Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1925

Dit jaar wordt de Lecture Hall voltooid en in gebruik genomen

 

 

Murshid bezoekt Nederland dit jaar van 4 tot 25 januari. [1] Op 5 januari wordt door Murshid in de Anna Paulownastraat 78 het huwelijk ingezegend van Talewar Dussaq en Marie Isabelle (soefinaam: Mobarak) Lussy.

 

Mevr. M.J. Kramer – van der Weide (Munir, Moeni), echtgenote van de architect Piet Kramer  [2] , ontmoette Hazrat Inayat Khan voor het eerst tijdens een lezing in Nederland in de zomer van 1924. In september van dat jaar besloot ze naar de zomerschool in Suresnes te gaan. In januari 1925 krijgt ze een zoon die kort na de geboorte ernstig ziek wordt. De doctoren hadden weinig hoop op genezing. De uiteindelijke redding wordt binnen soefi-kringen algemeen toegeschreven aan de bemoeienis van Hazrat Inayat Khan via gebed, zegen en handoplegging.

Piet Kramer in 1925

 

5 februari: oprichting van een persbureau o.l.v. Mumtaz Armstrong. De taken van het bureau zullen bestaan uit het verzorgen van de uitgave de Sufi Quarterly, de publicatie van artikelen over soefisme in niet-soefi tijdschriften, het verzamelen van artikelen over soefisme, door derden geschreven, in diverse tijdschriften.

Mumtaz Armstrong

 

30 april, geboorte van het eerste kind (een dochter) van Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan en Shadbiy van Goens – van Beyma. De dochter kreeg een naam van Hazrat Inayat Khan: (per telegram) “God bless Raheem-un-nisa”. Later werd dit kortweg ‘Raheema’.

 

Op 23 mei spreekt Hazrat Inayat Khan in Leusden in de School voor Wijsbegeerte over: ‘The Fourth Aspect of Nature which leads to the Path of Wisdom’ en ‘The Way reached by Action’.   [3]

 

23 juni: De statuten van de ‘Nederlandse Vereniging ter verspreiding van de Soefi Boodschap’ worden goedgekeurd en vermeld in de Staatscourant.

 

De ledenlijst van de Soefi Beweging Nederland telt op 1 juli 83 namen en in december 103.   [4] 

 

De Zomerschool van 1925

“De zomerschool van de Pir-o-Murshid zal, zoals gewoonlijk, dit jaar gehouden worden in Suresnes nabij Parijs en de studiecursus zal lopen van 14 juni tot en met 13 september. Alle organisatie zal in handen zijn van Mr. S.A. van Stolk en een comité en alle moeite zal gedaan worden om vragen te beantwoorden en om slaapplaatsen te regelen voor bezoekers aan Suresnes voor het geheel of een deel van de zomermaanden. Het adres van de secretaris van de zomerschool is Rue de l’Hippodrome 30, Suresnes, Seine, Frankrijk.” [5]

 

Voor het eerst heeft de Soefi Beweging de beschikking over een Lecture Hall die dit voorjaar werd gebouwd. Toespraken, Universele Erediensten en toneelstukken kunnen nu gehouden worden in een ruime zaal met podium.

Het interieur van de Lecture Hall

 

Tijdens de Zomerschool wordt het toneelstuk van Murshid ‘Ameen, the Faithful Trustee’ opgevoerd. Yusuf en Zuleikha van Ingen spelen een hoofdrol (zie foto).


Zuleikha en Yusuf van Ingen in kostuum

 

Een herinnering van de Nederlandse mureed, mevrouw Gerretsen, aan Hazrat Inayat Khan tijdens de zomerschool in Suresenes van 1925:

“Door bemiddeling van Jonkheer Van Ingen kwamen met hem (Hazrat Inayat Khan PK) in contact de heer en mevrouw Gerretsen [6] uit Oosterbeek. Mevrouw Gerretsen schrijft later: ‘Aan het eind van een lange vakantie in Zwitserland keerde mijn man (architect) weer huiswaarts en reisde over Parijs (Suresnes) om onze vrienden Van Ingen te bezoeken, die daar op de Soefi Zomerschool waren. Dat was in de zomer van 1925. Hij reisde terug met een zeer bezwaard hart, want in die tijd was er een enorme malaise in het bouwvak, waardoor het erg moeilijk was opdrachten te krijgen en het hoofd boven water te houden. De ochtend na aankomst in Parijs haalden de Van Ingens hem af en namen hem vrijwel onmiddellijk mee naar Inayat Khan.’ Samengevat: tijdens deze ontmoeting zei Inayat Khan zeer nadrukkelijk tegen hem: ‘Action, you know, action. And don’t worry, you will leave your house within 6 months but don’t be afraid, all will come allright.’ (Wees actief! Geen zorgen. Binnen 6 maanden zul je je huis verlaten, Maar wees niet bang, het komt allemaal goed.)
‘Mijn man dankte Murshid en ging weg. De volgende dag reisde hij van het Gare du Nord naar Holland en kocht een krant. Daarin las hij dat Borculo, een klein plaatsje in de Achterhoek, totaal verwoest was door een hevige wervelstorm. (…)Toen mijn man in Arnhem aankwam en naar Oosterbeek wilde reizen, bedacht hij opeens: ‘Ik zal de Burgemeester eens opbellen en vragen of er voor mij geen werk is daar in Borculo’. De Burgemeester van Arnhem was voorzitter van het comité van wederopbouw van Borculo; dat had mijn man in die krant gelezen. Zo deed hij en voordat hij nog iets had kunnen zeggen en alleen zijn naam  Dhr. Gerretsen genoemd had, zei de Burgemeester: ‘Meneer Gerretsen, u gelooft het niet, maar ik sta met de hoorn van de telefoon in mijn hand, om u te vragen of liever te zeggen dat u benoemd bent als ‘Hoofd van het Bouwbureau’ om Borculo weder op te bouwen en dat u uw werk dadelijk moet beginnen.’

Na enige tijd kwamen de Gerretsens op Utrechtsestraat 43 in Arnhem te wonen. Mevrouw Shahzadi Musharaff Khan-de Koningh, die toen tegenover hen woonde, vertelde later:

‘Er was een bijzondere sfeer om hem en zijn vrouw heen die me vanaf het eerste moment aantrok. Ik ging naar een Universele Eredienst in hun huis en ik moet zeggen dat die mij zeer ontroerde; het werkte iets in mij uit. Ik ging ook naar hun avonden waar zij de Bhagavad Gita lazen en over soefisme spraken.’ Hun woonhuis aan de Utrechtsestraat staat er nog, maar is nu het nummer 81A. Het is duidelijk dat daar het fundament werd gelegd voor het Soefi-Centrum Arnhem. Met een korte onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog was het soefi-centrum daar gevestigd tot 1956. De centrale rol speelde mevrouw Karima Gerretsen-Bouwman.”  [7]


Karima Gerretsen – Bouwman

 

Algemeen Handelsblad, 28 december 1925