Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1995

De Soefi Gedachte heeft niet de gewoonte in te gaan op de actuele maatschappelijke thema’s. Onder de leiding van Fazal in de jaren ‘70 kwam hier tijdelijke verandering in. [1] Dit jaar is het Wali van Lohuizen die de blik op de maatschappij richt. In het juninummer van de Soefi Gedachte schrijft hij een artikel waarin hij reageert op een publicatie in het weekblad HP/De Tijd [2] over de vermeende gewelddadige oorsprong van de Islam. In dezelfde uitgave vinden we van hem een andere bijdrage waarin hij het thema ‘orgaandonatie’ bespreekt vanuit ‘soefi-perspectief’. [3]

In het voorjaar schenkt Shazadi Khan – de Koningh de eerste en tweede verdieping van haar voormalige woning Banstraat 24 aan International  Headquarters. De begane grond blijft in bezit van het Haagse centrum. [4]

5 juli: 25-jarig bestaan Murad Hassil. Het septembernummer van de Soefi Gedachte is geheel aan dit jubileum gewijd. [5]Daarnaast wordt er ter gelegenheid van het jubileum op 25 november een symposium georganiseerd. [6] Het Dagblad Trouw besteed in de uitgave van 27 november aandacht aan het symposium met artikel waarin Wali van Lohuizen, de nationaal vertegenwoordiger, uitgebreid aan het woord komt.

Een volle zaal tijdens het symposium.
Op de voorgrond zien we links Karimbakhsh Witteveen
en uiterst rechts Walia van Lohuizen. 

De contacten met de Ruhaniat Society worden intensiever. Dit jaar wordt besloten om elkaars inwijdingen en benoemingen te erkennen. De samenwerking zal in 1998 leiden tot de oprichting van de Federation of the Sufi Message.

Vanaf september wordt er twee maal per jaar een Broederschapsbrief meegezonden met de Soefi Gedachte. Doel is de onderlinge betrokkenheid met en tussen de mureeds te versterken. De brief bevat mededelingen, aankondigingen en inspirerende teksten t.a.v.  het thema broederschap.

3 september het Nederlands vertaalcomité van de Soefi Beweging Nederland stuurt een aparte brochure mee met de Soefi Gedachte met daarin een van toelichting voorziene nieuwe vertaling van de drie gebeden Saum, Salat en Khatum. De vorige vertaling dateerde van 70 jaar eerder en was van de hand van Margaretha Meyboom. [7]

De nieuwe tekst van de gebeden, vastgesteld door een werkgroep bestaande uit Ratan Witteveen, Jemaluddin Buwalda en Munir Belt is in de Soefi Gedachte van september gepubliceerd.

In september is de eerste broederschapsbrief onder redactie van Shanti Snijders aan de leden van de Soefi Broederschap verzonden (Helaas bleek op deze brief geen vervolg mogelijk te zijn). At de Roos wordt in het bestuur benoemd. Nawab Lint wordt penningmeester, Puran Innemée secretaris. Zahuran van Lohuizen treedt af. Er wordt een ‘bufferfonds’ groot f2000,- ingesteld ten behoeve van mureeds die de zomerschool willen bezoeken. [8]

Roshan Buwalda legt na 7 jaar haar functie neer als hoofd huishouding van de Internationale Zomerschool die jaarlijks in Katwijk aan Zee plaatsvindt.

Er is dit jaar weer een ‘Land en Bosch – weekend’ op 14 en 15 oktober.

November van dit jaar overlijdt Mr.C.A. (Jabbar) Baron Bentinck op 89 jarige leeftijd. Hij was leider van het centrum Leiden en voorzitter van de Leidse Soefi Stichting. Ook was hij voorzitter van het zomerschoolcomité in de jaren ’50 en ’60. Een In Memoriam door Wali van Lohuizen verschijnt in het decembernummer van de Soefi Gedachte.

In dezelfde maand vindt er een herdenking plaats ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Murad Hassil.

30 november: overlijden Murshida Shahzadi Khan – de Koningh, derde echtgenote van Pir-o-Murshid Musharaff Moulamia Khan. Het decembernummer van de Soefi Gedachte van dit jaar bevat een inlegvel met een In Memoriam.

Murshida Shahzadi in 1993