Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1936

‘The Mysticism of Sound’ verschijnt dit jaar in een Nederlandse vertaling

 

 

Uit de Haagse Courant van dinsdag 11 februari 1936:

 

Op Dinsdagavond 3 maart houdt Azim Kerbert uit Amersfoort een (waarschijnlijk openbare) lezing voor het Haagse Centrum in het pand aan de Bazarstraat 20. De lezing heeft als titel: “Ontstaan, wezen en werkwijze van de Soefi orde”.

Louis Hoyack is een regelmatig publicist. In maart staat er een stuk van hem in het Haags Maandblad [1] over Patriottisme. Nationalisme noemt hij daarin ‘verkeerd patriottisme’, dat bestreden dient te worden. Hoyack is inmiddels, zo weten we,  een aanhanger van het fascisme van Mussolini.

Op 27 juni besteed het Haagsch Dagblad aandacht aan het verschijnen van een werk van Inayat Khan: ‘De mystiek van het geluid’. Het is een Nederlandse vertaling door Carolus Verhulst van het boek ‘The Mysticism of Sound’ dat in 1923 verscheen.

 

 

De zomerschool van 1936

 

Wilhelmina de Koningh en Elisabeth Keesing ontvangen van Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan hun soefinaam, respectievelijk Shahzadi (dochter van de koning) en Kamila (de perfecte).

“Het charter van officieel Soefi-Centrum werd vanuit het Soefi-hoofdkwartier in Genève aan Arnhem verleend op 16 september 1936, (…). Behalve de naam van mevrouw Karima Gerretsen-Bouwman werd daarbij ook de naam genoemd van de schilderes mejuffrouw J.H. Smit als penningmeester. Het is niet duidelijk waarom het charter pas in 1936 is afgegeven, (er waren immers reeds activiteiten vanaf de latere jaren ’20, PK). Het Arnhemse charter zelf (het document) is, mogelijk in de oorlog, verloren gegaan.” [2]

Door de Internationale Soefi Beweging wordt er dit jaar een boekje uitgegeven met richtlijnen voor een Informele Eredienst. Deze richtlijnen gelden tot 1997, wanneer er een herziene versie verschijnt met daarin drie verschillende varianten van de Informele Eredienst. [3]

Dit jaar ontvangen de centra in Nederland 37 nieuwe leden. In het najaar geeft Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan een aantal lezingen in verschillende van deze centra. Hieronder een overzicht [4]:

  • 27 november klas in Amsterdam met als onderwerp: ‘Spiritualiteit, het stemmen van het hart’.
  • 15 december klas in Utrecht met als onderwerp ‘Controle over lichaam en mind’.
  • 19 december klas in Den Haag met als onderwerp: ‘Goddelijke eenheid’.

Daarnaast worden er dit jaar lezingen verzorgd in het kader van broederschapsbijeenkomsten door Musharaff Khan, Murshid Talewar Dussaq, de heer Hoyack, mevrouw Schneider, de heer Kluwer, mevrouw van Ingen en de heer Kerbert. [5]