Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2012

Het juninummer van de Soefi Gedachte staat voor een groot deel in het teken van de natuur. Maar liefst 8 bijdragen gaan over dit thema.

Op 14 juli komen de memoires uit van Murshida Shahzadi Khan  – de Koningh. Het boek is getiteld ‘Pagina’s uit het leven met een soefi’ en wordt gepresenteerd tijdens de Zomerschool. De titel is een knipoog naar het boek van haar man, Musharaff Khan, dat in 1982 verscheen, getiteld: ‘Pages in the Life of a Sufi’, met daarin zijn jeugdherinneringen. Het boek is samengesteld uit aantekeningen van Shahzadi en bewerkt naar een Engelse en Nederlandse versie door Hamida Verlinden en Rani McLaughlin.

Dit jaar verschijnt Karimbakhsh Witteveens autobiografie getiteld ‘De magie van de harmonie’. Het boek is 380 pagina’s dik en bevat drie rode draden, zijn persoonlijke leven (ouderlijk huis, school en studie, huwelijk en gezin, etc. ) zijn werkzame leven (professoraat, ministerschap, IMF, adviseurschap) en zijn spirituele leven (Soefisme). Co-auteur is Saskia (Daulat) Rosdorff.

Princess Anne van Engeland onthult op 8 november een buste van Noor Inayat-Khan op Gordon Square in Londen. Noor was de oudste dochter van Hazrat Inayat Khan. In de oorlog heeft ze in Parijs gewerkt voor het Britse verzet als radioberichtgeefster. Uiteindelijk werd ze ontdekt en in 1944 in Dachau gefusilleerd.

In november start een cursus over de biografische component van het soefisme. De cursus wordt georganiseerd door de Stichting Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan en zal plaats vinden in de Khankah Asaan Manzil (Frederik Hendriklaan 25) het woonhuis van Mahmood Khan die tevens de spreker is op de avonden. Hij behandelt de verschillende biografische werken die gewijd zijn aan het leven van Hazrat Inayat Khan. Aan de orde komen de boeken van Miriam Bloch, Van Beek, Musharaff Khan en Elisabeth Keesing (Camilla van Tricht)