Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1978

Per 1 februari van dit jaar legt Murshida Shahzadi Khan – de Koningh het centrumleiderschap neer van de Soefi Darbar van de Banstraat in Den Haag. Ze blijft nog wel esoterisch hoofd van het centrum. Haar taak als centrumleider wordt overgenomen door Munir Schönau.

Voor mij is nu dus de tijd gekomen dat ik me meer en meer kan geven aan het werk voor de innerlijke training van mureeds geheel volgens de instructies van Murshid Inayat Khan; een weg die ook gegaan is door de Murshids die ik heb mogen kennen. [1]

Munir Schönau (1912 – 1981)

 

Op 6 februari meldt Karim van Gils dat hij niets meer te maken wenst te hebben met de activiteiten in het pand Provenierssingel 41 (in Rotterdam PK). [2]

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei organiseert de Soefi Beweging een Voorjaarsconferentie. Het thema is: ‘Groei en Blokkade’, met als ondertitel: ‘Geestelijke ontplooiingskansen in een mensenleven’. Sprekers zijn: pater K. Douven, drs. R. Engelse (bioloog), dr. C. Aalders (pastoraal psycholoog) en drs. Johana C. van Moosel (theologe).
Op zaterdagavond is er een concert (Marja Pool, alt-mezzo, Ad. van Baasbank, tenor, en Amir Pool, piano) en op zondagmiddag een Universele Eredienst.
Het organiserend comité bestaat uit: Laura de Boer – Verbeek, Walia van Lohuizen – Mulder, Anvar Martin, Phoroz Pool en Milly Prins – Marczak.

De komende 5 jaar zal de Soefi Gedachte verschijnen met een steeds wisselende omslag en geheel in strijd met de traditie van de afgelopen 30 jaar is deze kleurig en beeldend. Pas in 1983, na het terugtreden van Fazal, zal het tijdschrift terugkeren naar de klassieke omslag; sober en oranje. Ook dit jaar is elk nummer een themanummer, met ondertitels als ‘zelfwording’, ‘geluid’, ‘klassiek soefisme’ en ‘psychiatrie en mystiek’.

 

 

Uit: De Volkskrant 24 mei 1978

 

In juni van dit jaar wordt na 19 jaar huwelijk de scheiding uitgesproken tussen Fazal en Valia Inayat-Khan.

De Zomerschool vindt dit jaar plaats van 26 juni t/m 2 augustus. Het programma loopt dagelijks van 10.30 tot 22.30 uur.

Op 29 september is er een bijeenkomst van het Dagelijks Bestuur met Murshid Fazal. De problemen worden aan Murshid Fazal voorgelegd. Deze volhardt dat het N.C. zijn impuls dient te volgen. Het Nationaal Comité is slechts een juridisch iets. De werkelijke Beweging is de hiërarchische lijn die over de vijf branches loopt (bedoeld wordt hier de vijf activiteiten van de Soefi Beweging: Soefi Orde, Universele Eredienst, Broederschap, Healing en Symbologie (Ziraat) PK). Phiroz Pool wenst daarom zijn functie in het N.C. ter beschikking te stellen. Hij wordt door Dahan Bakker  [3] opgevolgd. [4] Het officiële overzicht van Nationaal Vertegenwoordigers noemt overigens 1980 als het jaar van aantreden van Dahan Bakker.

In Katwijk aan Zee is inmiddels een community ontstaan rondom Murshid Fazal. De leiding van de verschillende activiteiten is in handen van Dahan Bakker. Tijdens de zomer verschijnt een informatieboekje over het centrum en haar activiteiten in het seizoen 1978 – 1979. De gemeenschap heeft de beschikking over een soort mureedshuis zoals we dat van de Suresnes tijd kennen. Het is ‘Huize Sonmarc’ en is gevestigd aan de Hogeweg nummer 4 in Katwijk aan Zee. We citeren uit deze uitgave:

“Het Katwijk Centrum
In de afgelopen twee à drie jaar zijn er zo’n vijftig mureeds en hun vrienden in Katwijk en omgeving komen wonen, om op vele manieren te helpen de Universel tot een levend middelpunt voor de Boodschap te maken, open voor iedereen. Hierdoor proberen zij het werk voort te zetten en uit te breiden van diegenen, die in het verleden hun tijd en energie gaven voor het tot stand komen van de Universel.
Het gebouw wordt veelvuldig gebruikt en in ’t bijzonder gedurende de weekends zal het meestal open zijn voor een ieder die, voortgestuwd door de rivier van bestemming, een glimp van de uitgestrektheid van de oceaan wil opvangen.
In de Universel zijn vele activiteiten in groepsverband, maar daarnaast is het b.v. ook mogelijk individueel in retraite te gaan.
Degenen die meer willen weten over het Katwijk Centrum of de Soefi Beweging kunnen contact opnemen met ieder van de mensen uit onderstaande lijst.”

Kontaktpersonen van het Katwijk Centrum

Voorzitter:                               Dahan Bakker

Penningmeester:                    Gerard van Oosten

Sekretaresse:                           Umtul Kiekens

Kerk van Allen:                        Manas Habekotté

Brotherhood:                           Anwar Martin

Soefi Orde:                               Kiran Rana

Healing Orde:                          Kalyani Pautex

Universel Murad Hassil:        Malik Lechelt

 

 

 

Internationale Soefi Beweging

Afd. Katwijk Centrum

Secretariaat: Varkevisserstr. 50

Katwijk aan Zee

Tel. 01718-13367 tussen 12.00 en 18.00 uur

 

Na zijn terugkeer uit Washington richt Karimbakhsh Witteveen de Ali Khan Stichting op. Het fonds heeft tot doel een aantal soefi projecten te financieren, waaronder de ontwikkeling van het Dargah-complex in India. [5]

 

Op zondag 1 oktober overlijdt Willem Rudolf  Van Brakell Buys in zijn woning in Doorn. Hij gaf regelmatig lezingen over Oosterse Mystiek binnen en buiten Soefi kringen. Brakell Buys was voor de oorlog rector op een Theosofisch lyceum in Naarden. In de oorlog gaf hij privé les aan Mahmood, de zoon van Maheboob Khan, in de tijd dat de familie niet in Den Haag mocht wonen van de bezetter en ze hun toevlucht moesten zoeken in respectievelijk Bussum, Zeist en Austerlitz. In Soefi kringen is hij met name bekend om zijn werk ‘Gestalten uit de Perzische Mystiek‘ (1939).

NRC Handelsblad, woensdag 4 oktober 1978