Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1962

Een belangrijk evenement vindt plaats op zaterdag 6 januari. De opening van de nieuw opgerichte Stichting Soefi Darbar , in het pand Banstraat 24 in Den Haag, de locatie van het Soefi Centrum van Den Haag. Het huis zal tevens, vanaf 14 december van dit jaar,  de woning zijn van Murshid Musharaff en Murshida Shahzadi, die tot dan toe woonden aan de Frederik Hendriklaan 27. Het bovenhuis is aangekocht door het echtpaar Musharaff Khan en is in de voorafgaande periode verbouwd tot een woonhuis.

Musharaff in de woonkamer op de eerste etage van de Sufi Darbar.

 

De begane grond is in handen van de Stichting Soefi Darbar. De ruimte is verbouwd onder leiding van architect J. Hempel. Er zijn 70 zitplaatsen in het zaaltje op de begane grond waarin tot in de 90’er jaren Universele Erediensten zullen worden gehouden. Murshida Shahzadi en Hazina de Smet  –  van Pallandt openen symbolisch de gordijnen die voor het altaar hangen. Daarop houdt Musharaff Khan een korte openingstoespraak. Ook Munir Rooke, de penningmeester van de beherende stichting beklimt het podium en licht toe hoe de gelden voor de aankoop en verbouw [2] van het pand werden gerealiseerd. De bijeenkomst wordt besloten Musharaff Khan die een aantal liederen ten gehore brengt. Een beschrijving van de opening van de hand van Hazina de Smet lees je hier: Verslag Hazina de Smet

De uitnodigingstekst lees je hier: Uitnodiging

Op zondag 7 januari vindt in de Banstraat de eerste Universele Eredienst plaats. Vanwege de aanwezigheid van een aantal buitenlandse gasten, wordt de dienst in het Engels gehouden.

Louis Salamat Hoyack had zich in de jaren vijftig een tijd lang aangesloten bij de Vilayat-groep. Op 5 maart van dit jaar echter bericht hij in een brief aan Murshid Musharaff, dat hij deze groep heeft verlaten en zich weer aansluit bij de Internationale Soefi Beweging. [*]

Op zaterdagmiddag 16 juni om 15.00 uur wordt er een concert georganiseerd door de Soefi Jongeren. De opbrengst van het concert gaat naar de net opgerichte Soefi Darbar. Klik hier voor het Programma.

 

Het verslag in de Soefi Gedachte van de Zomerschool van 1962 is ditmaal van de hand van Iman Kunst,  zonder vermelding van de data.  Maar  de deelnemerskaart van Map (Walia) van Lohuizen laat zien dat de zomerschool duurt van 28 juli tot en met 14 augustus (zie afbeelding hieronder). Voor de tweede keer vindt de Zomerschoolplaats in het VCL (Vrijzinning Christelijk Lyceum, Goudsbloemlaan 131 in Den Haag. Programma onderdelen zijn onder andere: Shahzadi Khan leest uit de Biography en Sitara Brutnell leidt de Confraternity.

 

Groepsfoto van de Zomerschool 1962

De kwestie van de naam van een groep uitgetreden mureeds (de zogeheten ‘loyale oppositie’) die zichzelf al een aantal jaren “Comité ter bevordering van de Soefi Beweging” noemt, is nog niet opgelost. De Soefi Beweging Nederland die opereert onder de naam: “Nationaal Comité ter verbreiding van de Soefi-beweging” overweegt juridische stappen. Bakhtavar Baak, die lid van de Soefi Beweging is, maar ook goed contacten onderhoudt met de uitgetreden groep, waarschuwt in een brief voor gerechtelijke actie. Zij vindt dit on-soefies en on-bijbels.  Mevrouw Baak was jarenlang samen met haar man centrumleidster van Enschede, maar is na haar scheiding naar Den Haag verhuisd. Klik hier: Brief Bakhtavar Baak aan NC 11 augustus 1962.

 

Hayat Bouman vertrekt dit jaar naar India, in eerste instantie om te gaan werken voor het Ramakrishna Mission Institute of Culture. Tijdens haar verblijf in India blijft ze artikelen schrijven voor de Soefi Gedachte. Ze schrijft o.a. over haar bezoeken aan India. De laatste 20 jaar van haar leven woont ze permanent in India. Uiteindelijk gaat ze in New Delhi wonen, in de omgeving van de Dargah, waar ze zich inzet voor de armen, onderwijs en de positie van vrouwen. Ze heeft daarnaast al die jaren intensief voor het graf van Hazrat Inayat Khan gezorgd.