Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1992

Het Wakilhuis, vlak na de oplevering. 

 

Dit jaar vind de bouw van het Wakilhuis (een ruimte voor koffie-, thee- en maaltijden) plaats bij de Universel Murad Hassil in Katwijk aan Zee. Zohra Le Rütte zal haar intrek nemen in het bescheiden appartement aan de achterzijde van het gebouw en de rol van beheerder op zich nemen.

 

Jemal Oosterdorp, centrumleider van Twente, overlijdt dit jaar tijdens de zomer. De rouwdienst is in Den Haag, waarna Jemal wordt begraven op ‘Oud Eik en Duin’. Shanti (Coby) Snijders – Döbken wordt tot zijn opvolger benoemd.

 

In Bilthoven wordt Sikander (Willem) van Vliet benoemd tot centrumleider, als opvolger van Sabira van Schagen.

Sikander van Vliet (thans centrumleider van Deventer)
Zomerschool 1992

Op bovenstaande foto zien we ruim 120 bezoekers aan de Internationale Zomerschool in Katwijk aan Zee.
We zien bezoekers uit Nederland, Duitsland, Rusland, Polen, Italië en Zuid Afrika.
Het is de laatste zomerschool waarbij de leadershipcouncil de leiding heeft over de International Sufi Movement.
In 1993 zal Hidayat Inayat-Khan de positie van Pir-o-Murshid aanvaarden.

 

Ook dit jaar worden er diverse dagen voor mureeds georganiseerd; een mureeds-dag in Katwijk op 4 april en 24 oktober, een Soefi Broederschaps-dag in Katwijk op 16 mei en 21 november, een Soefi seminar van 15 t/m 18 augustus, een Soefi-weekend in Land en Bosch te ’s-Graveland op 3 en 4 oktober. Daarnaast worden ook dit jaar alle bijzondere dagen weer georganiseerd: Visalatdag (5 februari), Viladatdag (5 juli) en Hedjratdag (13 september). De internationale Zomerschool vindt dit jaar plaats van 1 t/m 11 augustus.

Azeem (Azim) van Beek overlijdt op 1 april van dit jaar op 88-jarige leeftijd in Kaapstad. Azeem was redacteur van de voorloper van de Soefi Gedachte, ‘Mededelingen van de Soefi Beweging in Nederland’, dat uitgegeven werd van 1946 tot en met 1949. In 1950 emigreerde hij naar Zuid Afrika, waar hij samen met Wazir van Essen en Sirkar van Stolk vorm gaf aan een afdeling van de Soefi Beweging. Hij publiceerde een biografie van Hazrat Inayat Khan in 1983 getiteld ‘Hazrat Inayat Khan, master of life, modern sufi mystic’. [1]

Dit jaar zijn er twee herdenkingen. Zo wordt de 100ste geboortedag herdacht van Pirani Amina Begum (Ora Ray Baker) de vrouw van Hazrat Inayat Khan en de moeder van Noor-un-nisa, Vilayat, Hidayat en Khairun-nissa (later Clair Harper). Daarnaast is het dit jaar 25 jaar geleden dat Musharaff Khan op 30 november overleed. In het decembernummer van de Soefi Gedachte wordt hij door Hakiem van Lohuizen uitgebreid geëerd in een tweetal artikelen, waaronder een biografische schets.

In december nemen Wali en Walia van Lohuizen een aantal barnstenen Tasbi’s (rozenkransen) uit Rusland mee. De kosten bedragen ƒ200,- per stuk. De opbrengst gaat in zijn geheel naar het ‘RUSfonds’ dat het voor Russen financieel mogelijk moet maken de zomerschool in Katwijk aan Zee te bezoeken. [2]

 

 

Het Nationaal Comité, de adviesraad van de Soefi Beweging Nederland, bestaande uit alle centrumleiders,  maakt zich zorgen over de juiste uitstraling van de Soefi Beweging naar buiten. Men wil enerzijds authentiek zijn en trouw blijven aan de door Hazrat Inayat Khan gegeven vormen. Anderzijds wil men toegankelijk worden voor een nieuw en breder publiek in een veranderende maatschappij. In dit spanningsveld blijkt het lastig laveren. Aan de ene kant dreigt het schrikbeeld een versteende en verstarde organisatie te worden die de huidige generatie niet meer aanspreekt, aan de andere kant is er de zorg al te veel ‘new age’ trekken te krijgen waardoor de kern van het soefisme dreigt te verwateren. Dilemma’s doen zich voor in de uitstraling en het taalgebruik van de Soefi Gedachte, de vorm van de Universele Eredienst en de structuur van de Soefi Beweging waarbij vooral het thema ‘hiërarchie versus democratie’ regelmatig onderwerp van discussie is [3]. Dit onderwerp zal met name in de jaren 1998 en 1999 de gemoederen binnen de Soefi Beweging bezig houden.