Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2004

Op 17 juni van dit jaar overlijdt Pir Vilayat Inayat-Khan

 

De Sufi Federation Retreat zal dit jaar in Nederland plaatsvinden van 20 – 24 april in de Universel Murad Hassil in Katwijk aan Zee.

 

De Soefidagen vinden dit jaar plaats op 8 en 9 mei. Plaats van samenkomst is zoals gewoonlijk de Universel Murad Hassil in Katwijk aan Zee. Het thema van dit jaar is: ‘Verleden-heden-toekomst. Is er leiding in ons leven?’

Ananda Antonius is nog steeds actief in het soeficentrum in Paramaribo, getuige de berichtgeving in de Soefi Gedachte.

 

Op 17 juni overlijdt Pir Vilayat Inayat-Khan op 87-jarige leeftijd, oprichter en leider van de Sufi Order International vanaf 1968, organisator van de retreats in Suresnes vanaf de jaren ’50 en de Zenith Camps in de Zwitserse Alpen vanaf de jaren ’70. Begin jaren ‘80 stichtte hij het Hope Project, een sociaal programma in India. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Pir Zia. [1]. Vilayat wordt begraven in New Delhi, bij het graf van zijn vader.

 

 

Uitgeverij Synthese uit Den Haag neemt East-West Publications over [2]
“Uitgeverij Synthese uit Den Haag neemt per 1 juli het fonds en de naam van de esoterische uitgeverij East-West Publications over. De deal komt volgens eigenaar Jan Carel Diecken van Synthese voort uit de groeiende kostendruk op kleine uitgeverijen.
East-West Publications kwam op de markt omdat de eigenaar Louis (Wite, Ameen) Carp dacht het na de jongste prijsverhoging van CB niet meer te kunnen bolwerken. ‘Kleine uitgeverijen hebben zeer te lijden onder de prijsstijgingen van CB. Het is een ernstige ontwikkeling. Maar het is niet de enige reden om te stoppen. Ik ben 77 jaar en vond het tijd om mijn uitgeefactiviteit te reduceren,’ zegt Carp. Hij koos voor verkoop aan Synthese omdat ‘bij hen het fonds in goede handen is’. De uitgeverij ‘geeft dezelfde soort boeken uit, mijn fonds sluit dus goed aan’. Bovendien werken beiden al lang samen. Zo delen East-West Publications en Synthese al meer dan tien jaar vertegenwoordiger Anna Neuvel. 
Diecken hapte snel toe omdat hij al langer verbreding zoekt voor Synthese. ‘We zullen een kleine uitgeverij blijven, maar we moeten dit doen om in de markt stand te kunnen houden. Groothandels als Scholtens en grote boekhandels trekken zo aan de marges dat ik me afvraag: hoe moet ik met zo’n omknelling in hemelsnaam overleven? Vroeger was de situatie misschien andersom, maar de laatste jaren maakt de boekhandel ons werk godsonmogelijk. Over CB hebben we het dan nog niet eens.’ Diecken is daarom ook met andere kleine uitgeverijen in gesprek – zonder namen te noemen – over een overname.
Met de aankoop van 80 titels van East-West Publications vermindert Synthese het aantal imprints. East-West Publications, dat veel klassieke esoterie in het fonds heeft (met titels van Jack Kornfield, Paula Metz en Kahlil Gibran), wordt de imprint voor esoterie. De naam Mirananda verdwijnt. De naam Synthese wordt gebruikt voor algemene non-fictie (bijvoorbeeld het recente Doen wat je hart je ingeeft en Empowerment). Of de imprint Genoeg, waarin titels zijn verschenen als Hoe word ik een vrek en Nooit meer rood staan, blijft bestaan, bepaalt Diecken in een later stadium. Naast de bladen Genoeg en Bres geeft Synthese circa twintig titels per jaar uit.
Paradoxaal genoeg betekent de overname van East-West Publications zo een nieuwe stap in de transformatie van Synthese van een esoterische naar een algemene non-fictieuitgeverij. Diecken: ‘Door de popularisering van esoterie kunnen wij niet meer de rechten betalen van auteurs als Deepak Chopra. Dat betekent dat Synthese het met esoterie alleen niet meer redt. Willen wij kostenbewakend werken en de zes medewerkers een aanvaardbaar inkomen kunnen geven, dan zullen we dus wel moeten verbreden.’
Carp verlaat na de verkoop van East-West Publications de uitgeverswereld niet. Hij is voorganger van de Sufi-gemeente in Den Haag en legt zich nu uitsluitend toe op sufi-titels. Hij behield daarom 25 titels uit het East-West fonds op dit gebied en zal twee tot drie nieuwe titels per jaar op de markt brengen. Onder welke naam hij dat zal doen, is nog onzeker. Carp heeft de naam Sufi Publications aangevraagd, maar nog geen registratie van de Kamer van Koophandel ontvangen. Ook wordt Carp adviseur van Synthese. “
(Maarten Dessing)

De Zomerschool wordt dit jaar gehouden van 16 – 31 juli.