Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1935

De Soefi Beweging viert dit jaar haar 25 jarig jubileum
(gerekend vanaf het jaar dat Hazrat Inayat Khan in Amerika aankwam)

 

 

Dit jaar keert een aantal centra terug bij de Internationale Soefi Beweging na in 1929 hun lidmaatschap te hebben opgezegd. Het zijn:

  • de Noorse groep (o.lv. Akbar Egeberg)
  • de Zwitserse groep (o.l.v. Mevrouw Meyer de Reutercrona)
  • de Braziliaanse groep (o.l.v. De heer (Shabaz) Best)

Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan had daartoe een bezoek gebracht aan Noorwegen en Zwitserland (Zürich). Shabaz Best was met zijn vrouw speciaal naar Den Haag gekomen om Maheboob opnieuw te erkennen als leider van de Soefi Beweging. [1]

Murshid Musharaff brengt samen met zijn vrouw Savitri in januari een bezoek aan India, waar hij een aantal lezingen houdt.

Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan bezoekt ook dit jaar weer een aantal Nederlandse centra. Hieronder een overzicht:

  • Amsterdam, 14 januari, een publieke lezing met als onderwerp: ‘Het innerlijk leven en zelfrealisatie’
  • Utrecht, 29 januari, een publieke lezing met als onderwerp: ‘Van beperking naar perfectie’
  • Den Haag 5 februari, een mureedsklas over: ‘Het leven van Pir-o-Murshid’
  • Amersfoort 15 februari, een mureedsklas (op verzoek) over: ‘Het leven van Pir-o-Murshid’
  • Den Haag, 22 maart, een mureedsklas over ‘Zuiverheid’
  • Amsterdam, 29 maart, een mureedsklas over: ‘De alchemie van het geluk’
  • Rotterdam, 5 april, een openbare lezing over ‘De Soefi Boodschap’
  • Utrecht, 22 mei, een mureedsklas over: ‘Verruiming van bewustzijn’
  • Deventer, 29 maart, een mureedsklas over: ‘Zuiverheid’

Over de lezing van 29 januari in Utrecht lezen we een verslag in de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche courant van 31 januari 1935:

DE SOEFI-BEWEGING. Maheboob Khan in ons land. In ons land vertoeft momenteel Shaikh-Ul- Mashaikh Maheboob Khan, het hoofd van de Soefibeweging. De heer Maheboob was in vroeger jaren een der leiders van de muziekschool aan het hof van den Maharadja van Baroda. Gewonnen voor de denkbeelden van zijn broeder Murshid Inayat Khan, den stichter en eersten leider van de Soefibeweging, verliet hij tezamen met dezen in het jaar 1910 Britsch-Indië om propaganda te maken voor het universalisme. Na den dood van Inayat Khan werd hij leider van de beweging. Dinsdagavond heeft de heer Maheboob in de Kapel der Soefi’s aan de Malibaan te Utrecht een godsdienstige toespraak gehouden, hierbij als onderwerp kiezend: From limitation to Perfection. Mevr. van Ingen geb. Jelgersma verwelkomde den spreker. Vervolgens werden eenige oogenblikken stilte in acht genomen, waarna de heer Maheboob een eenvoudige uiteenzetting gaf in de Engelsche taal van het karakteristieke der Soefibeweging. Hij sprak vooral over de neiging van den mensch tot zelfvolmaking, welke neiging evenwel leidt tot een streven in verkeerde richting Om werkelijk de volmaaktheid te bereiken, moet men het contact met zijn innerlijkste zelf nastreven, want de ziel moet bevrijd worden uit het hulsel der stof. Soefi beteekent rein. En het doel van elke ziel is die reinheid, welke bestaat in geestelijke volmaaktheid, te bereiken. Met een „God zegen u” besloot de spreker zijn met stille aandacht aangehoorde rede. Shaikh-UI-Maskaikh Maheboob Khan was niet in Oostersch gewaad gekleed, maar droeg een tot aan den hals gesloten zwart gekleed costuum met wit boordje, ongeveer in den trant van een Katholiek geestelijke. Het expressieve, gebruinde gelaat met het gitzwarte kneveltje spreekt intusschen reeds duidelijk voor zichzelf. Het Oostersch milieu was voorts in deze bijeenkomst wel verzorgd. Er heerschte een mystiek half duister In de kapel en op het altaar kringelde de rook van een vergloeiend wierookstokje, waarvan de zoete geur het tem-peltje vervulde. De belangstelling voor deze bijeenkomst liet niets te wenschen over. De kapel was tjokvol en het kostte heel wat overleg om aan alle bezoekers, vooral bezoeksters, een zitplaatsje te verschaffen.

Ekbal Dawla van Goens, de moeder van Shadbi van Goens en schoonmoeder van Maheboob Khan spreekt op zondag 24 februari in het Haagse centrum van de Bazarstraat 20. Ook in de Anna Paulownastraat 78 wordt een Universele Erdienst gehouden in de ‘Kerk van Allen’, de groep van baron Van Tuyll van Serooskerken.

Haagsche Courant, zaterdag 23 februari 1935

 

Op zondag 24 maart wordt in het Amsterdamse centrum op de Keizersgracht een Universele Eredienst gehouden. De dag ervoor lezen we de aankondiging in het Algemeen Handelsblad:

 

Zomerschool 1935

Zomerschool 1935

 

Uit: Meeting of the International Council van  16 september 1936. Door de Algemeen Vertegenwoordiger is er een nieuw centrum in Amsterdam geopend op 5 oktober 1935. De opening werd bijgewoond door 90 personen.

In de Telegraaf van 11 september verschijnt een uitgebreid artikel ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Soefi Beweging. Er is hierbij gerekend vanaf de aankomst van Hazrat Inayat Khan in de Verenigde Staten in september 1910. De frase “werd 13 september herdacht” in de eerste alinea van het artikel moet eigenlijk zijn “wordt 13 september herdacht” gezien de datum van het artikel en die van het verschijnen van de krant.