Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1967

Pir-o-Murshid Musharaff Moulamia Khan overlijdt dit jaar op 30 november.

 

 

 

Louis (Salamat) Hoyack overlijdt op 16 februari. Hij wordt in een In Memoriam van de hand van Mahmood Khan omschreven als “een der meest markante en ‘klassieke’ figuren van het Soefisme”.[1] Het juni nummer van de Soefi Gedachte zal geheel aan hem worden gewijd. Op pagina 45 is een complete lijst van zijn publicaties opgenomen. Zo heeft hij maar liefst 47 artikelen voor het blad geschreven. Opvallend daar bij is een radiostilte van 1957 tot 1962. In die periode publiceert hij een eigen blad, ‘De Boodschap’, samen met Fazil de Vries Feyens en  Ameen Carp.

Louis Salamat Hoyack

 

Op 25 Februari 1967 werd onder grote dankbaarheid het Lustrum van de “Darbar” gevierd. Wij herdachten de dag dat 5 jaar geleden de “Darbar” door Pir-o-Murhsid Musharaff Khan werd ingewijd.  Het programma van de middag bestond uit een toespraak van Mevrouw, Sh. Khan-de Koningh, zang van Pir-o-Murshid Musharaff Khan, muziek van Shaikh-ul-Mashaikh Mahaboob Khan, en dia’s over India, uitgelegd door Murshid. [2]

Hidayat Inayat – Khan krijgt van Head Quarters een officiële benoeming om in Duitsland namens de Sufi Movement voor de verspreiding van de Boodschap te werken. Vilayat blijkt erg verheugd over deze benoeming. [3] In een verder gesprek tussen Hidayat en Vilayat blijkt dat de laatste nooit bereid zal zijn, zijn claim op het leiderschap van de Sufi Movement op te geven. [4] Het gevolg is dat de gewenste toenadering tussen Musharaff en Vilayat definitief geblokkeerd lijkt. Zijn activiteiten in Duitsland alsmede zijn claim het Hoofd van de Sufi Orde te zijn, worden als illegaal bestempeld. Hidayat kiest in deze kwestie nadrukkelijk de kant van Musharaff en Head Quarters.

Mejuffrouw Charlotte H. Morren legt na 17 jaar haar administratieve taken voor de Soefi Gedachte neer. Ze zorgde voor het actualiseren van het adressenbestand van de leden en het innen van de abonnementsgelden. In het septembernummer van de Soefi Gedachte wordt ze in een redactioneel in het zonnetje gezet.

De jaarlijkse Soefi Landdag wordt dit jaar, net als in 1966, gehouden in Hotel Heidepark, Jan Steenlaan 22 te Bilthoven. Ook nu zijn belangstellenden weer van harte welkom. Tijdens de Universele Eredienst spreekt Shanti Jonker-Semmelink over het thema ‘Verantwoordelijkheid’. Zang is er van Pir-o-Murshid Musharaff Khan. ‘s Middags is er een lezing van Prof. Dr, G. Quispel over het onderwerp  ‘Het Joodse Christendom en de Mystiek’. Na de thee leest Akbar Lange een tekst van Murshid voor.


In 1927 werd een verenigingsgebouw gebouwd in opdracht van bankier Paul Nijgh.
Het ontwerp was van de architect H.F. Mertens.
De opening was op 26 november 1927 en het gebouw kreeg de naam Concordia,
in 1930, na een verbouwing, omgedoopt tot Hotel Heidepark.

Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 juni wordt in de School voor Wijsbegeerte in Oud-Leusden een Soefi Voorjaar’s Conferentie gehouden. Op vrijdag bestaat het programma uit: een gewijde lezing door Kafia Blaauw – Roberson, een genezingsbijeenkomst geleid door Dien van Hoorn en een lezing door Shanti Jonker – Semmelink. ‘s Avonds is er een filmvoorstelling: ‘De Indiase dichteres en heilige Mira’.
Pir Zadé Vilayat Inayat – Khan spreekt op zaterdag over ‘De ontwikkeling van het bewustzijn volgens het Soefisme’.
Op zondag is er een Universele Eredienst waarbij Kafia Blaauw – Roberson een lezing houdt. ‘s Middags is er een symposium onder leiding van Ameen Carp. Het onderwerp luidt: ‘Is oecumene der Wereldgodsdiensten mogelijk?’Er zijn sprekers vanuit het boeddhisme, de islam, het rooms – katholicisme, het protestantisme en het soefisme. Gawery Voûte spreekt namens de laatstgenoemde organisatie.[5]

De HIRO, opgericht begin jaren dertig en gevestigd te Hilversum, verzorgde in de tweede helft van de jaren dertig uitzendingen op het gebied van de vredesbevordering, de theosofie, het soefisme, het spiritisme, de vrijmetselarij, de bestrijding van drankmisbruik en de bestrijding van vivisectie. Uit kamerstukken van 1967 blijkt dat de H.I.R.O. pas weer in dat jaar uitzendrecht krijgt, verleend door de toenmalige minister van cultuur Marga Klompé. Karimbakhsh Witteveen, op dat moment de minister van financiën, is dan voorzitter van de omroep. Blijkbaar lukt het de de omroep toch om in december met een programma te komen over de Soefi Beweging.

 

         
Het Parool 22 juli 1967                                                                       Leeuwarder Courant, 11 december 1967

 

De Internationale Zomerschool wordt gehouden van 15 juli tot 1 augustus. Het zal de laatste zomerschool zijn onder leiding van Musharaff Khan. Tijdens de zomerschool maakt Karimbakhsh Witteveen bekend dat de gemeente Katwijk toestemming geeft voor de bouw van een Universel op de plek in de duinen die in 1956 in erfpacht van de Soefi Beweging was gekomen. De organisatie van de zomerschool is dit jaar in handen van Subhan van Lohuizen en Salim (later Arjuna) Lange.

 

Op 19 november, overlijdt M.M. van Gelder, centrumleider van Bussum vanaf 1953, redacteur van de Soefi Gedachte als opvolger van Azmat Faber en lid van het Nationaal Comité.

 

Overlijden Pir-o-Murshid Musharaff Moulamia Khan

Op 30 november overlijdt Pir-o-Murshid Musharaff Moulamia Khan. Op 21 november had hij nog een toespraak gehouden in het Soefi-centrum van Amsterdam getiteld ‘Silent Life’.

Murshid Musharaff’s laatste foto, september 1967

 

In de Pulchri Studio zou de Universele Eredienst gehouden worden op zondag 3 december, maar door de overweldigende belangstelling (er kwamen tegen de 300 bezoekers) wordt de dienst op het laatste moment verplaatst naar de Kloosterkerk. [6]

 

Algemeen Handelsblad, zaterdag 2 december 1967

Een indrukwekkende dienst voor een groot aantal belangstellenden vind plaats in de Kloosterkerk in Den Haag, waar o.a. gesproken wordt door prof. Witteveen. Fazal Inayat-Khan neemt op verzoek van het zittende bestuur (IHQ) de leiding van de Soefi Beweging over. 

 

De uitvaart van Pir-o-Murshid Musharaff Moulamia Khan in de Kloosterkerk.
De cherags zijn Karimbakhsh Witteveen, Subhan van Lohuizen en Shanti Jonker – Semmelink.

 

Kloosterkerk in Den Haag 

 

De successie is aanleiding tot een rechtszaak aangespannen door Mahmood Khan tegen de Soefi Beweging in januari 1968. Voorafgaand aan deze rechtszaak vindt er op 28 december in het pand aan de Banstraat 24 een vergadering plaats van de Executive Committee van de Soefi Beweging, waar het punt van de successie uitgebreid wordt besproken. [8] Aanwezig bij deze vergadering zijn: Karimbakhsh Witteveen (voorzitter), Mahmood Khan, Murshida Shahzadi, Huzurnavaz van Pallandt, Karamnavaz van Bylandt, Akbar en Gulinar Brutnell, Mahernavaz Wretman, Hakeem Jensen, Mangala Bernoulli en Munira Meyer – Nobel. Mahmood stelt voor de hele zaak van successie te laten onderzoeken door een onafhankelijke commissie. Dit voorstel haalt het uiteindelijke niet.

In het decembernummer van de Soefi Gedachte verschijnt het eerste artikel van Fazal Inayat-Khan onder de titel ‘De Zin van het Taoisme’. Fazal is dan 25 jaar oud en studeert in Amerika.