De laatste jaren bereiken Karimbakhsh Witteveen en Shahzadi Khan steeds meer klachten over het optreden van Fazal. Terwijl de jonge generatie enthousiast is over zijn inspirerende leiderschap en in grote aantallen op hem af komen, zowel in Nederland als in Engeland, hebben de bestaande Nederlandse centra, geleid door mensen die de meer traditionele lijn voorstaan, zoals voorgeleefd door eerste drie opvolgers van Hazrat Inayat Khan (te weten Maheboob Khan, Ali Khan en Musharaff Khan) grote bezwaren tegen de stijl van Fazal. Zijn stijl laat zich omschrijven als vernieuwend, experimenteel, wetenschappelijk en psychologisch. Het contact van Fazal met de bestaande centra in Nederland en het buitenland (o.a. Zuid Afrika, Zweden, Amerika, Australië, Italië en Brazilië) wordt steeds moeilijker of is reeds verbroken. Men ervaart hem als extreem in zijn handelwijze en ontactisch in zijn bejegening. Hij lijkt zich meer te willen focussen op zijn jonge achterban. Er wordt door verschillende soefileiders gesuggereerd dat Fazal dan maar zijn eigen organisatie moet oprichten.
Voor Karimbakhsh en Shahzadi is het moeilijk laveren in deze situatie. Ze hebben Fazal in het zadel geholpen en hem tot nu toe steeds gesteund. Hun persoonlijke band met hem is warm te noemen. Dit blijkt steeds weer uit hun correspondentie met hem. Maar daarnaast begrijpen ze de kritiek en voelen ze zich zeer verbonden met de mureeds van de traditionele lijn. In een lange brief van Karimbakhsh aan Fazal brengt hij de verschillende problemen ter sprake. Hij is van mening dat de problemen binnen de Soefi Beweging ernstiger zijn dan ooit tevoren. Hij verwoordt een aantal bezwaren aan tegen de huidige lijn van Fazal.
- Het verwaarlozen van de vijf traditionele activiteiten van de Soefi Beweging
- Het toepassen van alternatieve medicijnen in de Sufi Healing Order en hiervoor vergoedingen vragen
- Het verdienen van geld aan de Soefi werkkampen en het hierbij aanstellen van full time en betaalde krachten
- Het inbrengen van te veel nieuwe elementen en oefeningen in de Soefi beweging
- Het te veel afwijken van Inayat Khan’s teachings in zijn lezingen
- Het negeren en bruuskeren van de oudere leiders en mureeds
- Het te veel vrijheid toestaan op het gebied van seksualiteit en op dit gebied zelf geen voorbeeld functie vervullen [1]
Murshida Shahzadi besluit zich de komende jaren terug te trekken uit een aantal functies binnen de Soefi Beweging. Zo geeft ze haar rol als Madar-ul-Maham (secretaris van de Innerlijke School) op. Daarnaast trekt ze zich terug als lid van het Executive Committee. In 1977 zal ze een time out nemen en een reis maken naar Iran om nieuwe inspiratie op te doen. Bij terugkomst neemt ze het besluit een eigen Tariqa op te richten (zie 1980) voor mensen die de traditionele lijn van Murshid (weer) willen volgen.
Het Nationaal Comité vergaderde in de Universel. Murshid Fazal nam persoonlijk de leiding van De Soefi Gedachte over. De Soefi Gedachte-nieuwe-stijl zal in april 1977 verschijnen met een abonnementsprijs van f25,- [2] De redactie maakt dit jaar een grondige wijziging door. Shahzadi Khan, Iman Kunst, Mahmood Khan en Karimbakhsh Witteveen leggen hun taken neer. De redactie wordt nu verder gevormd door Fazal Inayat-Khan en Ied Wiener. In de loop van 1977 wordt dit tweetal aangevuld met Hakim van Lohuizen en Agnes Martin.
Wil(ly) Hofman legt in juni haar secretariaatsfunctie van de Soefi Gedachte neer. De taak wordt overgenomen door Ied Wiener uit Nijmegen die reeds jaren actief was als publiciste en redactielid.
Op 25 maart, om 8 uur ‘s avonds, houdt Kamila van Tricht een lezing in het centrum Banstraat in Den Haag. Het onderwerp is: ‘De achtergronden van het leven van Hazrat Inayat Khan’. Kamila van Tricht is bij het grote publiek beter bekend onder haar schrijversnaam: Elisabeth de Jong – Keesing. In 1973 publiceerde ze onder deze naam een biografie van Hazrat Inayat Khan onder de titel ‘Golven, waarom komt de wind?’
Op 16 april trouwt Mahmood Khan Youskine met zijn derde en huidige echtgenote Harunnisa Khanim Maulabakhsh.
Harunnisa Khanim Maulabakhsh
De voorjaarsconferentie wordt dit jaar gehouden van 27 tot en met 30 mei in Murad Hassil.
Dit jaar duurt het zomerprogramma 8 weken. Van 18 juli – 24 augustus: zomerkamp en diverse seminars. Van 29 augustus – 14 september: Zomerschool.
De Theosofische Vereniging bestaat dit jaar 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseert de vereniging diverse evenementen. Er verschijnt over dit jubileum een aankondiging in het maartnummer van de Soefi Gedachte.
Murshida Shahzadi is in december te gast in het programma van de NOS getiteld ‘Zienswijze’. Het thema van het programma is deze keer ‘innerlijke vrede’. De gastheer en presentator is Jack van Belle. Verder zijn te gast pater H. van Heyster, Benedictijn en de heer A. van der Linde, lid van de Quakers. [3]
Presentator Jack van Belle
1922 – 2008