Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1969

De Universel Murad Hassil in aanbouw (foto: Alim Vosteen)

Op zaterdag 4 januari speelt het Brabants Orkest in Den Bosch werken van Corelli, Teleman, Wolf, Mozart én ‘La Monotonia voor strijkorkest’ van Hidayat Khan (Kahn gespeld in het programmaboekje). Tijdens het concert zijn ook aanwezig Shahzadi en Fazal Inayat – Khan en zijn gezin. [1]

Op 5 februari van dit jaar vindt de jaarlijkse Urs-viering plaats in New Delhi bij het graf van Hazrat Inayat Khan. Op de onderstaande foto zien we Vilayat en Hayat Bouman deelnemen aan deze plechtigheid. Deze Urs viering, een plechtigheid ter gelegenheid van de sterfdag van Murshid, wordt tot op de dag van vandaag gehouden.

Hayat Bouman en Pir Vilayat

(Foto: Alim Vosteen)

 

 

Uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep, aangespannen door Mahmood Khan tegen de Soefi Beweging: Fazal wordt de nieuwe leider van de Soefi Beweging, Mahmood het hoofd van de familie.

Fazal Inayat Khan wordt centrumleider van het centrum Anna Paulownastraat als opvolger van Saida van Tuyll die op 15 september 1966 overleed. Mede door toedoen van de nieuwe leider wordt de ‘Soefikerk’ in de Anna Paulownastraat weer opgenomen in de Soefi Beweging. [2]

Op 7 maart verspreidt het ‘Comité ter vervulling van de wens van Murad Hassil’ een brochure met daarin de concrete plannen voor de bouw van de Universel, compleet met een bouwtekening, een situatieschets en een financiële verantwoording. [3] Op onderstaande foto is de maquette afgebeeld van de te verrijzen tempel.

 

21 maart eerstesteenlegging  van de Universel Murad Hassil in Katwijk aan Zee in aanwezigheid van Pir-o-Murshid Fazal Inayat-Khan, de kersverse leider van de Soefi Beweging.

 

Het centrum Zwolle in oprichting begint dit jaar met haar activiteiten. Karim Koster wordt door Fazal benoemd tot centrumleider.

Op 22 en 23 maart vindt de voorjaarsconferentie van de Soefi Beweging plaats in het Paleis Kneuterdijk in Den Haag.  [4] (Zie verslag in juni nummer voor extra info, en een reactie van Iman Kunst op de toespraak van de Heer van Cuylenborg tijdens deze conferentie over het gebruik van Hasjies (sic) en LSD.)

Akbar Lange wordt door Fazal Inayat-Khan benoemd tot Nationaal Vertegenwoordiger van Nederland. Hij vervangt daarmee Shanti  Jonker – Semmelink die deze taak sedert 1963 had vervuld. Het centrumleiderschap van Utrecht en Bilthoven vragen nu al haar aandacht.

De Internationale Zomerschool (19 juli – 5 augustus) vindt voor de laatste keer in Den Haag plaats in het 2e Vrijzinnig Christelijk Lyceum. In 1970 zal de Soefi Tempel Murad Hassil in de duinen bij Katwijk aan Zee worden geopend

 

13 september. Zuleikha van Ingen [5] overlijdt. Zij was, samen met haar man Yusuf van Ingen de stichtster van het centrum Utrecht. In het decembernummer van de Soefi Gedachte staat een kort In Memoriam.

Zuleikha van Ingen

 

In dit jaar verzamelt Gawery Voûte een aantal mureeds bij elkaar op de Hoorneboeg in Hilversum [6]. Het zijn ‘loslopende’ mureeds die zich niet (meer) thuis voelen binnen de bestaande Soefi-organisaties. Hier valt voor het eerste de naam ‘Soefi Contact’. Vijf jaar later zal een officiële organisatie onder die naam worden opgericht, met centra in voornamelijk Noord-Holland en Utrecht.  [7] Haarlem, werd de uiteindelijke thuisbasis van het Soefi-Contact, de stad waar Gawery Voûte jarenlang centrumleidster was.

Met de benoeming van zijn zoon Fazal als leider van de Internationale Soefi Beweging, concentreert Hidayat zich meer op de ontwikkeling en promotie van zijn muziek. Op maandag 21 november van dit jaar vindt er in Haarlem een uitvoering plaats van zijn Gandhi-Symfonie door het Noordhollands Philharmonisch Orkest ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van deze staatsman-filosoof. [8]

Eind oktober bezoekt Mushida Shahzadi Zuid-Afrika getuige een ansichtkaart die ze op 20 oktober stuurt naar Rahman van Lohuizen.

Op 9 november, in het huis Four Winds in Engeland, bevalt Valia Inayat-Khan van een tweeling: Mustafa en Musharaff. Dat het een tweeling zou worden was een verrassing, het werd pas tijdens de bevalling duidelijk. ‘Oh, my God, there is another’ riep de dokter 4 minuten nadat Mustafa was geboren.  [9]