De onderwerpen in de Soefi Gedachte worden controversiëler. Thema’s als seks-therapie en euthanasie worden niet geschuwd. [1] De uitgaven worden themanummers. Artikelen komen veelal uit werken van niet-soefi-schrijvers. De lay-out wijzigt in die zin dat de teksten nu in twee kolommen worden afgedrukt.
Vanaf het septembernummer wordt steeds een centrum (op alfabetische volgorde) gevraagd zichzelf te presenteren, te beginnen met Amsterdam. Na vier bijdragen (Amsterdam, Nijmegen/Arnhem, Drachten en Den Haag) stopt dit initiatief weer.
Er zijn ontwikkelingen in de samenstelling van het Nationaal Comité en het Dagelijks Bestuur van de Soefi Beweging Nederland. Uit het Nationaal Comité zullen een of twee oudere leden benoemd worden in het dagelijks bestuur en eveneens twee jongere leden om ervaring op te doen. Deze hebben geen stemrecht. [2]
Murshid Fazal zegt dat de Soefi Beweging moet functioneren in een sociaal-cultureel patroon om de Soefi Boodschap, die uit drie delen bestaat, te verspreiden.
- Een platform voor de uitwisseling van gedachten die in oost en west leven.
- Een gevoel van eenheid en onderling begrip te scheppen, en
- Innerlijke kracht ontwikkelen in jezelf, teneinde tot zelfontwikkeling te komen.
Hij hoopt een beweging te steunen, die DIT wil doen. Met betrekking tot het sociaal-culturele platform vindt Murshid Fazal dat de Beweging ten tijde van zijn aantreden (1968) daarmee niet in harmonie was. Te veel vrouwen, voornamelijk oudere mensen, hoog intellectueel niveau, te dogmatisch. De Beweging hoort veel opener te zijn. Het conflict dat zich nu in de Beweging voordoet is er een van verschil in de culturele interpretatie van waarden en geen machtsconflict zoals dat vroeger het geval was. “Ik roep u op tot eenheid in verscheidenheid”. [3]
Op de N.C. vergadering van 17 september blijkt veel weerstand tegen de leiding van Fazal. Fazal antwoordt dat het juist zijn taak is impulsen te geven voor de ontwikkeling van de Beweging. Deze vergadering leidt tot een aantal wijzigingen binnen de beweging:
- 1 oktober 1977: Het Nationaal Comité is ontbonden.
- 1 november 1977: Karim van Gils zegt zijn lidmaatschap van het Nationaal Comité op, hij is het niet eens met Phiroz Pool.
- 23 november 1977: De samenstelling van het nieuwe Nationale Comité wordt bekrachtigd
- 21 (sic) november 1977: Ramana Klaassen meent dat, vooral door de jongere leden van het Nationale Comité, de werkzaamheid niet meer strookt met de eigenlijke Soefi Boodschap. Zij zegt het lidmaatschap van het Nationaal Comité op, (maar) blijft wel centrumleidster van Hilversum. [4]
Karim van Gils en Ramana Klaassen behoren tot een groep soefi leider die zich niet kunnen vinden in het leiderschap van Fazal. Tot deze groep behoren ook Iman Kunst, Munir Rooke, Sharif Jansen (Australië), Wazir van Essen (Zuid Afrika), Karamnavaz van Bylandt en zijn vrouw Shafi van Limburg Stirum. Zij zullen allen in deze jaren regelmatige in de pen klimmen om hun ongenoegen te uiten naar Karimbakhsh Witteveen en Murshida Shazahdi [5]. Van Bylandt en Van Limburg Stirum zullen hun lidmaatschap van de Soefi Beweging niet lang hierna opzeggen.
Sharif Jansen, de Nationaal Vertegenwoordiger van Australië, van Nederlandse komaf, stapt dit jaar met zijn groep uit de Internationale Soefi Beweging. [5]
Dit jaar verhuist Ide Wiener van Nijmegen naar Katwijk aan Zee.
Tijdens de nacht van 18 op 19 juni wordt het ‘Feest van de Midzomernacht’ gevierd in de tempel Murad Hasil. Op het programma staan een bal masqué, dans, toneel en poëzie. In de Leidse krant verschijnt een uitgebreid verslag van deze happening vergezeld met een aantal foto’s van de feestende jongeren. Daarbij ook een afbeelding van een dame die op zondagochtend naakt de zee induikt. Voor Iman Kunst een schandelijke zaak en schadelijk voor het imago van de Soefi Beweging. In een lang telefoongesprek met Murshida Shazadi legt ze uit dat ze zich misschien nog meer heeft gestoord aan het feit dat de zaal van de Soefitempel is gebruikt voor een bal masqué. Het artikel zelf, van de hand van de journalist Jos van der Meer, is overigens opvallend positief over het festival en noemt het goed voorbereid, professioneel van opzet, interessant van inhoud en goed uitgevoerd.
De Zomerschool wordt gehouden van 25 juni t/m 5 juli. Daarnaast vinden er zowel in Engeland als Nederland werkkampen plaats onder leiding van Fazal Inayat-Khan.
De Volkskrant 29 juni 1977
In dit jaar verschijnt verder de langspeelplaat met liederen van Maheboob Khan op teksten van Hazrat Inayat Khan gezongen door de Zweedse mureed Johan (Karamnavaz) Wretman, die al eerder optrad tijdens de zomerschool van 1964.
Mahmood Khan Youskine, de zoon van Maheboob Khan, werkt sinds 1971 bij het ministerie van buitenlandse zaken. Dit jaar verschijnt er op 28 oktober een artikel over hem in het Stan Huygens Journaal van Dagblad De Telegraaf.