Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1989

Op 6 februari, een dag na Visalatdag, de sterfdag van Hazrat Inayat Khan, verschijnt er in de NRC een uitgebreid artikel over de recent geopende vernieuwde Dargah (grafmonument) van de stichter van de Soefi Beweging in het westen. In het artikel worden Wali en Walia van Lohuizen, die jaren hebben geïnvesteerd in de renovatie en uitbreiding van het Dargah-complex, uitgebreid aan het woord gelaten.

Wali en Walia van Lohuizen poseren voor het vernieuwde Dargah-complex.

 

Op 27 mei vindt er een landelijke bijeenkomst plaats in de tempel in Katwijk aan Zee over het thema: ‘Vrede en gerechtigheid’. Karimbakhsh Witteveen spreekt namens de Soefi Beweging. Een week eerder wordt het evenement aangekondigd in dagblad Trouw.


Trouw, 20 mei 1989

Aankondiging van de start van een nieuwe activiteit onder leiding van Murshid Zade Hidayat Inayat-Khan: het ‘elementen ritueel’ (‘the sacred element ritual’). Contactpersonen in het begin zijn: Sufia Voordouw, Roshan Buwalda en Durria Bouma. Later zal Sitara Rosdorff deze activiteit leiden. Thans is haar dochter Saskia (Daulat) Rosdorff leidster van deze activiteit.

Iman Kunst overlijdt op ruim 90 jarige leeftijd. Vlak na de oorlog ontdekte ze het Soefisme. Als snel zette ze zich in voor de vele organisatorische taken binnen de beweging. Zo hielp ze mee de zomerscholen van de jaren 50 te organiseren en was ze van 1950 tot 1976 redactielid van de Soefi Gedachte. Daarnaast was ze centrumleidster van resp. Leiden en Arnhem.

Thema’s als de val van de muur in Berlijn en de politiek van Perestrojka van de Russische president Gorbatsjov vinden hun weg in de Soefi Gedachte door de artikelen van Sitara en Sabir van Welsum.

“Er wordt een N.C. vergadering gehouden op 3 juni. Alexander Martens wordt lid van het D.B:. in de vacature die ontstaat door het vertrek van Farid Faassen. Voor de andere vacature (Myra van Leer) wordt nog naar iemand gezocht.  Aan Sabir van Welsum is door het D.B. verzocht een P.R. plan op te stellen. Hij heeft echter veel meer gedaan en een totaal beleidsplan voorgesteld waar P.R. een onderdeel van vormt. Het ‘conciliair proces’ vormt een belangrijk thema in Sabirs voorstel, evenals intensief contact met Sufi Way en Soefi Contact. (…) Op 23 september was er een vergadering van het Nationaal Comité, waarin het plan besproken werd. Md. Karimbakhsh Witteveen had grote bedenkingen. We moeten niet meewerken aan het conciliair proces, dat gericht is op maatschappelijke problemen, aldus Karimbakhsh’ opinie. Er bestaat in de vergadering consensus dat veel ideeën in het plan te veel mankracht zullen kosten. Besloten wordt tot een gesprek met de leadershipscouncil. Sabir is teleurgesteld over de reacties van de leden van het Nationaal Comité.” [1]

‘Prana’, ‘Onkruid’, ‘De Koorddanser’ en ‘Bres’ zijn deze jaren belangrijke tijdschriften voor de Soefi Beweging als communicatiekanaal naar de samenleving.

Het verslag van de zomerschool, dat traditioneel geplaatst wordt in de Soefi Gedachte van september, komt dit jaar van Mieke Burgers – Witteveen.

Zomerschool groepsfoto 1989

 

Op 31 augustus van dit jaar wordt Hazina de Smeth – van Pallandt 90 jaar. Haar verjaardag wordt gevierd in de Banstraat. Aan het eind wordt er nog een foto gemaakt met 2 andere generatiegenoten.

 

v.l.n.r. Rahman van Lohuizen (91), Hazina de Smeth (90), Amiran van Beeren (92)

 

 

Uit: Trouw, 17 november 1989

In december organiseert Ameen Carp wederom een Soefi-reis naar Turkije. Op het programma staan zoals gebruikelijk een bezoek aan Istanbul en aan Konya, waar zich het graf van Jelaluddin Rumi bevindt.

Het graf van Rumi