Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1966

Het volledige gezelschap van het toneelstuk The Bogeyman. Zie verslag Zomerschool 1966 op deze pagina

 

 

Nederland kent dit jaar 14 centra. Klik hier voor de volledige lijst: Nederlandse centra in 1966

Op 4 januari wordt er een gesprek uitgezonden op de AVRO radio in de reeks Gedachtenwisselingen over Geestelijk Stromingen . Het gesprek gaat over de Soefi Beweging. Aan het gesprek nemen deel: Karimbakhsh Witteveen, Prof. Dr. Van der Linde van de Universiteit van Utrecht, Pater Oostvogel, Dominicaan en studentenmoderator van dezelfde universiteit en tot slot Mr. Rood, hoofdbestuurslid van het Humanistisch Verbond. In het juninummer van de Soefi Gedachte is een woordelijk verslag van de uitzending te lezen.

Gerard Salim Lange spreekt op 30 januari in de Universele Eredienst in het centrum Groningen, dat in deze jaren geleid wordt door Ied Cohen – Wiener. Salim is dan 25 jaar. Plaats van samenkomst is de Turfsingel 77 dat tussen 1905 en 1993 in het bezit van van de Loge van Vrijmetselaren in Groningen.

 

Turfsingel 77 Groningen. Het pand maakt in 1993 plaats voor het nieuwe provinciehuis.
Het pand werd ontworpen door N.W. Lit. J.A. Mulock Houwer en G. Nijhuis (zelf leden van de loge)
 

 

De dienst wordt aangekondigd in het Nieuwsblad van het Noorden van zaterdag 29 januari:

 

Op 12 en 13 februari organiseert de jongerengroep van de Soefi Beweging een weekend op de locatie ‘Hoorneboeg’ te Hilversum. Het onderwerp is ‘Ken Uzelf’. Voor de folder klik hier Folder SYB februari 1966

 

Op 15  maart van dit jaar overlijdt Saïda van Tuyll [1] echtgenote van Sirdar Baron van Tuyll van Serooskerken. Ameen Carp volgt haar op als centrumleider van de afdeling Anna Paulownastraat. [2] Volgens een testament wordt haar volledige nalatenschap (pand AP, inboedel en documenten) nagelaten aan de Soefi Stichting Inayat, Fundatie Sirdar (SSIFS). Fazal Inayat-Khan wordt benoemd als esoterisch leider van de AP.

Een jonge Fazal, hier met zijn vrouw Valia

Op 3 april wordt er een Soefi Landdag gehouden in Hotel Heidepark in Bilthoven. Op deze landdagen zijn belangstellenden ook van harte welkom. Shahzadi Khan – de Koningh en R. van Brakell Buys houden lezingen. De laatstgenoemde spreekt over ‘Guru Nanak en de Universele Religie’.


Hotel Heidepark in Bilthoven, locatie van de Soefi Landdag op 3 april 1966.
Het hotel ging in 2012 failliet en werd in 2015 gesloopt om plaats te maken voor een complex met luxe appartementen.

 

Naar Amerika

Van 25 april tot 17 mei bezoekt Ameen Carp Californië waar hij een bezoek brengt aan Fazal (oudste zoon van Hidayat), Claire (de jongste dochter van Inayat Khan) en Leny Flentge (ex-vrouw van Hidayat). [3]

 

In dezelfde periode, zij het iets later, (van 13 april tot 20 mei) bezoeken ook Musharaff en  Shahzadi Khan de Verenigde Staten.  (Het echtpaar Witteveen zal op eigen gelegenheid naar Amerika reizen en zich bij hen voegen.)
Het doel van hun reis was drieledig:

  • het ontmoeten van Soefi’s in verschillende centra in de VS. In alle steden worden door Musharaff interviews gegeven en worden mureeds ingewijd of tot cherag geordineerd.
  • het geven van lezingen door Karimbakhsh, Shahzadi en Musharaff. De laatste geeft bovendien een aantal concerten
  • een nadere kennismaking met Fazal, de beoogd opvolger van Saïda van Tuyll én van Musharaff

Daarnaast had het bezoek op momenten ook zeker een recreatief karakter. [4]

Het viertal vertrok met het vliegtuig van Schiphol naar Londen op 8 april. Vervolgens gaat de reis naar Southampton waar het schip de SS France in de nacht van 8 op 9 april koers zet naar New York, waar het schip op 13 april de haven binnenvaart.

Op zaterdag 16 april arriveren ook Karimbakhsh en Ratan Witteveen per vliegtuig op de luchthaven van New York. Met zijn vieren wordt de tour door Amerika vervolgd. Na een aantal dagen in in New York doorgebracht te hebben, reist het viertal op 21 april per vliegtuig naar Seattle. Vervolgens, op 25 april, reist het gezelschap verder naar Portland, Oregon, voor een verblijf van één dag.

In het zuiden voert hun reis hen vanaf 26 april langs steden als Los Angeles (Californië), Las Vegas (Nevada) (inclusief een bezoek aan de The Grand Canyon) en Denver (Colorado), San Antonio (Texas), Washington DC en tenslotte weer New York.

In Los Angeles geeft Musharaff een aantal concerten en lezingen voor ‘The Philosophical Research Society’.  Hier hebben ze ook een ontmoeting met Fazal en met zijn vrouw Valia en zijn moeder Iman (Leny) Flentge. Op 9 mei hebben ze wederom een ontmoeting met Fazal in Denver, die hen met de auto achterna was gereisd en  die hen in deze plaats bij  de meeste activiteiten zal vergezellen.
In Denver ontmoeten ze daarnaast de heer en mevrouw Wildenstein die een kring van belangstellenden om zich heen hadden verzameld. Na een Universele Eredienst was er weer ruimte voor interviews met Musharaff. Ook hier liet een aantal belangstellenden zich tot mureed inwijden.
In San Antonio worden ze ontvangen door Fata en Hakima Rosenberg. Ook in deze plaats zijn er ontmoetingen met verschillende mureeds. Op 15 mei vliegt het gezelschap verder van het warme zuiden naar het koude noorden: Washington DC. Aan het eind van hun verblijf in de Verenigde Staten vliegen ze op 19 mei naar New York, om tenslotte op 20 mei per boot weer naar Nederland (Rotterdam) te varen.

Na zijn terugkeer schrijft Musharaff aan Mangala Bernoulli:

“By the by the grace of God our journey to A’[meri]ca has been most fruitful. All Glory be to the Lord almighty for his Guidance in spreading the Sufi Message of Love, Harmony and Beauty. The Americans are earnest seekers after the Truth and we have established so many connections with spiritual minded people. And we had this privilege to have them, wherever we went in the USA. We met among others an old school friend of yours who married a Pakistan Prof[essor]. She has two children, her name is Burkhardt*, her father is consul general in Washington. Her name is now Mrs. Qureshi. She is very interested in Sufism. With our united hearty greetings to your dear family with God’s blessings from Musharaff Khan.
With regard to my health, I am keeping well.”

 

De ‘Nieuw Amsterdam’ brengt het viertal weer naar Nederland

 

In mei bezoeken Wazir en Zohra van Essen Nederland. Samen met Sirkar van Stolk waren zij in de vroege jaren vijftig naar Zuid-Afrika verhuisd, na problemen met het centrale leiderschap van de Soefi Beweging. Wazir en Zohra verklaren nu Musharaff als esoterisch hoofd en Pir-o-Murshid te erkennen, zonder het centrum in Zuid Afrika te willen binden. [5]

Op 25 en 26 juni spreken Shahzadi Khan  – de Koningh en Karimbakhsh Witteveen over Soefisme in de Internationale School voor Wijsbegeerte in Amersfoort.

De Internationale Zomerschool vindt dit jaar plaats van 16 juli tot en met 2 augustus. Het programma heeft weer alle elementen die sinds het begin reeds onderdeel uitmaken van de Zomerschool. Sprekers zijn onder andere Karimbakhsh Witteveen, Shahzadi Khan de Koningh, miss Best, Louis Hoyack, murshid en murshida Brutnell, Baron van Pallandt, Akbar Lange en Graaf van Bylandt. Al in deze periode zien we Alim Vosteen (geluids) opnamen maken van de verschillende bijeenkomsten, een taak waar hij zich tot op de dag van vandaag mee bezig houdt. Een andere activiteit tijdens deze zomerschool is de opvoering van het toneelstuk ‘The Bogeyman’.

 

Tijdens de Zomerschool hield Ir. Lange een lezing over Murad Hassil. Er is nu een kleiner plan in bewerking, omdat het grotere werd afgewezen. Aan alle vertegenwoordigers van enkele landen werd een cocosnoot aangeboden als spaarpot voor hun bijdrage in deze. Mevrouw Kunst wees op het belang van een goede bekendmaking van de Bank / Giro rekening. Ir.(Subhan) van Lohuizen zou op korte termijn een circulaire voor Nederland wenselijk vinden. [6]

 

Bovenste rij: Amir Honingh,  Amiran van Lohuizen, Hakim van Lohuizen,  Nasiban Bovenlander, Munir Rooke, Alim Vosteen, Aziz Bernouilli, Sharifa de Graaf, Kadir Pool
Zittend: Iman Kunst, Kabir Sen Gupta (op de grond gezeten), Musharaff Khan en Karima Sen Gupta

 

 

Op 11 augustus, een week na het einde van de Zomerschool, overlijdt Azmat Faber[7] In het septembernummer van de soefigedachte schrijft Louis Hoyack een In Memoriam.

In september besluit Kafia Blaauw om terug te keren onder Head Quarters en Musharaff als Pir-o-Murshid te erkennen. [8]

Het centrum AP vindt dit een spannende ontwikkeling. Kafia ondersteunt namelijk tevens het AP centrum met het ordineren van nieuwe cherags om zo de uitvoering van de Universele Eredienst mogelijk te blijven maken. Men is bang dat door Kafia’s keuze voor Musharaff de AP ook in de armen van Head Quarters wordt gedreven. Men wil hier echter geenszins nog denken aan een aansluiting bij Head Quarters. [9]

Salim (Arjuna) Lange neemt het voorzitterschap van de Sufi Youth Brotherhood over van Wali van Lohuizen.

Hidayat Inayat – Khan ijvert in deze periode voor meer eenheid tussen de Soefi Beweging en de groepen rond zijn broer Vilayat. Met name in Duitsland probeert hij diverse centra te bewegen de aansluiting met Head Quarters weer te zoeken. Over zijn pogingen correspondeert hij regelmatig met Musharaff Khan. Vilayat’s suggestie is, volgens Hidayat, dat al zijn leiders en mureeds zouden moeten worden geregistreerd bij Head Quarters, terwijl hij aanblijft als onafhankelijk verspreider van de Boodschap.[10]

Op 29 december overlijdt Ina Boudier Bakker [11], Nederlands schrijfster en soefi. Binnen soefikringen zal ze voornamelijk herinnerd worden als de vertaalster van ‘In een Oosterse Rozentuin’ een van de standaardwerken van Hazrat Inayat Khan. Het werk is in 1921 voor het eerst uitgegeven en bevat lezingen uit de Londentijd. De Nederlandse vertaling van Boudier Bakker is uit 1948.

Ina Boudier – Bakker