Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2006

Uit de Soefi gedachte van maart 2006:

Het Reizend altaar
Zubin van den Besselaar:
Ongeveer 25 jaar geleden kwam een aantal Nederlandse Soefies op de gedachte een zogenaamd ‘reizend altaar’ samen te stellen, ter verdere verspreiding van de Soefi Boodschap. Het was bedoeld om in die gebieden waar (toen) nog geen Soefi Centrum was, de mogelijkheid te hebben een Universele Eredienst, veelal als onderdeel van een Soefidag voor belangstellenden, te houden. Dit reizend altaar bestaat nog steeds en wordt nog regelmatig gebruikt. De koffers staan in de kelders van de Anna Paulownastraat in Den Haag, maar zijn beschikbaar voor iedereen die gerechtigd is een Universele Eredienst te leiden.
Her reizend altaar bestaat uit 2 koffers. De ene koffer is van hout en kan uitgeklapt worden tot een altaar. De andere koffer bevat alle zaken die nodig zijn voor het houden van een Universele Eredienst: de heilige geschriften, kandelaars, kaarsen, altaarkleed, wierook(houder), enz.
De eerste 10 jaar is met het altaar echt pionierswerk verricht in gebieden waar nu een of meer centra zijn: Friesland, Groningen, Brabant en Limburg. Maar ook nu wordt het reizend altaar nog voor pionierswerk gebruikt, zoals afgelopen jaar in Almere.
Daarnaast wordt het reizend altaar steeds meer gebruikt voor privé doeleinden. Te denken valt daarbij aan huwelijksceremonies en rouwplechtigheden, waar men het altaar opstelt in een kapel of ruimte waar een huwelijks- of rouwdienst wordt gehouden. Het is echter ook mogelijk thuis een dienst te houden. Vaak wordt dit gedaan door mensen die niet een officiële Soefidienst willen hebben, maar wel, bijvoorbeeld voorafgaand aan de crematie of kerkelijke huwelijksinzegening, een besloten Soefidienst willen houden.
Ten slotte wordt het altaar de laatste jaren steeds meer gebruikt voor de inzegening van een nieuwe woning. Hazrat Inayat  Khan heeft een speciale dienst voor de inzegening van een nieuwe woning nagelaten.

 

12 maart: Subhan van Lohuizen overlijdt in zijn woonplaats Deventer op 78-jarige leeftijd. Hij is de zoon van Kadir en Rahman van Lohuizen en de broer van Wali en Hakim (Jelaluddin) van Lohuizen, Subhan was in de jaren ’50 een tijd lang de drijvende kracht achter de Sufi Youth Brotherhood. Daarnaast was hij jarenlang voorzitter van het zomerschoolcomité en leider van het centrum Hilversum. Ook was hij voorzitter van de stichting die het Soefi-museum ‘Musharaff Khan’ in de Banstraat in Den Haag van de grond hielp. [1]

In april 2006 werd de jaarlijkse retraite van de Federatie van de Boodschap gehouden in de Universal Murad  Hassil. Vertegenwoordigers van alle vijf soefi-organisaties namen deel.

Er zijn dit jaar Soefidagen op 13 en 14 mei. Het thema is: ‘Het innerlijk pad – licht en schaduw onderweg’. Dit soort open dagen trekken meestal zo’n 70 á 80 mensen. Ongeveer de helft daarvan komt voor de eerste keer. Deze bijeenkomsten worden steevast aangekondigd in de landelijke pers.

De zomerschool van dit jaar wordt gehouden van 9 t/m 23 juli.

Op 24 juli wordt de as van Fazal Inayat-Khan bijgezet in het familiegraf op begraafplaats Oud Eik en Duin in Den Haag. Zijn zoon Omar is bij deze plechtigheid aanwezig. [2]. Op 4 mei had Omar via onderstaande brief belangstellenden uitgenodigd bij de plechtigheid aanwezig te zijn.

Dear family and friends.

We are writing to invite you to attend a small ceremony for the reburial of the ashes of Fazal Inayat-Khan, which is to take place on 24th July 2006 at 2pm at the graveside within the Begraafplaats (Cemetary) Oud Eik an Duinen, Laan van Eik en Duinen 40, in Den Haag, The Netherlands. He is to finally rest in peace close to his dear friends and mentors Pir-o-Murshid Musharaff Khan and Murshida Shazadi de Koning. Following the ceremony there will be an opportunity for us to enjoy some refreshments and conversation together, in the tea house. We anticipate ending at around 4pm.

 

Op 13 augustus overlijdt Raheema van Goens, dochter van Maheboob Khan en Shadbi van Goens en zuster van Mahmood Khan Youskine, op 81-jarige leeftijd, tijdens een vakantie op Madeira.

Op zaterdag 11 november verzorgt Zohra Le Rütte een yoga-dag in de Murad Hassil. Dit op verzoek van een aantal mureeds die haar yoga-lessen volgen op de vroege ochtenden van de zomerschool. Een groep van 10 mensen oefent zich die dag in: morele bezinning, aarding, uit het hoofd komen, ontspanning en ademhaling. [3]

Op 25 november overlijdt Mushida Ratan Witteveen – de Vries Feyens op 86-jarige leeftijd. Zij was de echtgenote van Karimbakhsh Witteveen en de dochter van de soefi’s, Alfred Edward (Fazil) de Vries Feyens en Catharina Maria (Jamila) de Vries Feyens – van Slee.  In Suresnes maakte ze als kind de zomerschool  van 1926 mee. Samen met een aantal andere kinderen nam ze deel aan de kinderklassen die door Hazrat Inayat Khan gegeven werden in de tuin van Fazal Manzil in Suresnes. Ze was een tijdlang centrumleidster van Wassenaar en componeerde muziek die tot op de dag van vandaag te horen is tijdens Universele Erediensten en op de zomerschool. Tot slot was ze secretaris van de leadership council in de jaren ’80 en Moin-ul-Maham (secretaris) van de Universele Eredienst. [4] Op 29 november 2006 werd een Universele Eredienst gehouden voor haar. Heel veel mensen woonden de dienst en de begrafenis bij Oud  Eik  en  Duinen bij.

Een aantal gegevens uit 2006

  • Er zijn op 31 december van dit jaar 439 mureeds en 146 belangstellenden
  • de Soefi Gedachte verscheen dit jaar 4 maal in een oplage van 800 exemplaren
  • In het oosten, het centrum en het zuiden van Nederland werden regionale dagen georganiseerd.
  • Ook waren er twee cheragsdagen, een voor  cherags in de westelijke helft van het land en een voor het oosten, noorden en zuidoosten van Nederland.
  • De traditionele Soefidagen  (Visalat,  Viladat  en  Hejirat-dagen) werden gehouden zoals elk jaar

(Bron: ‘Jaarlijks verslag van de Soefi Beweging Nederland’)