Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1990

Voorafgaand aan de Urs viering van 5 februari organiseren Wali en Walia van Lohuizen een seminar in het complex rond de Dargah van Inayat Khan in New Delhi, India. Het thema van de Seminar is: ‘The Sufi Ideal in Daily Life’. Op het programma staan vele nationale en internationale sprekers en vertegenwoordigers van de verschillende wereldreligies. Vanuit Nederland zijn er bijdragen van Karimbakhsh Witteveen en Shaikh-ul-Mashaik Mahmood Khan. Klik hier voor de uitnodiging en het programma van de Seminar:

Sufi Seminar February 3-4, 1990

 

In het voorjaar komt Fazal Inayat-Khan naar ons land voor een lezing met aansluitend een weekend in Katwijk aan Zee. In het Parool van 10 maart vinden we de volgende aankondiging:

 

Op 7 en 8 april vindt een Soefi-weekend plaats in Land en Bosch in ’s Graveland. Gevolgd door een themadag over gezondheid op 19 mei:

Uit: Trouw, 12 mei 1990

Voorjaar: de eerste delen verschijnen van de Complete Works (1923 deel I en II) Het zijn rijk geannoteerde en ingeleide bronnenboeken die een letterlijke en chronologische weergave bevatten van de toespraken van Hazrat Inayat Khan. [1]

Sabir van Welsum verlaat het dagelijks bestuur. Benoemd worden Zahuran van Lohuizen en Nawab Lint. Puran Innemee zal naast zijn penningmeesterschap als 2e secretaris optreden. [2]

In het juninummer wordt melding gemaakt van de nieuwe samenstelling van het dagelijks bestuur van de Stichting Soefi Beweging Nederland:

  • Prof. Drs. C.W. van Lohuizen (Wali) voorzitter
  • L.W. Carp  (Ameen) vice-voorzitter
  • F.H. Lint (Nawab) secretaris
  • J.H. Innemee (Joop, Puran) penningmeester en 2e secretaris
  • Mw. Z. Van Lohuizen – van Beek (Zahuran) lid
  • A. Martens (Alexander) lid

De Internationale Zomerschool is dit jaar van 5 tot en met 17 augustus. Tijdens de zomerschool worden 23 nieuwe leden van de Soefi Broederschap welkom geheten.

 

 

Op 25 september overlijdt Munira van Voorst van Beest. Medewerkster van de Nekbakht Stichting in Suresnes. Samen met Elise Guillaume – Schamhart was zij verantwoordelijk voor de totstandkoming van ‘The Biography of Pir-o-Murshid Inayat Khan’.

Munira van Voorst van Beest

 

Overlijden Fazal

FAZAL INAYAT-KHAN
Montelimar, France, 20th July 1942
London, United Kingdom, 26th September 1990

Londen 26 september. Fazal Inayat-Khan overlijdt om 8 uur in de ochtend in de leeftijd van 48 jaar aan de gevolgen van een hersenbloeding. Op 3 oktober word hij begraven na een Universele Eredienst die in de Khankah ‘Four Winds’ wordt gehouden. Bij de dienst zijn vele van zijn mureeds aanwezig. Verder wordt de dienst bijgewoond door zijn vader Hidayat, zijn broer Gayan, Karimbaksh Witteveen en Mahmood Khan. Karimbakhsh Witteveen schrijft een In Memoriam in de Soefi Gedachte van december 1990.
Fazal wordt opgevolgd door Sitara Brutnell. Zij en haar ouders hebben een lange historie binnen de Soefi Beweging. Sitara heeft zich in de jaren ’80 aangesloten bij The Sufi Way.


Bericht in de NRC van 29 september 1990

 

Wali van Lohuizen plaatst een oproep in de Soefi Gedachte van december 1990 tot een initiatief om te komen tot een spirituele omroep.

Tijdens de jaren 1990 – 2004 zullen Wali en Walia een belangrijke stempel drukken op de ontwikkelingen binnen de Soefi Beweging. Zo zijn ze als redacteurs de drijvende kracht achter de Soefi Gedachte getuige de vele editorials, artikelen, columns en boekbesprekingen van hun hand. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij de bouw van het Dargah-complex in New Delhi en de aldaar gehouden retreats.  Tot slot reizen ze veelvuldig naar de landen van het voormalige Oostblok om daar jonge centra te ondersteunen.