Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1991

“De redactie (van de Soefi Gedachte PK) verwelkomt u bij het begin van de nieuwe jaargang. Bij het volgende nummer hopen we u ook in een nieuw jasje en met een nieuw gezicht tegemoet te treden. Die nieuwe aanpak sluit aan bij de benadering zoals die in de nieuwe folder van de Soefi Beweging naar voren komt: modern, gewoon, waardig, sympathiserend en warm, verwelkomend zonder iets op te dringen.”

Dit nieuwe jasje komt er uiteindelijk pas in maart 1992. In juni 1997 wordt er weer een nieuw jasje aangetrokken dat tot 2019 dienst zal doen.

In het voorjaar is er een nieuw initiatief; een reizend Soefi – centrum. De bedoeling is om plaatsen aan te doen waar geen Soefi-centrum is en daar een inleiding, Universele Eredienst en vragenuurtje te organiseren. Op zondag 24 maart van dit jaar doet dit reizende centrum de plaats Hoorn aan (in het huisje verbonden aan de Noorderkerk op de Veemarkt). Op zondag 26 mei wordt Groningen [1] bezocht (15.00 uur op het A-Kerkhof 22). Karimbakhsh leidt deze middag.

 


Uit Het Parool 18 mei 1991

 

Nieuws uit Arnhem:

Nieuwe zaal voor de Universele eredienst in Arnhem
Na ongeveer twintig jaar gastvrijheid in de yoga-zaal ten huize van Stien en Ernst Nowack gaat het Soeficentrum Arnhem met ingang van 6 oktober de Universele Eredienst houden in de grotere zaal, het holistisch centrum aan de Kalksteeg 16 – gelijkvloers onder de verhoogd gebouwde woonwijk de Nieuwe Weerdjes, direct ten Oosten van de tweede Rijnbrug, de Nelson Mandelabrug. De kalksteeg staat loodrecht op de Sandersteeg, de weg onder de Nieuwe Weerdjes. De verhuizing was nodig omdat het aantal bezoekers gestegen is en ook om een beterde bereikbaarheid voor rolstoelers te waarborgen. Het telefoonnummer van de nieuwe zaal is 085 45024. [2]

Mieke Burgers – Witteveen, zuster van Karimbakhsh Witteveen overlijdt dit jaar op 3 juni. Zij was kunstenares en een tijdlang centrumleidster van Den Bosch.

Mieke Burgers – Witteveen

 

 

De Internationale Zomerschool wordt dit jaar gehouden van 4 tot 20 augustus.

Groepsfoto van de Zomerschool van 1991.
Het is de eerste Zomerschool waar een delegatie Russen aanwezig is.
Het is tevens de eerste zomerschool die door de auteur van deze site wordt bezocht (niet op de foto).

 

 

Ook dit jaar wordt er druk gewerkt in verschillende projecten rondom de Dargah van Hazrat Inayat Khan in New Delhi. Walia van Lohuizen doet verslag in het juninummer van de Soefi Gedachte.

De eerste nummers van de Nieuwe Soefireeks ‘Soefisme nú’ zijn gereed. Ook de nieuwe ‘grote brochure’ waar zoveel jaren naar was uitgezien, is klaar. De tekst is, na inbreng van vele kanten, vastgesteld door Walia van Lohuizen, met de titel ‘Soefisme, een andere kijk op het leven’. Er komt een halfjaarlijks inlegvel bij, met variabele gegevens over de centra. Er wordt gewerkt aan een nieuwe Nederlandse vertaling van de Soefi gebeden. Vooral het woordje ‘Gij’ vormt een probleem. [3]

Op zaterdag 16 november is er in de tempel Murad Hassil in Katwijk aan Zee een openbare bijeenkomst van de Soefi Beweging. Het thema is ‘Muziek en Mystiek’.

Op zaterdag 30 november organiseren de Soefi Jongeren een bijeenkomst in de tempel Murad Hassil Katwijk aan Zee. De organisatie is in handen van Mangala Visscher, Olav Schraa, Alexander Martens en Paul Ketelaar. Het thema van de dag is: ‘Geestelijke afstemming in het dagelijks leven.’ Als spreekster is Ratan Witteveen uitgenodigd.

De aankondiging in ‘Trouw’ op zaterdag 23 november 1991