Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1970

 

 

Bij een brand in een verzorgingshuis in Driebergen komen twee seniore mureeds om het leven. Het zijn mevrouw M. N. Kerbert  – Schroeter [1] en mevrouw J. de Vries Feijens. [2]

Op 11 mei overlijdt Fatayab Lugt, centrumleider van Enschede. Het In Memoriam in het juninummer van de Soefi gedachte is van de hand van Karim Koster.

Op zaterdag 16 en zondag 17 mei wordt de jaarlijkse voorjaarsconferentie van de Soefi Beweging gehouden in het pand aan de Anna Paulownastraat 78. De zaterdag was een besloten dag alleen voor mureeds van de Soefi Beweging. Op zondagmorgen spreek Fazal Inayat-Khan in de Universele Eredienst. Het thema van het symposium van de zondagmiddag had als thema ‘De Aanraking door de Heilige Geest’. Alle grote godsdiensten zijn vertegenwoordigd. Namens de Soefi Beweging spreekt Salim (Arjuna) Lange.

 

Opening Murad Hassil

Op 4 en 5 juli vindt de feestelijke opening plaats van de Universel Murad Hassil in Katwijk aan Zee (verslagen in de Soefi Gedachte van  juni en september 1970). De bouw is doorgezet ondanks de onzekere financiële situatie van het tempelfonds. In een brochure wordt nogmaals een oproep gedaan gul te doneren. Het ‘Comité ter vervulling van de wens van Murad Hassil’ is inmiddels omgedoopt tot ‘Stichting Murad Hassil’ en is ondergebracht op het adres Banstraat 24. [3]

Vier bezoekers van de opening van de Soefi Tempel.
V.l.n.r.: Nuria Vaccaro, Wazir en Zohra van Essen (Zuid Afrika) en Shahzadi Khan – de Koningh

 


Leeuwarder Courant 6 juli 1970

 

Op 16 en 18 oktober wordt in Arnhem een Culturele Commune georganiseerd die dag en nacht voortduurt. Karim Koster en een aantal mensen van de Soefi-jongerengroep zijn aanwezig bij deze ‘happening’. [4]

 

Rotterdam krijgt dit jaar de beschikking over een eigen pand aan de Provenierssingel 41. Centrumleidster is Kafia Blaauw-Robertson. In het najaar van 1970 wordt ze in deze functie opgevolgd door C.W. van Gils. Rotterdam beschikt sinds 1956 overigens over een tweede centrum dat geleid wordt door Karimbakhsh Witteveen.


Het pand van het Soefi Centrum Rotterdam aan de Provenierssingel 41

 

De zaal in het Rotterdamse centrum

 

Op 4 en 25 oktober wordt het (sinds 1965) tiende weekend gehouden in Land en Bosch in ’s-Graveland. De doelgroep van deze weekenden bestaat uit mureeds en belangstellenden die de Soefi Jongerengroep ontgroeid zijn.

 

Najaar: Het bestuur van de Soefi Jongeren wijzigt: Salim Lange (voorzitter) en Alim Vosteen (secretaris) worden opgevolgd door respectievelijk A. Honingh en W.A. (Willem) Witteveen. Alim wordt een klein jaar secretaris van het nationale comité, maar wordt aan het eind van 1971 in die functie opgevolgd door Phiroz Pool.