Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1955

Het terrein van Murad Hassil in de duinen bij Katwijk aan Zee komt in bezit (erfpacht) van de Soefi Beweging. Op bovenstaande foto zien we de pelgrimage naar deze plek tijdens de Zomerschool van dit jaar.

Mahmood Khan maakt dit jaar zijn eerste reis naar India. Zijn oudoom Allaodin Khan (dr. Pathan) is dan inmiddels overleden in 1948. Wel heeft hij een ontmoeting met zijn achterneef Alladad Khan (1907 – 1972). Via bemiddeling door Musharaff Khan wordt hij voor zijn verblijf ontvangen door een aantal neven die overigens niet meer in Maulabakhsh-house wonen. Veel land was al onteigend door de overheid van de jonge republiek. Baroda was inmiddels ingelijfd bij de staat Gujarat.

In Suresnes neemt de spanning toe rondom de onteigening van het Soefi-land. Beide partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. De groep van International Headquarters laat zich in Nederland vertegenwoordigen door advocatenbureau Doorne, Korthals Altes, Sprey en Beelaerts van Blokland uit Amsterdam.  In Suresnes laat de IHQ zich vertegenwoordigen door advocaat Mr. J.H Rivière uit Parijs. [1]

Ondanks de bekoelde relatie tussen Salima van Braam en Md. Ali Khan, blijkt uit het briefcontact nog wel een zekere verbinding. In een brief van 6 maart 1955 schrijft Salima (vertaald naar het Nederlands):

Geachte en gewaardeerde Murshid Ali Khan,
Mijn meest diep gevoelde dank voor uw zeer vriendelijke brief met goede wensen die u zo aardig was mij op 5 maart te sturen. Uw brief arriveerde met de eerste post en het was zo geweldig voor mij te voelen hoe groot de link is tussen Murshids geliefde familie en mijzelf.
Ik heb geen last van de moeilijkheden, maar heb vaak een bedroefd hart dat er zoveel moeilijkheden zijn waar er ook: Liefde, Harmonie en Schoonheid kon zijn.
Mag ik u toestemming vragen om in de nabije toekomst Mevrouw Beijerinck voor Amsterdam te ordineren [tot cherag, PK] en ook mejuffrouw Ten Boom. Laatstgenoemde woont in Den Haag, maar ik heb haar geïnitieerd en het is haar wens om door haar Murshida te worden geordineerd als u daarmee instemt.
In alle devotie tot ‘The Cause’ van onze geliefde Meester en mijn trouwe groeten aan u.
Hoogachtend, Salima van Braam

Vanaf het maartnummer wordt in de Soefi Gedachte het boek ‘Bladzijden uit het Leven van een Soefi’ per hoofdstuk gepubliceerd in een Nederlandse vertaling. Het boek bevat de jeugdherinneringen van Musharaff Khan, op schrift gesteld in samenwerking met Margaret Skinner in de jaren ‘30 en al eerder in het Engels gepubliceerd in The Sufi Quarterly in de jaren 1933 en 1934.

De Zomerschool wordt dit jaar gehouden van 21 juli tot 7 augustus. De Soefi Gedachte vermeldt een bijna ononderbroken stralend zomerweer. Er zijn een kleine 40 buitenlandse bezoekers. Khalief Mahmood Khan, dan 29 jaar oud, lijkt dit jaar voor het eerst betrokken te zijn bij het verzorgen van een van de gewijde lezingen. Daarnaast worden deze lezingen verzorgd door Musharaff Khan en Kadir van Lohuizen. Mevrouw Shahzadi Khan – de Koningh (dan 46 jaar oud) leest op de dinsdagochtenden voor uit de Biography.

 

Door Professor Witteveen is er dit jaar 2 maal voor de radio gesproken, eenmaal voor de H.I.R.O.  (op 15 juli, met als onderwerp: ‘De geestelijke weg tot wereldbroederschap’ [2]) en eenmaal voor de AVRO. [3]

In oktober van dit jaar keert Ameen Carp terug naar Nederland om de wijnhandel van die vader over te nemen die op dat moment ernstig ziek is. Hij gaat in Rotterdam wonen en wordt lid van het centrum van Kafia Blaauw.

Munira Meyer-Nobel woont inmiddels al weer 3 jaar in Haren [4] (Gr.) van waaruit ze een centrum in Groningen tracht op te bouwen. Uit een brief van het bestuur van de Soefi Beweging Nederland van dit jaar blijkt Munira tevens de ‘keeper of the Central Library of the Dutch Sufi Movement’.

In een algemene circulaire van november 1955 verstuurd naar alle mureeds  worden zij verzocht hun contributie tijdig te betalen en wordt centra gemaand tijdig hun afdracht aan Headquarters te doen.

Op 9 december wordt in Nederland de eerste Moskee geopend in Den Haag in een pand aan de Oostduinlaan 79 (zie afbeelding). Musharaff en Shahzadi worden officieel uitgenodigd voor de opening die verricht zal worden door Zijne Excellentie Sir Mohammed Zafrullah Khan, Rechter bij het internationale Gerechtshof. [5]