Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2010

Op 30 januari overlijdt Shakti Thissen op bijna 80-jarige leeftijd. Ze is de echtgenote van Wakil Thissen. Samen waren ze, vanuit hun woonplaats Geleen, vanaf 1989 de centrumleiders van het nieuwe centrum in Maastricht. [1]

In de Soefi Gedachte duikt dit jaar weer een nieuw maatschappelijk thema op. Dit keer is het ‘zelfdoding’ diverse schrijvers laten in de verschillende uitgaven van dit jaar hun licht schijnen op dit onderwerp.

De Soefi Beweging komt met een lesbrief voor het voortgezet onderwijs met de titel: ‘Wat is Universeel Soefisme?’

Karen Armstrong, bekend Amerikaans theologe en schrijfster over o.a. de Islam begint steeds meer bekend te worden, ook binnen soefi kringen, getuige de aandacht die aan haar wordt besteed in de diverse uitgaven van de Soefi Gedachte gedurende de komende jaren. Ook haar initiatief ‘A Charter for Compassion’ (Handvest voor Compassie), een internet site waarbij mensen zich kunnen aansluiten bij een wereldwijde oproep om meer compassie in de maatschappij te ontwikkelen, wordt meerdere keren in de Soefi Gedachte aangehaald.

Het juninummer besteedt weer aandacht aan het enneagram in een artikel van Reina de Vries en Jaques van Hees.  [2] Het enneagram is een systeem waarin 9 ego-typen aan de orde komen die bij mensen meer of minder dominant aanwezig zijn. De 9 typen zijn facetten van de volmaaktheid, zoals het witte (goddelijke) licht breekt in verschillende kleuren. Het systeem is te gebruiken als middel tot (zelf)reflectie en kan een onderdeel zijn van de ontwikkeling en verfijning van iemands persoonlijkheid.

Op 4 juli vindt er in Katwijk een artistieke avond plaats gewijd aan het boek ‘De samenspreking der Vogels’ van Farid-ud-din Attar. De avond bevat verhalen, verteld door MarYam Mildenberg en Puran Winter, en muziek van diverse artiesten. De avond is op film vastgelegd door Christie en Lujo van Gestel.

13 september: 100 jarig jubileum Hejrat dag. Ter gelegenheid van dit jubileum houdt de Soefi Beweging op zaterdag en zondag 3 en 4 juli een symposium in de Murad Hassil in Katwijk aan Zee. Het thema van de eerste dag is ‘Eenheid’, het thema van de tweede dag is ‘Een weg naar binnen’. [3]

Het septembernummer van de Soefi Gedachte is een jubileumuitgave, 12 pagina’s dikker dan gewoonlijk. Bijdragen zijn er van Ameen Carp (nationaal vertegenwoordiger), Karimbakhsh Witteveen, met een terugblik op de geschiedenis van de Soefi Beweging, Fazal Inayat Khan (postuum), met een bijdrage over de diversiteit binnen de richtingen van het Hazrati Soefisme, Mahmood Khan, via een interview door Kariem Maas. Verder zijn er bijdragen van Kadir Troelstra en Karim Logtmeijer, over de geschiedenis van het Soefi Contact, Hidayat Inayat Khan (‘De Boodschap in onze tijd’), Wali van Lohuizen, Jaya Bakker en Jelal-ud-Din (Hakiem) van Lohuizen.

Als jubileum uitgave publiceert de Nekbakht Stichting de in het Engels vertaalde ‘Recollections of Inayat Khan and Western Sufism’ van Theo van Hoorn voorzien van een uitvoerige inleiding en notenapparaat door Dr. H.J Horn. Het werk oogstte zowel lovende als kritische reacties. [4]

 

Op 24 oktober spreekt Pir Zia, het hoofd van de Internationale Soefi Orde en de oudste zoon van de in 2004 overleden Vilayat Inayat-Khan, in de Universele Eredienst in het Soefi Centrum Den Haag (Anna Paulownastraat 78).