Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1938

Dit jaar verschijnt het boek ‘The Mind World’ in een Nederlandse vertaling

 

 

Op maandag 10 januari is vindt er in Nederlands Indië in Soerabaja (adres Tegalsarie 40) een lezing plaats over het Universeel Soefisme. [1] Hoogstwaarschijnlijk is deze lezing georganiseerd door Azim Wil van Beek die in die jaren in Nederlands Indië verblijft.

Theo van Hoorn vermeldt in zijn boek ‘Herinneringen (…)’ dat Ali Khan ook in dit jaar een radioconcert geeft voor de H.I.R.O. Zoals gebruikelijk wordt hij hierbij begeleid door de “jeugdige Hollandse soefi” Henk van Endt. [2]

 

Zowel voor als na de oorlog blijven de kinderen van Hazrat Inayat Khan contact onderhouden met Sirdar en Saida van Tuyll. Er zijn veel foto’s van deze bezoekjes.

Noor, Hidayat, Claire en de hond Sniffy in het atelier van Saida in 1938
Bron foto:  ‘We Rubies Four’ The Memoirs of Claire Ray Harper (Khairunisa Inayat Khan) 2011

 

 

In 1935 verscheen bij Kluwer Deventer het boek ‘The Mind World’. Dit jaar verschijnt bij dezelfde uitgever de Nederlandse vertaling: ‘De wereld van het denken’. In de Haagsche Courant van 25 februari van dit jaar wordt aandacht besteed aan de publicatie:

Haagsche Courant, 25 februari 1938

Twee weken later vermeldt dezelfde krant het verschijnen van de titel ‘Cosmic Language’:

Haagsche Courant 11 maart 1938

In juni van dit jaar exposeert Bhakti (Griettie) Eggink – van Stolk in Londen in de Wertheim Gallery. Het Algemeen Handelsblad van 17 juni maakt er melding van en noemt ook Hazrat Inayat Khan als inspiratiebron van de kunstenares.

 

 

De Zomerschool van 1938

In het Algemeen Handelsblad van 20 juni treffen we een aankondiging van de Zomerschool van de Soefi Beweging die wederom in Suresnes zal worden gehouden.

 

 

Zo’n 60 personen nemen deel aan de zomerschool van 1938. 

 

 

De Haagse Courant van 1 oktober 1938 een aankondiging van een Universele Eredienst in de Bazarstraat. De spreker blijft onvermeld.