanuit de kringen rondom de toenmalige koningin Juliana en Greet Hofmans. Organisaties als de Theosofen, Cristian Science, Woodbrokers, het Leger des Heils, de Britse Israël Beweging waren allemaal vertegenwoordigd.

Een aantal keren hebben ook vertegenwoordigers van de Soefi Beweging hun opwachting gemaakt bij deze conferenties. In 1952, van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juli, is het thema ‘God is the Ruler of the World’. Gawery Voûte is een kennis van een dame uit het organiserend comité. Samen met Zuleikha van Ingen en Salamat (Louis) Hoyack assisteren ze bij de organisatie. Ook Hasina de Smeth – van Pallandt is aanwezig op deze conferentie. Zijn maakte destijds deel uit van de hofhouding van de koningin. Er is bij de Soefi Beweging enige ergernis dat Murshid Ali Khan en Musharaff Khan niet lijken te zijn uitgenodigd, maar wel leden van wat is gaan heten de ‘loyale oppositie’ binnen de Soefi Beweging (Voûte, Hoyack, Van Ingen). Ook Vilayat arriveert op enig moment op de conferentie. Hij zal zelfs een lezing verzorgen op een van de dagen. Tot twee maal toe wordt hij uitgenodigd voor een lunch in aanwezigheid van de majesteit die speciaal gehouden wordt voor de aanwezige buitenlandse sprekers. De eerste keer komt Vilayat te laat met als reden: ‘I was lost in my dreams’. Hasina de Smeth is woedend bij zoveel minachting voor het hof. Vilayat neemt plaats tegenover Juliana die hem enigszins koeltjes bejegent. Tijdens de volgende lunch zijn Vilayat en de koningen naast elkaar geplaatst en verloopt het contact veel voorspoediger. Vilayat wordt zelfs uitgenodigd de volgende bijeenkomst in 1953 mede te organiseren. [7]

Het Oude Loo in Amersfoort

Voor meer informatie over de Oude Loo Conferentie klikt men op de link naar de Wikipagina over dit onderwerp of op deze link van Uitgeverij Conserve.

Het is tijdens de zomer van dit jaar dat Charlotte Mussavira van Pallandt werkt aan een stenen buste van Murshid Ali Khan. Het beeld zal jarenlang een plek krijgen in het huis aan de Banstraat 24. In 2019 verhuist het naar het Soefi Museum in de Anna Paulownastraat. [8]

Buste van Murshid Ali Khan
in de tuin van de Banstraat.

Er zijn inmiddels internationaal ongeveer 1200 mureeds, waarvan zo’n 525 in Nederland. [9]

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages