Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2024

In het weekend van 17 februari, een aantal dagen voor zijn 82ste verjaardag, overlijdt Sharif Graham (Pasadena, California, 23 februari, 1942). Hij was net teruggekeerd in Amerika na een bezoek aan de Urs (sterfdag van Hazrat Inayat Khan op 5 februari) in Delhi.

Qahira Wirgman van de Nekbakht Foundation schrijft over hem:

Professor Sharif Graham, een Amerikaanse mureed van Pir Vilayat sinds 1970, en hoogleraar literatuur en vergelijkende religie, aan de Universiteit van Arizona en vervolgens aan het Pima College. Toen hij in 1982 het archief van de biografische afdeling in Suresnes bezocht nodigde Munira van Voorst van Beest hem uit hem om met haar samen te werken en vanaf die tijd zou hij elk jaar tijdens zijn zomervakantie van drie maanden op bezoek komen en haar assisteren bij het redigeren van de Complete Works 1922 Volumes I en II, en 1923 Volume I. Hij zette het werk voort na de dood van Munira en in 1998 werd hij door de Nekbakht Foundation uitgenodigd om de rol van archivaris op zich te nemen en hij verhuisde naar Suresnes om fulltime aan de Complete Works te werken. Sharif verdiepte zich in de leringen van Hazrat Inayat Khan en gaf lezingen en lezingen over het leven en werk van Murshid. Hij redigeerde de delen 1924, deel I (met Berthi van der Bent en Jane Parish) en II; 1925 Deel I, en 1926 Deel I en II. Hij werd bij dit werk bijgestaan door Koré Jeanne Salvato en Juliane Jasmine Damm. In 2012 keerde hij terug naar de Verenigde Staten.

Tijdens de zomerscholen in Katwijk in de jaren negentig heeft hij een aantal lezingen gegeven over zijn werk in de archieven in Suresnes.


Sharif Graham

Van 1 tot en met 10 juli vindt in Suresnes een Zomerschool plaats onder leiding van Shaikh-ul-Mashaik Mahmood khan Youskine en Pir Zia Inayat-Khan. Er waren bijdragen van de Turkse Mannheim-groep, Wali van der Zwan en Petra Beate Schildbach uit Berlijn, Sikander van der Vliet en Nuweira Youskine. Daniële van Lohuizen, de dochter van Jelaluddin en Amiran,  zong liederen van Maheboob Khan. Een andere muzikale bijdrage kwam van de harpiste Sarasvati de Vries. Het middag- en avondprogramma werd ook via Zoom uitgezonden. Daarnaast heeft een aantal mensen vanuit het buitenland via Zoom een lezing  gehouden.

 

In dezelfde periode wordt in Katwijk aan Zee de Internationale Zomerschool van de Soefi Beweging gehouden.

Noor van Duijn schrijft:

De internationale Zomerschool van de International Sufi Movement werd dit jaar weer gehouden in de Soefitempel in Katwijk, de Universel Murad Hassil, onder leiding van Pir Nawab Pasnak. Deze bestond uit twee delen: een driedaagse ‘senior retreat’ van 3 t/m 5 juli en daarna een ‘Summer Serai’ van 7 t/m 12 juli. Het thema was: ‘Mystical Relaxation’. Het was een gevarieerd programma, onder andere bestaande uit: Gebeden, Daily Service, (adem)oefeningen, wazifa, ‘sacred readings’ van Pir-o-Murshid Hazrat Inayat Khan, natuurmeditaties, ‘Singing Zikar’, groepswerk, individuele interviews, ‘sacred dance’, confraternity, candle of wish. Er was een warme en open sfeer van broeder- en zusterschap waarbij ieder zijn/haar ontwikkeling doormaakte en veel ervaringen ook met elkaar gedeeld werden. Als een schat in ons hart werkte dit verder door in het dagelijks leven.

Van 23 tot 28 augustus was Pir Zia in Nederland. Op vrijdag de 23ste gaf hij een lezing in de Anna Paulownastraat (AP). Op 24 en 25 augustus hield hij een retreat in Murad Hassil. Maandag was hij weer op de AP om interviews te geven. de twee laatste dagen van zijn verblijf besteedde hij aan het doen van onderzoek in de archieven van het Soefi Museum dat in het pand van de AP is gevestigd.

Meditatie in de vallei bij Murad Hassil tijdens de retreat