Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1979

Op 21 september van dit jaar wordt Murshida Shahzadi 70 jaar

 

 

De thema’s voor de Soefi Gedachten van dit jaar zijn respectievelijk: opvoeding, het godsbeeld, chilla [1] en healing. De redactie wordt uitgebreid met 4 nieuwe leden. De spelling wordt gemoderniseerd: methode wordt metode, creëert wordt kreëert en thema wordt tema. Maar de lezer wordt nog wel met ‘U’ aangesproken.

In Zuid Afrika wordt een Spring School gehouden in de nieuwe Universel. Er zijn ook 12 mureeds uit Nederland aanwezig waaronder Murshida Shahzadi en Ameen Carp. Murshida heeft nu definitief en openlijk met Fazal gebroken. [2]

Op 21 en 22 april wordt er in ‘Land en Bosch’ te ‘s Gravenland een Soefi Weekend gehouden voor mureeds en belangstellenden. Kafia Blaauw en Walia van Lohuizen houden een lezing. Kafia over ‘IJdelheid’ en Walia over ‘Rechtvaardigheid, menselijkheid en vriendschap’. Zaterdagavond is er een Indiaas concert (met uitleg). Op zondagochtend is er een informele dienst, het onderwerp is ’emancipatie’. De organisatie van het weekend is in handen van Myra van Leer – Lindeman.

De Zomerschool vindt plaats van 28 juli t/m 5 augustus en bestaat uit drie delen van elk drie dagen: De Kerk van Allen (onder leiding van Karimbakhsh Witteveen), De Innerlijke School (onder leiding van Fazal Inayat – Khan) en de Healing Orde (onder leiding van Salim Lange).

In de boekhandel van de Murad Hassil zijn naast boeken ook wierook, muziekinstrumenten, reuk- en massageoliën en posters te koop.

Op 28 juli vindt in gebouw ‘Sonmarck’ te Katwijk een vergadering van het Nationaal Comité en de Algemene Ledenvergadering plaats. Het verslag is van Hozeina Dogge. Er blijkt nog steeds onenigheid te bestaan over de uitnodigingen voor deze vergadering. Volgens het verslag was het een emotionele vergadering, waar verwijten werden gericht aan de Nationaal Vertegenwoordiger (Dahan Bakker) die ‘wel luistert, maar niets doet’, en aan de National Representative (Fazal Khan).  Er wordt gesproken over de lijn van Hazrat Inayat Khan en over de lijn van Fazal, die een heel verschillende richting hebben. Het verwijt is, dat Fazal een bepaalde interpretatie heeft, maar anderen die dit niet kunnen volgen loslaat. “Maar u bent een geestelijk leider voor alle mensen die de Boodschap in hun leven willen toepassen”. Maar Murshid Fazal zegt: “Ik ben een kind van deze tijd, in deze generatie, en moet daarin de Boodschap verwerken. “ Hij meent ook dat er teveel uiterlijke activiteiten zijn en te weinig innerlijke. Maar van verschillende richtingen wil hij niets weten, evenmin als Dahan Bakker. De vergadering wordt gesloten, met het plan om opnieuw bijeen te komen. Maar hierna wordt niets meer in de vergaderstukken vernomen, tot die van de vergadering van 15 januari 1983 (zie aldaar). [3]

Op 21 september viert Murshida Shahzadi haar 70ste verjaardag. Op zondagmiddag 24 september wordt haar door het bestuur een receptie aangeboden in de woning van Munir Schönau. Zie onderstaande uitnodiging:

 

In het najaar wordt Nawab Lint benoemd als centrumleider van Rotterdam. Hij volgt daarmee Karim van Gils op die op zijn beurt in 1970 Kafia Blaauw opvolgde tot 1977. Daarna werd twee jaar lang het centrum niet vermeld in de Soefi Gedachte. De activiteiten lagen in die jaren dan ook stil. Nawab wil het centrum weer langzaam opbouwen. Voor hem zijn daarbij de Universele Eredienst en de Gatha-klassen het belangrijkste.  Voordat Nawab in Rotterdam aantrad, was hij zes jaar lang centrumleider van Drachten in Friesland. [4]

Nawab Lint