Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2024

In het weekend van 17 februari, een aantal dagen voor zijn 82ste verjaardag, overlijdt Sharif Graham (Pasadena, California, 23 februari, 1942). Hij was net teruggekeerd in Amerika na een bezoek aan de Urs (sterfdag van Hazrat Ianayat Khan op 5 februari) in Delhi.

Qahira Wirgman van de Nekbakht Foundation schrijft over hem:

Professor Sharif Graham, een Amerikaanse mureed van Pir Vilayat sinds 1970, en hoogleraar literatuur en vergelijkende religie, aan de Universiteit van Arizona en vervolgens aan het Pima College. Toen hij in 1982 het archief van de biografische afdeling in Suresnes bezocht nodigde Munira van Voorst van Beest hem uit hem om met haar samen te werken en vanaf die tijd zou hij elk jaar tijdens zijn zomervakantie van drie maanden op bezoek komen en haar assisteren bij het redigeren van de Complete Works 1922 Volumes I en II, en 1923 Volume I. Hij zette het werk voort na de dood van Munira en in 1998 werd hij door de Nekbakht Foundation uitgenodigd om de rol van archivaris op zich te nemen en hij verhuisde naar Suresnes om fulltime aan de Complete Works te werken. Sharif verdiepte zich in de leringen van Hazrat Inayat Khan en gaf lezingen en lezingen over het leven en werk van Murshid. Hij redigeerde de delen 1924, deel I (met Berthi van der Bent en Jane Parish) en II; 1925 Deel I, en 1926 Deel I en II. Hij werd bij dit werk bijgestaan door Koré Jeanne Salvato en Juliane Jasmine Damm. In 2012 keerde hij terug naar de Verenigde Staten.

Tijdens de zomerscholen in Katwijk in de jaren negentig heeft hij een aantal lezingen gegeven over zijn werk in de archieven in Suresnes.


Sharif Graham