Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1930

In Amersfoort wordt op 5 januari een nieuw centrum gesticht onder leiding van Azim Kerbert. Andere werkers in dit centrum zijn mevrouw Narbada Kerbert en mejuffrouw Shireen Kerbert. Tijdens de zomerschool van 1929 zijn zij door siraj Fazal Mai Egeling tot cherag(a) geordineerd. Er wordt een kleine maar comfortabele zaal gehuurd voor het houden van tweewekelijkse Universele Erediensten. [1]

 

Op woensdag 15 januari spreekt Bhakti van Eggink  – Stolk in het centrum Amsterdam.

Algemeen Handelsblad, 14 januari 1930

 

Kefayat Lloyd brengt een bezoek aan Nederland ze arriveert op 25 februari in Rotterdam waar ze te gast is bij Rabia Robertson. Gedurende haar verblijf geeft ze lezingen, houdt ze klassen en leidt ze genezingsgroepen. Op 27 februari houdt ze een openbare lezing met het thema: ‘De God in ons’. Op 2 maart reist ze door naar Den Haag waar ze te gast is bij de heer en mevrouw Van Stolk. Genezingsgroepen worden gehouden in het huis van Van Stolk en van barones  (Shefayat) van Wassenaer van Rosande[2]. Graaf van Bylandt wordt tot healing conductor geordineerd. Vervolgens bezoekt ze ook het centrum Amsterdam waar ze logeert bij Manohary Voûte. Ze houdt lezingen met de thema’s ‘Goddelijke Immanentie’ en ‘Devotie tot Murshid en de zaak’. Mevrouw van Voorst van Beest (waarschijnlijk de moeder van Munira van Voorst van Beest, PK) wordt tot healing conductor geordineerd voor het centrum Utrecht. Ook Bloemendaal wordt bezocht waar Kefayat spreekt tijdens een huiskamerbijeenkomst in de woning van mevrouw Van Toulon van der Koog, de zuster van Salima van Braam. Het bezoek van Kefayat aan Amsterdam wordt afgesloten met een muzikale soiree, georganiseerd door Manohary Voûte waar Ali Khan liederen ten gehore brengt. [3]

Bericht in de Haagse Courant van 4 maart 1930

In Amsterdam wordt het bestuur gecompleteerd met een aantal nieuwe leden. Het voltallige bestuur bestaat thans uit Salima van Braam, voorzitter, Kadir van Lohuizen, waarnemend voorzitter, Manohary Voûte, secretaris, Dildar Hartsuiker, penningmeester, Fatimah Cnoop – Koopmans en de heer E.W. Hendrikse, beide leden. Het bestuur doet op 3 juli in het Algemeen Handelsblad een melding over de diensten in Amsterdam:

(Op het adres 27 Rue de l’Hippodrome was het toenmalige mureedshuis gevestigd)

Het afgelopen jaar heeft de Soefi Beweging in Nederland 37 nieuwe leden kunnen verwelkomen. Ook is er een aantal mensen tot de ‘kerk’ en de wereldbroederschap  toegetreden. Twee cherags en twee cheraga’s werden dit jaar geordineerd. Het werk van de wereldbroederschap bestaat in deze tijd uit het houden van openbare lezingen en het organiseren van studieklassen voor belangstellenden.

Een aantal van de nieuwe ingewijde mureeds is naar de Nederlandse koloniën vertrokken. Er wordt voor gezorgd dat met hier ook over de gatha’s kan beschikken. In de herfst van dit jaar zullen er twee nieuwe centra bijkomen: Haarlem (o.l.v. Salima van Braam) en Enschede (o.l.v. Fathayab Lugt en Bakhtavar Baak). [4]

Het echtpaar Lugt – Baak is door de jaren heen druk bezig om een geschikte locatie te vinden voor het houden van Universele Erediensten. Hun dochter Petie herinnert zich een aantal van deze lokaties; boven een chinees restaurant, in het gebouw van de volksuniversiteit, in een bibliotheek, in de Prinsenschool en in het Nivon-huis. [5]

De groepsfoto van de Zomerschool van 1930

 

 

31 augustus. Khalif Talewar Dussaq ontvangt de titel ‘Murshid’ van Maheboob Khan.

Talewar Dussaq

 

Sirkar van Stolk volgt dit jaar Salima van Braam op als Nationaal Vertegenwoordiger van Nederland. Hij zal deze functie tot 1950 vervullen.

In het najaar is Azim Kerbert bezig een viertal lezingen voor te bereiden die hij zal geven in vrijmetselaarsloges in verschillende steden. Salamat Louis Hoyack woont in deze periode van zijn leven in St. Cloud, Frankrijk, een dorpje vlak bij Suresnes. In het najaar bezoekt hij Nederland om een aantal lezingen te geven in het kader van de wereldbroederschap-activiteit. Hij spreekt in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en Deventer. Titel van de lezing: ‘De Soefi Boodschap in de huidige tijd’.

In het nieuwe centrum Haarlem wordt dit seizoen tweemaal per maand een Universele Eredienst gehouden met als cherag(a)s:  de heer S. (Shabudin) Broekers, en de zussen Manohary en Gawery Voûte. De eerste dienst vindt hier plaats op 5 october, waar Salima van Braam de zaal inwijdt in tegenwoordigheid van maar liefst 60 bezoekers. Ook zullen hier binnenkort broederschapsbijeenkomsten plaatsvinden. [6]

Puran Innemee, geboren in De Haag in de Bazarstraat waar zijn vader een stoffeerdersbedrijfje had, kwam in 1930 als jongen van veertien in aanraking met het Soefisme. Tot 1940 bezocht hij elke week een Universele Eredienst in Den Haag in het centrum van Sirdar van Tuyll van Serooskerken aan de Anna Paulownastraat. In 1933 werd hij op 17 jarige leeftijd door Sirdar van Tuyll ingewijd.

Mijn vader was stoffeerder, Hij woonde in Den Haag in de Bazarstraat, vlak bij de Anna Paulownastraat. Hij was een kleine zelfstandige. Mijn vader had een paar goede klanten, onder andere een zekere Baron van Tuyll van Serooskerken. Dat gebouwtje daar in de Anna Paulownastraat, die Soefikerk die er in 1929 achter is gebouwd, daar heeft mijn vader twee crèmekleurige gordijnen voor gemaakt, die boven het publiek halverwege de hoogte van de zaal strak gespannen werden, om rust aan de ogen te geven; één in de lengte en één in de breedte. Het was een heel probleem om ze op te hangen. Op een gegeven moment zei mijn vader tegen mij: “Joop, ik ga eens kijken wat dat nu is waar ik voor werk. Ja, je zag dat zaaltje wel, maar … Toen gingen we met z’n tweetjes op een zondag naar de Anna Paulownastraat 78 (…)

Puran Innemee in de jaren ’90 als penningmeester van de zomerschool

 

In Deventer houdt Louis Hoyack op dinsdag 28 oktober een lezing over de Soefi Boodschap in de zaal van Hotel de Engel. Hij wordt ingeleid door de uitgever Nico Kluwer tevens de centrumleider van Deventer. Twee dagen later verschijnt er in de Provinciale Overijsselsche en Zwolse Courant een bespreking van deze avond.

 

Op 21 december van dit jaar houdt Azim Kerbert een lezing in de Pulchri Studio in Den Haag . Het is de plaats van samenkomst van het Haagse centrum in deze jaren. De Beweging zal  2 jaar later  beschikken over een eigen pand in de Bazarstraat nummer 20. De krant Het Vaderland bericht op 21 december uitgebreid over Kerbert’s lezing.