Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1957

Op 19 en 20 januari vindt er in ‘s-Graveland een weekend van de Soefi-jongeren plaats. Het thema van het weekend is de ‘broederschapsgedachte’. Myra van Leer zingt een lied van Hidayat Inayat-Khan, de tweede zoon van Hazrat Inayat Khan en A. Schilperoord brengt net als het jaar ervoor een negro-spiritual ten gehore. De jonge mureed Karim Koster (dan 26 jaar en sinds drie jaar mureed) spreekt in de Universele Eredienst over het onderwerp ‘Broederschap’, een thema dat hem overigens zijn hele leven zal blijven bezighouden.

Karim Koster in de jaren ’50

 

 

Op 1, 2 en 3 februari wordt er in Apeldoorn een Oude Loo Conferentie gehouden. Musharaff en Shahzadi Khan zijn er te gast. Evenals op 30 augustus – 1 september van ditzelfde jaar.

 

Slot Het Oude Loo, vanuit de lucht gezien

In maart van dit jaar wordt opgericht:  de ‘Stichting Universel Soufi’, met haar zetel in Den Haag. Deze stichting is een voortzetting van het in 1948 opgerichte ‘Tempelfonds’. Het doel van de stichting is het realiseren van een Soefitempel genaamd ‘Universel’ op een door de algemeen vertegenwoordiger (op dat moment Ali Khan) aan te wijzen plaats in Nederland. De aanleiding van de oprichting van deze stichting is een toegezegd legaat van mevrouw Gast – de Haan uit Zutphen, groot 120.00 gulden. De bestuursleden van de stichting zijn bij oprichting:

  1. de Heer Professor (Karimbakhsh) Witteveen  (voorzitter)
  2. Mevrouw Mr. J.M. (Iman) Kunst (secretaris)
  3. Mevrouw W. (Shahzadi) Khan – de Koningh (penningmeester)
  4. de Heer H. Dallinga (Amsterdam)
  5. de Heer Ir. G.C. (Akbar) Lange (Wassenaar)
  6. de Heer Ir. J. (Phiroz) Pool
  7. de Heer M.M. (Surfaraz) van Gelder (Naarden)

Eerder dit jaar was tevens opgericht de stichting ‘Murad Hassil’. Deze stichting is vermoedelijk opgericht vanwege de in 1956 verkregen erfpacht van het gebied in de duinen bij Katwijk aan Zee. [1]

Door het niet langer erkennen van Pir-o-Murshid Ali Khan als hoofd van de Soefi Beweging werden de dames Van Braam (Amsterdam), Blaauw (Rotterdam), Voûte (Haarlem) en Van der Linde (Hilversum) niet herbenoemd als Centrumleidsters. Zij wensten Pir Vilayat te gaan volgen. Er wordt hun wordt verzocht de papers in te leveren. De mureeds van deze centra werden gewezen op de consequenties als ze deze leidsters zouden blijven volgen. Besloten werd alléén die sprekers te vragen (in de Universele Eredienst PK) die trouw waren gebleven aan P.O.M. Ali Khan. Shanti Jonkers in Utrecht beschouwt Mevr. (Zuleikha) van Ingen niet langer als lid van het centrum.  In Deventer vraagt Mevr. (Shanti) Witteveen Paul Kluwer niet meer mee te doen met de diensten. In Rotterdam werd een nieuw centrum opgericht onder leiding van prof. Witteveen, in Amsterdam o.l.v. K. Dallinga. Vele mureeds bleven echter trouw aan hun vroegere leidsters. [2] Paul Kluwer zegt hierover het volgende:

Ondanks het feit dat mijn ouders zich hadden teruggetrokken uit de Soefi Beweging, was ikzelf nog betrokken bij het centrum Deventer, dat toen onder leiding stond van Shanti Witteveen. Ik vond het echter onterecht dat de dames Voûte, Van Braam en Blaauw niet meer mee konden doen in de diensten van de Soefi Beweging. Ik zei toen dat ik me ook terug zou trekken als dat besluit niet herzien werd. Dat gebeurde niet en dus heb ik mijn actieve deelname aan de diensten gestaakt. Ik ben dus niet weggestuurd. [3]

Op 3 april schrijft Huzurnavaz van Pallandt een brief aan Vilayat Inayat – Khan waarin hem wordt meegedeeld, namens Mushid Ali Khan,  dat hij officieel als lid (affiliate) van de Soefi Beweging is uitgesloten. [4]

Theo van Hoorn, een Amsterdamse mureed, overlijdt op 70-jarige leeftijd. In 1981, 24 jaar na zijn dood, verschijnt zijn boek ‘Herinneringen aan Inayat Khan en het westers Soefisme’. Hij schreef dit boek, dat handelt over de ontwikkeling van de Soefi Beweging in Nederland, in de winter van ’44 – ’45.

Theo van Hoorn

De Zomerschool van dit jaar loopt van 27 juli tot en met 13 augustus. Zoals gewoonlijk verzorgt Ali Khan de opening. Elk jaar is er tijdens de zomerschool ook een pelgrimage naar de plek Murad Hassil in de duinen bij Katwijk aan Zee. Er wordt dan gebeden en gemediteerd in de ‘kuil’. In 1970 verschijnt de Soefi Tempel, de Universel. Op de foto hieronder zien we van links naar rechts: Mahmood Khan, Ali Khan en Musharaff Khan.

Klik hier voor het programma van deze zomerschool: Zomerschool programma 1957

 

Van 30 augustus tot 1 september vindt er in Apeldoorn wederom een ‘Oude Loo Conferentie’ plaats. Deze internationale spirituele conferenties zijn aan het begin van de jaren ’50 opgezet door Koningin Juliana. Dit jaar zijn namens de Soefi Beweging aanwezig: Musharaff en Shahzadi Khan, Mahmood Khan, Rahman van Lohuizen en haar zonen Subhan en Wali van Lohuizen.

In de zomer van dit jaar wordt er in de kelder van Fazal Manzil (ook wel aangeduid als catacombe of crypte)  een ruimte ingewijd waar Vilayat vanaf dat moment bijeenkomsten en retreats zal leiden. [5] Tegen deze crypte werd in later jaren een serre aangebouwd waarin tot op de dag van vandaag bijeenkomsten worden georganiseerd door het Parijse centrum, Pir Zia en Shaikh-ul-Mashaik Mahmood Khan Youskine.

Het is in deze zomer dat een jonge 22-jarige Duitse vrouw samen met haar oudere Amerikaanse vriendin Ruth McKinley en rondreis maakt door Europa. De naam van dit meisje is Waltraud Ringeler. Ze bezoeken ook Parijs en daar horen ze van ene Vilayat Inayat-Khan die een spiritueel zomerkamp houdt in Suresnes.  Bij Fazal Manzil aangekomen doet een 15-jarige jongen de deur open. Zijn naam: Fazal Inayat-Khan. Hij geeft het reiskoppel een rondleiding over het terrein en de gebouwen van Fazal Manzil. De twee jongelingen worden even later verliefd op elkaar ondanks het leeftijdsverschil van zeven jaar. In november is het ‘dik aan’ tussen de twee. Na hun huwelijk op 19 augustus 1958 kennen we haar als Valia Inayat-Khan. Het huwelijk vind plaats in Schotland waar je toen op 16-jarige leeftijd mocht trouwen. In 1967 zal de dan 25-jarig Fazal de opvolger worden van Musharaff Khan als leider van de Soefi Beweging. [6]

Fazal en Valia kort na hun huwelijk

Het mureedshuis in Suresnes was de locatie waar bezoekers aan de Zomerschool ondergebracht werden. Het pand werd verkocht in oktober 1957, er van uitgaande dat hier voortaan geen Zomerscholen gehouden zouden kunnen worden. Na de onteigening van het Soefiland en de verkoop van het mureedshuis wilde Murshid Ali Khan dat de Société Anonym Sufi opgeheven zou worden. Het geld moest worden overgemaakt naar de Soefi Beweging (lees: International Head Quarters). Het zou het eerste substantiële vermogen van de Beweging zijn. [7]

Het mureedshuis

 

Soefi’s beginnen dit jaar bijdragen te leveren aan de bijeenkomsten van de Broederschapsfederatie. Zowel Karimbakhsh Witteveen als Shanti Jonker – Semmelink houden tijdens de conferentie van 2 en 3 november in Amsterdam een toespraak over respectievelijk ‘Geestelijke gezondheid voor individu en gemeenschap’ en ‘Moraal en Religie’.

                     
Karimbakhsh Witteveen                                                Shanti Jonker-Semmelink

Verder is er in november een Soefi Landdag in Rotterdam geleid door Pir Zade Vilayat Inayat-Khan. [8]

In november reizen Musharaff en Shahzadi naar Engeland waar op 13 november door Musharaff een concert gegeven zal worden in de Dr. Graham Howe’s Society. [9]