Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1984

Plattegrond Konya. Dit jaar organiseert Ameen Carp zijn eerste Turkije reis.

 

 

 

Op 9 januari wordt Hakima van Dissel, een mureed vanaf 1934, die vele jaren centrumleidster van Amersfoort was, 100 jaar. Ze wordt geëerd met een artikel van de hand van haar schoondochter Sabira van Schagen in de Soefi Gedachte. Later dat jaar, op 1 juni om precies te zijn, overlijdt ze.

Verder in januari: Zohra Reijnders – le Rütte wordt secretaris van de Peshkar in het kader van de internationale Broederschapsactiviteit.

Een aantal traditionele Soefi bijeenkomsten van de jaren ’50 en ’60 vindt weer plaats. Een Soefi Weekend in ‘Land en Bosch’ op 24 en 25 maart en een Soefi Landdag op 26 mei worden na lange tijd weer gehouden.

Op 29 juli stuurt Fazal een brief op poten naar Mahmood. Hij is verbolgen over de publicatie van een biografie van Murshid, die in 1983 verscheen, geschreven door de in Zuid-Afrika woonachtige Azeem van Beek . Hij is van mening dat er plagiaat gepleegd is uit de ‘Biography’ die in 1979 is verschenen. Daarnaast is hij ontstemd door het feit dat zijn broer en zus, Gayan en Inayat, ontbreken in de familie stamboom omdat ze over zijn gegaan tot respectievelijk het boeddhisme en de methodisten kerk. [*]

De Zomerschool vindt dit jaar plaats van 4 – 19 augustus. Zowel Vilayat als Munir (later Sharif) Graham houden er toespraken, gevolg van de in 1982 ingezette toenadering tussen de Orde en de Beweging. Mahmood Khan Youskine wordt actiever in de Soefi Beweging, zowel tijdens de Zomerschool als in de Soefi Gedachte waar hij nu regelmatig boekbesprekingen publiceert. Ook Hidayat Inayat-Khan wordt meer zichtbaar, tijdens de Zomerschool en als schrijver in de Soefi Gedachte. In dit blad verschijnt na lange tijd weer een verslag van de Zomerschool, dit maal van de hand van Ameen Carp, waarmee hij in deze rol Iman Kunst en Hakim van Lohuizen opvolgt. [1] Er ontstaan plannen voor de bouw van een Wakil-huis bij de Universel Murad Hassil, te realiseren in 1985 [2]. Nuria en Mussavir Achterberg zullen het Wakil-schap op zich nemen en als tegenprestatie gratis in het Wakil-huis kunnen wonen.

Zomerschoolfoto 1984

Van 23 tot 31 augustus wordt er in de Keniase hoofdstad Nairobi de vierde assemblee gehouden van de wereldconferentie voor Godsdienst en Vrede (WCRP). Deze organisatie werd in 1970 in de Japanse stad Kyoto opgericht. Tijdens deze bijeenkomsten worden thema’s als vrede, gerechtigheid, mensenrechten, racisme en ontwikkeling besproken. Uit Nederland gaan zes personen waaronder Mahmood Khan Youskine en zijn dochter Alia van Goens namens de moslimgemeenschap. [3]

Ameen organiseert van 9 tot 18 december een Turkije reis  in het kader van de ‘wereldbroederschapsaktiviteiten’.  Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan het graf van Rumi in Konya. De deelnemerslijst bevat 18 namen uit binnen- en buitenland[4] waaronder Murshida Shahzadi, Hidayatbee Theunissen, Talat Rijken en Ameen Carp

Rond deze activiteiten organiseert Fazal Inayat-Khan zijn eigen bijeenkomsten en noemt ze ‘Springschool’, ‘Autumnschool’ en ‘Winterschool’. Ze vinden plaats in Geneve, Engeland en Nederland. De organiserende instantie heet: Sufi Movement “The Way of Action” een voorloper van de Sufi Way.