Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1926

Op 8 september haalt Murshid nog zijn rijbewijs. 

 

In Nederland verschijnt het werk ‘De ziel, vanwaar zij komt en waarheen zij gaat’ in een vertaling van Tony de Ridder, een Nederlands schrijfster en dichteres en een mureed uit Arnhem.


Nieuwsblad voor den boekhandel jrg 93, 1926, no 12, 12-02-1926

 

Op 12 februari is Murshid in Chicago. Per post geeft hij een Soefinaam aan Anita von Hemert, die in  1925 trouwde met Sirkar van Stolk. Ze ontvangt de naam ‘Sajani’ wat ‘merited’ (verdienstelijk) betekent.

 

In ‘Het Vaderland Staat- en letterkundig nieuwsblad’ van 27 februari 1926 verschijnt onderstaande boekbespreking.

 

 

 

De laatste Summer School met Murshid Inayat Khan

 

Dit jaar wordt de laatste zomerschool georganiseerd die zal plaatsvinden onder leiding van Hazrat Inayat Khan. In het najaar zal hij vertrekken naar India, waar hij op 5 februari 1927 op 44-jarige leeftijd overlijdt.

Shireen (Smit) Kerbert bezocht in 1926 op 19 jarige leeftijd voor het eerst de zomerschool in Suresnes. Ze werd daar namens Hazrat Inayat Khan door Van Tuyll ingewijd. Ook maakte ze de befaamde Samadhi Silences mee op de zaterdagavonden. In de oorlog, dan inmiddels getrouwd met de heer Smit, zal ze de befaamde Smit – Kerbert Collectie aanleggen. Een verzameling herinneringen aan Hazrat Inayat Khan, geschreven door mensen die hem nog persoonlijk hebben gekend.

Gawery en Manohary Voûte zijn een maand lang aanwezig op deze zomerschool. Ze bezoeken de gatha-klassen, de erediensten, de healingbijeenkomsten en de Message-bijeenkomsten die op op de dinsdagavonden plaatsvinden. Ook zijn ze getuige van de Khilwat-silence en de Samadhi-silence. Tijdens deze zomerschool ontvangen ze ook hun soefi-naam van Murshid.  [1]

Tijdens de zomerschool van dit jaar wordt een van de toneelstukken van Hazrat Inayat Khan opgevoerd, ‘The Living Dead’. De regie is in handen van de Nederlandse actrice Pine Belder. Ze was een mureed van Salima van Braam en was door Hazrat Inayat Khan persoonlijk ingewijd.  [2]

Uit een oud fotoalbum:
Saida van Tuyll (met vina) op de voorgrond. Daarachter staat Huzurnavaz van Pallandt.
Erboven is een klein takje geplakt uit de Sufi Garden. 

Op 13 september, aan het einde van de Zomerschool, vindt de symbolische eerste-steenlegging plaats van de toekomstige Universel in Suresnes De ceremonie is op film vastgelegd door de Nederlandse mureed Jan Wildschut. In Suresnes zal echter nooit een Universel gebouwd worden. De Soefi Beweging moet wachten tot 1970, wanneer in Katwijk aan Zee, Nederland, een eerste Universel geopend wordt. De steen bevindt zich thans in een gebouwtje (een tempeltje of kapel, geplaatst door de Sufi Order International en Universel genoemd) in de tuin van Fazal Manzil, het huis van de Khan-familie in Suresnes.

V.l.n.r. Huzurnavaz van Pallandt, onbekend, Murshida Goodenough,

Hazrat Inayat Khan, Vilayat, Hidayat, Murshida Saintbury Green. 

 

De Gayan (1923) verschijnt dit jaar voor het eerst in een Nederlandse vertaling van de hand van Margaretha Meyboom. [3]

In het najaar krijgt de 18-jarige Arnhemse scholiere, Willie de Koningh, nieuwe overburen. Het is de familie Gerretsen en ze zijn Soefi. Willie had zich in verschillende levensbeschouwelijk groeperingen verdiept, maar het Soefisme was nieuw voor haar. Nieuwsgierig belt ze aan. En de rest is geschiedenis. Soefi’s van latere jaren kennen deze scholiere als Murshida Shahzadi Musharaff Khan – de Koningh[4]

Begin november; Hazrat Inayat Khan arriveert in New Delhi.