Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1931

Vanaf januari worden in Deventer diensten gehouden. Op 31 maart van dit jaar ontvangen zes Nederlandse centra een officieel charter om als branche van de Internationale Soefi Beweging te mogen optreden. Het zijn Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort, Deventer en Haarlem. Ook Utrecht wordt dit jaar een officieel centrum; de datum is onbekend. [1] Op 16 september 1936 volgt het charter voor Arnhem.

In zijn huis in Den Haag ontvangen Sirkar van Stolk en zijn vrouw zo’n veertig mureeds voor de Visalat ceremonie, de herdenking van de sterfdag van Murshid Inayat Khan. Bij deze bijeenkomst zijn ook Khalif Ali Khan aanwezig en Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan en zijn familie.

In Amsterdam geeft mejuffrouw Dr. Binger [2] een lezing over ‘De religieuze betekenis van de sixtijnse kapel’. Er komen veel belangstellenden op af. Ze geeft ook een lezing in Den Haag op woensdag 4 februari, ditmaal over ‘De symboliek van de Borobudur’. In de Pulchri Studio verzamelen zich meer dan honderd toehoorders.

Het Vaderland, vrijdag 30 januari 1931

 

 

In het voorjaar nemen Musharaff Khan en zijn vrouw Savitri van Rossem Du Chatel hun instrek in de buurt van Suresnes getuige onderstaand bericht in de ‘Sufi Record’ Vol. III No. 3 April-June 1931:

Suresnes. De soefikolonie in Suresnes is uitgebreid met de nieuwe villa van de heer en mevrouw Musharaff Khan op N°. 19, Rue de la Procession, Rueil. Het is een charmant klein huis met twee verdiepingen, bedekt met abrikozengeel stucwerk, van vrij rechte, effen lijnen, met een plat dak, groene jaloezieën en raamkozijnen, met een erker aan de voorkant op beide verdiepingen, waarop glazen deuren openen. Binnen zijn er twee grote kamers die samen kunnen worden geopend, en een hal en servicekamers. Op de tweede verdieping zijn er drie kamers. Het meest opvallende detail buiten is een mooi, groot soefi-embleem van terracotta boven de ingang, en in de salon wordt het oog meteen getrokken door een prachtig marmeren medaillon van Pir-O-Murshid Hazrat Inayat Khan. Dit is het werk van mevrouw Savitri Khan zelf, gemaakt tijdens haar eerste ontmoeting met Murshid in Florence enkele jaren geleden, na slechts een paar zittingen. Ze is ook de ontwerper van dit meest charmante huis, dat een mix van oosterse en westerse smaak laat zien.

Op 23 april van dit jaar wordt Willy de Koningh (later Murshida Shahzadi) ingewijd als mureed door Salima van Braam. [3]

Amsterdam mag zich verheugen in een gestage aanwas van mureeds. Ook wordt er van tijd tot tijd een nieuwe cherag geordineerd. In de diensten heeft een goede pianist zijn diensten aangeboden en zo nu en dan komt Khalif Ali Khan zelfs zingen. Ook in het centrum Den Haag brengt Khalif Ali Khan regelmatig zijn liederen ten gehore tijden de Universele Eredienst.

Kafia Blaauw spreekt op 10 mei van dit jaar in Den Haag in de Universele Eredienst:


Advertentie in de Haagse Courant van 9 mei 1931

Op Viladatdag organiseert het centrum van Baron van Tuyll een aantal evenementen. In een aankondiging lezen we:

Zondag 5 Juli:
11 uur Openbare herdenkingsdienst
4 uur Algemene thee
Op dezen dag, waar de herdenking van Murshid samenvalt met het einde van het klassejaar, zal den mureeds, die zulks – uit innerlijke drang –  mochten wenschen, hierbij de gelegenheid gegeven worden enkele woorden te zeggen tot uiting hunner gevoelens tegenover de Boodschap van het Soefisme.
5 uur Meditatie-bijeenkomst voor de verspreiding van de Boodschap.
8½ uur Silence-bijeenkomst.
Maandag 6 Juli:
Voorstel voor gezamenlijke tocht naar Katwijk. Het uur van vertrek en nadere details kunnen Zondag 5 Juli worden besproken.
 Met vriendelijke groeten,
H P v Tuyll v S.[4]

Foto van de Zomerschool van 1931

 

Het centrum Utrecht dat onder leiding staat van Yusuf en Zuleikha van Ingen krijgt de beschikking over een mooie zaal in de binnenstad, waar Universele Erediensten gehouden kunnen worden.

De leider van de Broederschapsactiviteit van de Beweging is Mr. S.J. (Azim) Kerbert. Vanuit deze functie houdt hij regelmatig lezingen in soefi centra, maar ook voor loges van vrijmetselaren.

De secretaris van de Soefi Beweging in Nederland, de heer Mr. W.A.N. Eggink, zorgt er voor dat er landelijke uitwisseling komt van sprekers in de Universele Eredienst. Zodoende kan er in een centrum meer afwisseling geboden worden.

Dit jaar overlijdt Mevrouw Rabia Robertson, de moeder van Kafia Blaauw – Robertson. De datum is onbekend. Rabia was centrumleidster van Rotterdam en wordt door haar dochter opgevolgd in deze functie.

Rabia Robertson – van der Pot

 

Verder dit jaar: de scheiding van Piet en Moeni Kramer.

Het is duidelijk dat er nu twee Soefi centra in Den Haag zijn. Een centrum van Sirdar van Tuyll van Serooskerken gevestigd in het pand aan de Anna Paulownastraat 78 en een centrum van Sirkar van Stolk. gesteund door Maheboob Khan en Ali Khan, dat diensten houdt in de Pulchri Studio aan het Lange Voorhout.

Advertenties in het Vaderland van 24 oktober 1931

 

Op maandagavond 14 december spreekt Azim Kerbert in Amsterdam. de Woensdag daarop verschijnt een uitgebreid verslag in het Algemeen Handelsblad (16 december).