Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2023

 

In mei van dit jaar komt de International Sufi Movement met twee mededelingen:

  1. Het hoofdkwartier wordt ondergebracht in een Nederlandse Stichting, na 100 jaar in Genève gevestigd te zijn.
  2. De nieuwe website van de Movement wordt gelanceerd: http://www.sufimovement.org

 

De noodkreet van moeder aarde

Open Soefidag 27 mei 2023

“Tijdens deze dag in de soefitempel Murad Hassil in Katwijk zullen we ons op de huidige ecologische crisis bezinnen. Wat is het soefi antwoord op de noodkreet van Moeder Aarde? Welk perspectief biedt dat op de relatie tussen mens en natuur?

Door middel van teksten uit de soefitraditie, natuurmeditaties en onderlinge uitwisseling zullen we hier dieper op ingaan. De dag wordt afgesloten met een speciaal ritueel waarin we om de heling van Moeder Aarde vragen.”

 

 

De Internationale Zomerschool in Katwijk aan Zee van 2023 vindt plaats in twee delen op: 7 – 10 juli en 12 – 15 juli. Het thema is dit jaar: ‘O inspiring guide through life’s puzzling ways’. Een uitgebreid verslag van deze zomerschool is te vinden in het septembernummer van het magazine ‘Soefigedachtes’.

Op 6 augustus overlijdt Wali van Lohuizen in het Rosa Spierhuis in Laren op 91-jarige leeftijd. De uitvaart vindt plaats in Murad Hassil op 12 augustus, waarna Wali ter aarde wordt besteld op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. De dienst werd geleid door Hamida Verlinden, Monika Rietveld en Kadir Troelstra.
Geboren in een soefi gezin heeft Wali’s leven en dat van zijn vrouw Walia (overleden in 2013) geheel in het teken gestaan van het werk aan de verbreiding van het soefi gedachtegoed.

Wali van Lohuizen op 31 januari 2023
tijdens een interview met Paul Ketelaar.

 

Op dinsdag 29 augustus is in London een portret onthuld van Noor Inayat-Khan. Het portret is van de hand van de Engelse schilder Paul Brason. In het bijzijn van Pir Zia en Shaikh-ul-Mashaik Mahmood khan Youskine, verrichte Koningin Camilla Parker Bowles de onthulling. Voor meer informatie, ga naar: https://www.iglobalnews.com/icommunity/arts-culture/queen-camilla-unveils-portrait-of-british-indian-world-war-ii-spy-noor-inayat-khan

v.l.n.r. Sartaj Inayat-Khan, Pir Zia Inayat-Khan, Paul Brason,
Mahmood khan Youskine, Harunissa Khanim Maulabakhsh

 

Sufi Suresnes

Gedurende de afgelopen jaren is in Suresnes het voormalige woonhuis ‘Fazal Manzil’ van Hazrat Inayat Khan en zijn familie grondig gerenoveerd. De tuinzaal, ooit door Vilayat en de zijnen gebouwd en dat de vorm heeft van een serre, is gemoderniseerd en voorzien van een nieuwe keuken en nieuwe toiletten. De eerste etage is ingericht als een museum en een bibliotheek. Ook de ‘Oriental Room’ die nog uit de tijd van Murshid stamt heeft een opknapbeurt gehad. Op zaterdag 9 september vond de officiële opening plaats in het bijzijn van meer dan honderd genodigden. De openingsceremonie was ingebed in een dagprogramma dat van ‘s ochtends tot ‘s avonds duurde.  Onder de bezoekers waren ook vele mureeds uit Nederland vanuit de verschillende soefi organisaties.

Pir Zia en Mahmood tijdens de opening

 

 

De Soefi Beweging organiseert een Open Soefidag op zaterdag 4 november 2023 in de Soefitempel te Katwijk. Het is een meditatieve dag rond het thema ‘Leven in overgave’. Na een inleiding door Amir Smits volgen meditatieve oefeningen, mantrazang en een muzikaal optreden van Ney-speler Sinan Arat. Het programma duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur.

 

Meer dan 100 mensen kwamen af op de boekpresentatie van de biografie van Mahmood khan Youskine op 18 november – 8 dagen na de 96ste verjaardag van de hoofdpersoon – in de Anna Paulownastraat in Den Haag. Het boek is van de hand van Wali van der Zwan en heeft als titel: ‘In Family’s Footsteps’.

 

Op vrijdag 1 december overlijdt Munir Belt. Munir was centrumleider van Leiden en later van het gecombineerde centrum Leiden-Katwijk-Wassenaar.