Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1980

De Soefi Gedachte heeft dit jaar één overkoepelend thema ‘Vervreemding’. Daarnaast start de redactie net als in 1977 weer met verslagen uit de verschillende centra. In 1980 zijn dat: Amsterdam, Rotterdam en Vancouver, Canada. Ook nu stopt het initiatief voortijdig; na de drie genoemde steden is de rubriek weer ter ziele.

De Chilla wordt een steeds belangrijker aspect binnen de aanpak van Fazal Inayat-Khan.

De structuur van de Zomerschool van dit jaar [1] is dezelfde als die van het jaar ervoor. Ook nu zijn de thema’s achtereenvolgens ‘Healing’, ‘Innerlijke School’ en ‘Kerk van Allen’ onder leiding van respectievelijk Salim Lange, Fazal Inayat-Khan en Karimbakhsh Witteveen.

Dahan Bakker volgt dit jaar Phiroz Pool op als Nationaal Vertegenwoordiger van Nederland. Op 19 mei heeft hij een onderhoud met Murshida Shahzadi over de ontwikkelingen binnen de Soefi Beweging. Zie ook bijgaande brief: Dahan-Bakker-aan-Murshida-Shahzadi-23-juni-1980

 

 

Drie tariqa’s

Er worden dit jaar twee tariqa’s [2] opgericht. Ze zijn bedoeld een alternatief te bieden voor de mensen die zich niet prettig voelen onder de leiding van Fazal Inayat-Khan. Een tariqa wordt in april opgericht door Murshida Shazadi onder de naam ‘Tariqa Musharaff Khan’ [3] en een door Kafia Blaauw onder de naam ‘Tariqat Inayat’. Beide groepen volgen de traditionele vormen en instructies van Hazrat Inayat Khan. Doel van de tariqa’s is het bieden van een plek waar mureeds de traditionele lijn van Hazrat Inayat Khan kunnen volgen.

Op zondag 11 mei 1980 houdt Murshida Shazadi Khan in de Banstraat een openingstoespraak ter gelegenheid van de oprichting van de Stichting Musharaff Khan, de juridische vorm van de Tariqa. De organisatie verspreidt regelmatig nieuwsbrieven en organiseert ook zgn. Saliks-dagen en – weekenden (Salik = ernstige zoeker). Khalif Munir Schönau wordt benoemd tot rector van deze Tariqa. De centrumleiders binnen deze tariqa vormen de zgn. Madres (School). De leden van de Madres zijn belast met het organiseren van de verschillende samenkomsten. In 1987 houdt de Tariqa Musharaff  Khan op te bestaan. [4]

Het bestuur van de stichting bestaat bij de oprichting uit:

  • Munir Schönau                    Voorzitter
  • Wali van Lohuizen              Vice-voorzitter
  • Hakim de Graaf                   1e secretaris
  • Tessa van Hartingsveldt    2e secretaris
  • Wazir Reynders                   Penningmeester

Een derde groepering binnen de Soefi Beweging is een door Gawery Voûte opgerichte federatie (International Federation of the Sufi Message). Eerder al organiseerde zij het Soefi-Contact met een groep onafhankelijke mureeds vanaf 1969. Nu probeert ze een met de Federation ook een internationale groep mureeds onderling te verbinden die in het Fazal tijdperk zijn afgehaakt. Belangrijk voor zowel het Soefi-Contact en de Federation is afschaffing van het hiërarchische principe en terugkeer naar de basis die door Murshid Inayat Khan is gelegd.
Voorzitter van de Federation is de heer M.E. Dickinson, zijn vrouw L. Dickinson is secretaris, A.M.J. Claessen is vice-president en de secretaris voor Europa is mevrouw E.H. (Moina) Teller. Hidayat sluit zich aan bij deze Federation en wordt benoemd tot Liason Officer. Hem wordt gevraagd het internationale contact te ondersteunen. Deelnemers van deze ‘Tariqa’ komen namelijk voor een deel voort uit de reizen van Hidayat naar Canada, Amerika en Mexico. Hidayat beschouwt de Federation als een wachtkamer  (waiting room) voor mureeds, waar ze kunnen wachten totdat ze zich in de Soefi Beweging weer thuis kunnen voelen.

Overigens tekent ook Pir Vilayat grote bezwaren aan tegen de instructies van Murshid Fazal. [5]

 

Op 4 juni overlijdt Shanti Witteveen – Wibout, centrumleidster van Deventer en moeder van Johannes Witteveen.