Een aantal mureeds heeft plaatsgenomen in de duinen van Murad Hassil tijdens de jaarlijkse pelgrimage naar deze voor soefi’s zo waardevolle plek. (1954)
De Soefi Beweging kent dit jaar 20 centra. In Arnhem konden de Universele Erediensten pas vanaf dit jaar worden hervat.
In de vijftiger jaren vonden de Arnhemse Universele Erediensten plaats op de Jacob Marislaan 70 en op Roermondplein 37 A waar de Odd Fellows toen hun domicilie hadden. In deze periode, voornamelijk na de tijd van Gerretsen en de Utrechtsestraat, lijkt het Soefi- Centrum Arnhem op zoek naar een geschikte plek.
Vilayat Inayat – Khan spreekt op donderdagavond 14 januari in Utrecht. In het artikel dat een dag later in het Algemeen Dagblad verschijnt wordt hij de leider van de Soefi Beweging genoemd. Dit wordt hem door de zittende leider, Murshid Ali Khan, kwalijk genomen.
Van vrijdag 29 tot en met zondag 31 januari vindt er weer een ‘Oude Loo Conferentie’ plaats, waar ook Kadir van Lohuizen zijn opwachting zal maken[1]
Twee platforms waarop de Soefi Beweging in de jaren ‘50 lijkt te mikken zijn: H.I.R.O en de Broederschapsfederatie. De H.I.R.O is tussen ’40 en ’67 niet actief onder eigen vlag, maar krijgt door de V.P.R.O. [2] zendtijd toegewezen. Zo spreekt Prof. Dr H.J. Witteveen op vrijdag 15 juni 1955 namens de Soefi Beweging tijdens een uitzending van de H.I.R.O. [3]
De Broederschapsfederatie heeft regelmatig bijeenkomsten waarin de Soefi Beweging participeert en waar van verslagen zijn opgenomen in de Soefi Gedachte.
Op 15 en 16 mei van dit jaar vindt de voorjaarsconferentie plaats van de Broederschapsfederatie in de School voor Wijsbegeerte in Amersfoort. [4] Uit het verslag in de Soefi Gedachte [5]citeer ik:
“Hierna sprak waarnemend voorzitter Ir Polderman (…) een openingswoord ter inleiding van het algemene conferentieonderwerp. Ir Polderman bracht naar voren hoe alle leden van onze geestelijke en humanitaire bewegingen uitgaan van het Ene Levensbeginsel, dat aan alles, in deze verschijnselenwereld, ten grondslag ligt. (…) Als enkele van onze gemeenschappelijke idealen noemde Ir Polderman:
1. De integrale opvoeding, de harmonische ontplooiing der persoonlijkheid
2. De Broederschap der mensheid. Onze verantwoordelijkheid t.o.v. de ons omringende wezens door middel van ons voelen, denken en handelen, uitgaande van het besef dat wij allen deel hebben aan Een Groot Bewustzijns-reservoir, dat ons allen beïnvloed
3. De vooruitgang van de wetenschap t.a.v. paranormale begaafdheden zoals helderziendheid in ruimte en tijd waar de sprekers op deze conferentie nader op in zullen gaan. (…)”
Zomerschool 1954
Bekijk de film die van deze zomerschool is gemaakt door te klikken op deze link: Youtube Sufilab