Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1973

Dit jaar overlijdt Nekbakht Furnée, een van de secretaresses van Inayat Khan.
Haar vermogen en archief liet ze na aan de Nekbakht Stichting.

 

 

 

De Soefi Gedachte vermeldt een nieuwe voorzitter van de Sufi Youth Brotherhood. Iskander Tenhaeff vervangt A.(Amir) Honing. Amir blijft wel genoemd als lid van de SYB.

Phiroz Pool volgt dit jaar Karimbaksh Witteveen op als Nationaal Vertegenwoordiger van Nederland. De reden is dat Karimbakhsh voorzitter wordt van het IMF (1973 – 1978) en daarmee een standplaats krijgt in Washington DC.

Op 21, 22, en 23 april vindt het Paasweekend van de Sufi Youth Brotherhood plaats in de Murad Hassil. Het thema is muziek. Ratan Witteveen, Zamir Khan en Shivkumar Hari verzorgen het programma.

Op 1 juni van dit jaar vertrekt Nekbakht Furnée naar Nederland. Ze is dan al erg ziek. Op 16 juni overlijdt ze in Den Haag. Ze zal worden begraven op begraafplaats ‘Oud Eik en Duin’ in Den Haag. Munira van Voorst van Beest gaat vanaf 2 augustus voor de Nekbakht Stichting in Suresnes werken. Ze neemt haar intrek in Nekbakht’s huis (Rue de Tuilerie 34). Samen met Elise Guillaume – Schamhart zal ze de uitgave van The Biography (1979) verzorgen.

Van 30 tot en met 5 juli vindt de Zomerconferentie plaats in de Murad Hassil. Het thema is ‘Wetenschap, Muziek en Mystiek. Sprekers van buiten zijn onder anderen Professor Kooy, ruimtevaart onderzoeker en Dr. Schuurman, psychiater.

In juli van dit jaar overlijdt Anneke Karin Witteveen uit Deventer. Ze is de zus van Karimbakhsh Witteveen. Ze is vooral bekend als textielkunstenares. Zo heeft ze het Soefi-embleem op een aantal altaarkleden geborduurd, o.a. die van de Murad Hassil. Ze werd 45 jaar. [1] [2]

Soefi Weekend in Land en Bosch op 13 en 14 oktober. Mejuffrouw Klaassen neemt afscheid als organisatrice van deze weekenden en draagt haar taak over aan Myra van Leer.

Dit jaar verschijnt ook een biografie van Hazrat Inayat Khan, geschreven door Elisabeth Keesing (Kamila van Tricht), onder de titel ‘Golven, waarom komt de wind’.

Elisabeth Keesing