Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1958

Op 29 september overlijdt Pir-o-Murshid Ali Khan op 77-jarige leeftijd

 

In het weekend van 18 en 19 januari vind er een weekend plaats van de Sufi Youth Brotherhood in ‘s Graveland. Er zijn 17 deelnemers waaronder 3 nieuwe mureeds. Subhan van Lohuizen houdt een lezing over het onderwerp ‘Faith’. Op zondagochtend gaat Hakiem Faber voor in de Universele Eredienst. Daarnaast worden er papers van Murshid Inayat Khan gelezen. Het weekend sluit af met de ‘Confraternity’ geleid door Hanifa op ten Noort. *. Subhan heeft het voorzitterschap inmiddels overgenomen van zijn broer Wali omdat hij het te druk heeft met afstuderen en daarna waarschijnlijk in militaire dienst moet. Het bestuur van de SYB bestaat nu uit:

  • Subhan van Lohuizen (president)
  • Aftab Schilperoord (secretaris)
  • Munir Rooke (penningmeester)
  • Sahkawat Ophoff (lid)

Daarnaast heeft de SYB een adviescommissie bestaande uit: Amirnawaz van der Burch, Gerard Roosegaarde Bisschop, Karim Koster, Hakeem van Lohuizen en Wali van Lohuizen.

In april gaan Musharaff en Shahzadi op reis naar Zuid Spanje. Ze brengen daarbij ook een bezoek aan de moskee in Cordoba. [1]

Op woensdag 7 mei 1958 spreekt Pir-Zade Vilayat Inayat Khan voor een afdeling van de broederschapsfederatie in Hotel Polen in Amsterdam. Vilayat spreekt voor een klein maar zeer aandachtig gehoor over de waarde van meditatie voor de mysticus en de verschillende trappen die hierin kunnen worden bereikt. Hij geeft blijk van een immanent godsbegrip, God is overal, ook in onszelf, te vinden. God staat voor de volheid van het bestaan tegenover de beperkingen die we in het dagelijks leven ervaren. Het besef van volheid kan via meditatie worden bereikt. [2]

Verder is er in het voorjaar een voorjaarsconferentie in Amersfoort onder leiding van Pir Zade Vilayat Inayat-Khan. Onder de aanwezigen bevinden zich Salima van Braam en Louis Hoyack.[3]

De Soefi jongeren komen dit jaar op 18 en 19 mei bijeen in Huize Land en Bosch te ’s-Graveland [4]Murshid Musharaff spreekt er over Soefisme, een algemene inleiding op de oorsprong en aard van het Soefisme[5]

De jaarlijkse Zomerschool vindt plaats van 19 juli tot 5 augustus. Ook dit jaar is er weer een stijging van het aantal deelnemers waar te nemen. Tijdens een van de zondagochtenden wordt Safiye, het dochtertje van Mahmood en Nurzadi Khan opgenomen in de Universele Eredienst.

Nurzadi en haar dochtertje Safiye

 

Sirdar baron Van Tuyll van Serooskerken overlijdt op 16 augustus van dit jaar in de leeftijd van 74 jaar. Zijn vrouw Saida neemt de leiding van het centrum Anna Paulownastraat over tot haar eigen overlijden in 1966.

In het Nieuwsblad van het Noorden van 18 augustus 1958 lezen we:

H.P. baron van Tuyll van Serooskerken (Van onze Haagse correspondent)

In de leeftijd van 74 jaar is zaterdag te Den Haag overleden de heer H. P. baron van Tuyll van Serooskerken. Voorafgaande aan de begrafenis op woensdag zal een rouwdienst worden gehouden in de kerk van de Soefibeweging aan de Anna Paulownastraat 78, te Den Haag, waarvan de overledene ruim 30 jaren voorganger was. Verder was hij een bekende figuur in de wereld van de paardensport. Hij heeft grote verdiensten gehad op het gebied van de warmbloedfokkerij en was jarenlang voorzitter van de stichting Nederlandse draf- en rensport.

 

Klik hieronder voor het dankbriefje van Saida van Tuyll aan Musharaff en Shahzadi Khan.

Saida van Tuyll to Musharaff 7 sept 1958

 

Op 29 september overlijdt Pir-o-Murshid Ali Khan op 77-jarige leeftijd. Hij had vlak daarvoor voor de laatste maal de opening en afsluiting van de Zomerschool verzorgd. Musharaff Khan neemt het leiderschap over de Soefi Beweging van hem over. In 1952 had hij bij testament Mahmood Khan als opvolger benoemd, maar herriep deze beslissing kort voor zijn overlijden. Volgens het oorspronkelijke testament zou Musharaff Khan dan waarnemend leider zijn geworden. In 1967 zou een en ander aanleiding worden tot een rechtzaak, wanneer niet Mahmood, maar Fazal door Musharaff wordt benoemd tot opvolger. [6]

Overlijdensadvertentie in het Parool van 1 oktober 1958

Vrijdag 3 oktober: Er wordt ter gelegenheid van het overlijden van Pir-o-Murshid Ali Khan een Universele Eredienst gehouden in de bovenzaal van het pand Theosofia aan de Ruyterstraat 67 te Den Haag, om 8 uur ’s avonds. De dienst wordt geleid door Musharaff Khan, bijgestaan door Hazina de Smet – van Pallandt en Subhan van Lohuizen.

Zaterdag 4 oktober: begrafenis Pir-o-Murshid Ali Khan vanuit het pand Pulchri aan het Lange Voorhout in Den Haag.

 

Voor het eerst verschijnt er in de Soefi Gedachte een overzicht van het bestuur van de ‘Soefi Jongeren’ die nu ‘Sufi Youth Brotherhood’ is gedoopt:

Subhan van Lohuizen         (voorzitter)

P.I.M. Schilperoord            (secretaris)

L.A. Rooke (Leo, Munir)   (penningmeester)

J.L. Ophoff                        (lid)

Karim (Kees) Koster          (lid)

 

De Broederschapsfederatie, opgericht in 1918 door Margareta Meijboom, viert dit jaar haar 40-jarig bestaan.

Op 16 november verzamelen zich de leden van het Executive Committee (van International Headquarters, PK), de International Council (alle landelijk vertegenwoordigers, PK), de Anjuman en de Jamiat (resp. algemeen overleg van Cherags, Sirajes shefayats en Kefayats en overleg van Murshids, PK) in het hoofdkantoor te Genève om te praten over de opvolging van Murshid Ali Khan. Een gezamenlijke verklaring van Musharaff en Mahmood, door hen beiden ondertekend, wordt voorgelezen. In de verklaring staat dat Musharaff de leiding over alle activiteiten van de Soefi Beweging zal overnemen. Als de tijd daar is, zal hij het leiderschap over de Soefi Beweging overdragen aan Khalif Mahmood Khan. Tot die tijd is Musharaff:

  • Algemeen vertegenwoordiger van de Soefi Beweging
  • Pir-o-Murshid van de Sufi Order
  • Seraj-un-Munir van de Universele Eredienst
  • Hoofd van de Soefi Broederschap
  • Inayat van de Geestelijke Genezing

Alle aanwezigen betuigen zich loyaal aan Murshid Musharaff Khan, [7] met uitzondering van Hakiem Jensen uit Denemarken, die vindt dat het testament van Murshid Ali Khan volledig dient te worden gerespecteerd en dat Musharaff uitsluitend als regent kan optreden. [8] Klik hier voor de tekst van de verklaring: Statement Succession Musharaff and Mahmood 12 November 1958

 

Shanti Jonker Semmelink spreekt in Rotterdam op zondag 2 november over het onderwerp: ‘Uw wil geschiede’.

Het Vrije Volk, 1 november 1958

Uit onderstaande advertentie blijkt dat er in Amsterdam inmiddels twee Soefi centra zijn. Een onder leiding van Salima van Braam en een onder leiding van de jonge Subhan van Lohuizen. Subhan is benoemd omdat de dames Salima van Braam, Kafia Blaauw en Gawery Voûte niet bereid waren Ali Khan (dan inmiddels overleden) te erkennen als leider van de Soefi Beweging. De bijeenkomsten in de Vondelstraat 39 (het pand van de Vrijmetselaarsloge) worden georganiseerd door het Comité ter Bevordering van de Soefi Beweging. Dit is de afgescheiden groep van Salima van Braam, Kafia Blaauw en Gawery Voûte. Bij dit comité hebben zich verder mensen aangesloten als Louis Hoyack, Fazil De Vries Feyens en Ameen Carp. De groep wordt ook wel aangeduid als ‘de loyale oppositie’. Hun aanvankelijk verbinding met Vilayat Inayat – Khan wordt uiteindelijk aan het begin van de jaren ’60 verbroken en gaat de groep een aantal jaren zelfstandig verder.

Klik hier voor een namenlijst van mensen die tot de loyale oppositie werden gerekend: Leden van de loyale oppositie jaren 34 – 65

Het centrum  in de Sarphatistraat wordt geleid door Subhan van Lohuizen, de officiële vertegenwoordiger van de Soefi Beweging Nederland. De titels van de toespraken doen nu haast ironisch aan.


Algemeen Handelsblad van 29 november 1958

In het Pand aan de Sarphatistraat was voor de oorlog reeds het Foresterhuis gevestigd. Van dit pand weten we dat  in de jaren ’50 een van de ruimten ingericht was als synagoge.


Het Foresterhuis in Amsterdam. Sarphatistraat 8-10

 


De tuinzaal van het Foresterhuis,
die door de Soefi Beweging in gebruik was voor Universele Erediensten