Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1961

van 20 februari tot 29 maart brengt Shanti Jonker – Semmelink een bezoek aan Zuid-Afrika. In dat land is een soefi gemeenschap ontstaan na de emigratie van Sirkar van Stolk in 1950. Het doel van de reis was om het centrum in Benoni, Transvaal te ondersteunen. Een plaatselijke mureed, mevrouw Marie Louise Duys – Boerlage stuurt een verslag van het bezoek naar Headquarters in Genève. Zie bijlage: ML Duys Boerlage to Munira Meyer 29 April 1961

In het weekend van 25 maart brengen Musharaff en Shazadi Khan een bezoek aan het centrum Enschede dat onder leiding staan van Fatayab Lugt en Bakhtavar Lugt – Baak. Het centrum telt dan zo’n 10 leden, waaronder Karim Koster en zijn toenmalige vrouw Subhani Gemmer.

Actrice Karema Pine Belder overlijdt op 12 april in de leeftijd van 93 jaar. Ze was mureed vanaf de jaren ’20. Murshid vroeg haar destijds om de regie op zich te nemen van de uitvoeringen van zijn toneelstukken tijdens de zomerscholen. Onderstaand In Memoriam, van de hand van Shaukat van de Linde – Fabar, verscheen in ‘De Boodschap’ een tijdschrift van een onafhankelijke groep mureeds die het niet konden vinden met de lijn van Murshid Ali Khan. In de redactie zaten Fazil de Vries Feijens, Salamat (Louis) Hoyack en  Ameen Carp. Het magazine heeft bestaan van het begin tot midden jaren ’60.

 

Op 27 en 28 mei is er weer een weekend van de Soefi Jongeren huize ‘Land en Bosch’ in ‘s-Graveland. Dr.R. van Brakell Buys houdt een lezing de mystiek van de Islam, ‘Van Gebodenleer tot Liefdeleer’. [1] Alim Vosteen heeft het secretariaat van de Sufi Youth Brotherhood overgenomen van A. Schilperoord.

Amerfoort: Het overlijden van de Heer R. (Amir) Hundt wordt gemeld (geen datum! PK). Zijn echtgenote zal proberen de activiteiten zoveel mogelijk te laten doorgaan.

In het juninummer van de Soefi Gedachte schrijft Karimbakhsh Witteveen een inleiding bij een artikel van Prof. Ragnar Frisch, waarin een verbinding wordt gemaakt tussen de economische wetenschap en oosterse filosofie. Het artikel is getiteld: Een Snelle en Veilige Ontwikkeling der Nationale Planning. De openingszin van het artikel van Frisch luidt:

“Het hoogste doel van de vooruitgang is veel meer dan een verhoging van de levensstandaard. Het ligt in het culturele, geestelijke en zedelijke vlak en het is een oefening in de filosofie van het helpen van anderen. “

We zullen later zien dat ook Witteveen in zijn latere publicaties regelmatig aandacht schenkt aan de verbinding tussen het westerse moderne leven en oosterse filosofie. [2]

Op 30 juni houdt Shanti Jonker – Semmelink namens de Soefi Beweging een toespraak voor de radio in de zendtijd die de V.P.R.O. ter beschikking heeft gesteld aan de H.I.R.O. Het onderwerp is ‘Gezondheid en Genezing’. Het wordt als artikel in de Soefi Gedachte van september opgenomen. [3]

De van Tuyll-groep wil op initiatief van Ameen Carp een bezoek brengen aan de plek in de duinen in Katwijk die ‘Murad Hassil’ genoemd wordt. Mogelijk gaat het om het houden van een plechtigheid op de geboortedag van Hazrat Inayat Khan op 5 juli. Blijkbaar is het onderlinge vertrouwen nog niet van dien aard dat de groep onbegeleid mag komen gezien de onderstaande brief aan Alim Vosteen.

 

De Internationale Zomerschool vindt dit jaar plaats van 22 juli tot 8 augustus. Het gebouw van de Theosofische Vereniging aan de Ruyterlaan 67 is niet langer beschikbaar. De Beweging vindt ten slotte een geschikt onderkomen in het gebouw van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum aan de Goudsbloemlaan 131 in Den Haag. Het programma bestaat uit de gebruikelijke elementen, lezingen, toespraken, muziek, Universele Erediensten, genezingsbijeenkomsten, lezingen uit de ‘Biography’, de Message bijeenkomst op dinsdagavond en excursies (naar de plek in de duinen in Katwijk aan Zee genaamd Murad Hassil en de begraafplaats Oud Eik en Duin in Den Haag).

Traditionele groepsfoto van de bezoekers van de Zomerschool.
Dit jaar voor het eerst in  het Tweede Vrijzinnig-Christelijk Lyceum in Den Haag

 

Over het 2e VCL het volgende:

Het Tweede Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (afgekort Tweede VCL of 2e VCL) was een school in Den Haag die opleidde voor een hbs-, later atheneum-, of een gymnasiumdiploma. De school, die zich richtte op vrijzinnig protestantse gezinnen, werd opgericht in 1944 en fuseerde in 1981 met de Scholengemeenschap Hugo de Groot tot het Segbroek College. De school begon in 1944, toen een dependance van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum werd verzelfstandigd. De dependance bestond uit een aantal doorgebroken woonhuizen aan de Tweede Sweelinckstraat (de nummers 146-150). De opening was toevallig net op Dolle Dinsdag. Vanaf dat moment heette het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum het Eerste Vrijzinnig-Christelijk Lyceum. In 1956 kreeg de school een nieuw schoolgebouw aan de Goudsbloemlaan 131. Het was ontworpen door dr. J.J.P. Oud. Het gebouw is sinds 2011 een rijksmonument. In 1970 fuseerde de school met de voormalige Nuts-mulo Exloostraat (ook wel Mr. F. Kleinschool of Mr. F.L. Kleinschool genoemd). Daarmee kreeg de school er een mavo-afdeling bij. De school bood daarmee de ongebruikelijke combinatie van mavo en vwo zonder havo. In 1981 dwong het afnemende leerlingenaantal het Tweede VCL tot een fusie met de Scholengemeenschap Hugo de Groot. Samen werden ze het openbare Segbroek College. Het gebouw aan de Goudsbloemlaan is nog steeds in gebruik. Sinds deze fusie heet het Eerste Vrijzinnig-Christelijk Lyceum weer Vrijzinnig-Christelijk Lyceum. In 1999 verscheen een boek over de geschiedenis van de school van de hand van oud-leraar Frits Boersma.

De voorgevel van het Tweede Vrijzinnig Christelijk Lyceum aan de Goudsbloemlaan 131 Den Haag.
Hier worden de Internationale Zomerscholen van de Soefi Beweging
gehouden van 1961 tot en met 1969.

 

Op 16 september van dit jaar overlijdt Bhakti Eggink – van Stolk in de leeftijd van 72 jaar. Bhakti – Griettie is haar Nederlandse naam – is de zuster van Sirkar van Stolk. In het Algemeen Handelsblad van 19 september verschijnen twee rouwadvertenties, de eerste is van de kinderen en kleinkinderen en de tweede van de broers en zussen:

    

 

Wali van Lohuizen, inmiddels van Den Haag naar Utrecht verhuisd, neemt het leiderschap van de Soefi jongeren van zijn broer Subhan over.

Ied Wiener start met soefi activiteiten in Groningen. Het programma bestaat jaarlijks uit vijf Universele Erediensten, één informele dienst en een drietal lezingen. Het werven van geïnteresseerden geschiedt via persoonlijke mondelinge uitnodigingen en via advertenties in Het Nieuwsblad van het Noorden en het studentenblad Der Clercke Cronike. [4]  De bijeenkomsten vinden soms in een huiskamer plaats en soms in afgehuurde zaaltjes. Soms moesten daarbij ’s ochtends de deuren wijd open gezet worden om de bier- en sigarettenlucht van het evenement van de voorgaande avond enigszins te verwijderen. [5] Pas in 1966 wordt Ied Wiener als centrumleidster van Groningen  in de Soefi Gedachte vermeld.

De Soefi Beweging kent in deze periode twee vormen van lidmaatschap: exoterisch en esoterisch. De eerste vorm van lidmaatschap geeft toegang tot de Universele Eredienst en alle Broederschap activiteiten. Bij de tweede vorm ben je mureed en heb je toegang tot alle activiteiten die passen bij de inwijdingsgraad.

Het Zomeschool Comité neemt op zich aan de leden van de Exot.[erische] activiteit van de Soefi-Beweging, voor de aanvang van de Z.[omer]school een circulaire te zenden met vermelding welke bijeenkomsten van de Z.school, door hen kunnen worden bijgewoond. Dit in overleg met Pir o Murshid Musharaff Khan. [6]

Dit jaar start ook de intensieve samenwerking tussen Munira van Voorst van Beest en Nekbakht Furnée t.a.v. de vertaling van Murshids werk in het Nederlands. Munira verblijft vanwege haar werk in de diplomatieke dienst veelvuldig in het buitenland. Dit jaar verblijft ze in Accra, Ghana. Alle overleg en uitwisseling geschied dan ook per post. Deze samenwerking zal duren tot het jaar van Nekbakht’s overlijden, 1973. Andere actieve vertalers uit deze periode zijn de zusters Voute en Shireen Smit – Kerbert.

Op 14 december verhuizen Murshid Musharaff Khan en zijn echtgenote Shazadi Khan – de Koningh van de Frederik Herdriklaan 27 naar hun nieuwe onderkomen in de Banstraat 24. Drie weken later zal de benedenzaal van dit pand worden geopend als nieuwe plek voor het centrum Den Haag.