Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1972

De Soefi Gedachte verschijnt vanaf het maartnummer in een nieuwe witte cover met blauwe opdruk. De redactie wordt dan nog gevormd door Shahzadi Khan – de Koningh, Iman Kunst, Ied Cohen – Wiener, Mahmood Khan en Karimbakhsh Witteveen. Later, In 1975, zijn  de meeste leden uit de redactie gegaan. Fazal Inayat-Khan en Ied Cohen – Wiener vormen daarna de kern van de nieuwe redactie.

 

 

 

In het voorjaar benoemt Vilayat Inayat-Khan zijn oudste zoon  Zia (1971) tot zijn opvolger  ‘in alles’. [1]

Karimbakhsh Witteveen volgt Akbar Lange op als Nationaal Vertegenwoordiger. Hij had deze functie eerder van 1956 – 1963 vervuld.

Nico Salar Kluwer heeft vanaf de jaren ’30 veel werken van Inayat Khan uitgegeven in zowel het Engels als het Nederlands, naast vele andere werken over oosterse spiritualiteit. Zijn zoon, Paul Salim Kluwer, is sinds 1953 werkzaam bij Kluwer en zette dit traject voort en richtte in 1972 de zelfstandig opererende uitgeverij Ankh-Hermes op.

De Zomerschool van dit jaar duurt 7 weken (21 juli – 30 september) inclusief een twaalfdaags werkkamp. Hidayat besluit dit jaar niet naar de Zomerschool van Fazal te gaan. Hij schrijft aan Murshida Shahzadi op 8 oktober 1972:

Om in deze fase de harmonie op de Zomerschool te bewaren, ben ik bewust weggebleven, lieve Chachi, maar dat betekent niet dat ik onverschillig, dan wel ongeïnteresseerd sta tegenover de toekomst van de Beweging. In tegendeel, ik ben me sterk bewust van de heilige plicht die alle oudere mureeds hebben om op alle mogelijke manieren te proberen de Leringen van Hazrat Inayat Khan zuiver te houden van alle nieuw geïntroduceerde “HOCUS POCUS” tijdens de Zomerschool en die een ernstige bedreiging vormt van de Soefi Doelstelling.

Tijdens de zomerschool, op 28 juli, overlijdt op 92-jarige leeftijd Eqbal Dawla van Goens, mureed van het eerste uur en moeder van Shadbi van Goens, de vrouw van Maheboob Khan.

Eqbal Dawla
tijdens een zomerschool in de jaren twintig.

Ied Cohen – Wiener krijgt een steeds prominenter plek in de redactie van de Soefi Gedachte. Regelmatig schrijft ze artikelen over het Chassidisme, een mystieke stroming binnen het Jodendom. In het najaar van 1972 verhuist ze naar Nijmegen:

Toen mevrouw Ide Cohen-Wiener in Nijmegen kwam wonen, werd zij centrumleidster van het centrum Arnhem en werd het centrum omgedoopt tot Centrum Arnhem-Nijmegen. In die tijd was er een opvallende serie soefi-bijeenkomsten in Nijmegen, vaak in ‘Makrobio’ georganiseerd, avonden waarin verschillende aspecten van het soefisme werden belicht. Heel speciaal was ook een soefi-huwelijksinzegening die plaatsvond in de r.k. kerk van de Heilige Land Stichting te Nijmegen. Maar verder waren er geen soefi-erediensten in Nijmegen. Daarvoor ging men naar Arnhem. In de ‘Soefi-gedachte’ schreven de leiders van Arnhem-Nijmegen: ‘Ons streven gaat niet zozeer uit naar een grote hoeveelheid eigen activiteiten, als wel naar het bezig zijn, met onszelf en met elkaar, in de geest van de Soefi Boodschap; openheid voor wat elders gebeurt en eerbied voor het goddelijke in de schepping om ons heen en steeds diepere bewustwording van die kracht in onszelf. Erediensten worden gehouden op elke eerste zondag van de maand om 11 uur p/a Burgemeestersplein 4. [2]

 

Op 16 en 17 oktober vindt er een Soefi-weekend plaats op ‘Land en Bosch’ in ’s-Graveland. De organisatie is in handen van Ramana Klaassen. Het weekend is bedoeld mureeds en belangstellenden in de leeftijd van 30 – 60 jaar. Het lijkt hiermee een tegenhanger van de vele jongeren activiteiten die door Fazal worden georganiseerd.

In november van dit jaar ontstaat het idee om Murshids werk op een nieuwe wijze uit te geven. Nekbakht Furnée schrijft in een brief aan Ramana Klaassen:

“Het plan is een zo authentiek mogelijke versie te geven in chronologische volgorde; precies zoals Murshid het uitsprak” [3]

Bij dit plan waren ook Elise Schamhart en Munira van Voorst van Beest betrokken. Uiteindelijk heeft dit idee geleid tot de totstandkoming van de “Complete Works of Pir-o-Murshid Hazrat Inayat Khan, Original Texts” .

Op zondagavond 5 november is het programma Zienswijze [4] van de NOS gewijd aan het onderwerp ‘euthanasie’. Het jaar ervoor had de NCRV reeds aandacht besteed aan dit thema in vier uitzendingen. Toen kwamen met name kerkelijk leiders aan het woord. In deze uitzending van Zienswijze was het de beurt aan vertegenwoordigers van een aantal spirituele stromingen zoals rozenkruisers,  quakers, humanisten en antroposofen. Namens de Soefi Beweging is de dan 32 jarige arts Salim (Arjuna) Gerard Lange (1940 – 2008) aanwezig. In 1976 zal Shahzadi Khan – de Koningh haar opwachting maken in hetzelfde programma. (zie aldaar) Het thema is dan: ‘Innerlijke vrede’.