Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1987

Phiroz Pool overlijdt op 2 juni van dit jaar in de leeftijd van 86 jaar.

Phiroz Pool in 1953

De naam ‘Landdagen’ wordt vervangen door ‘Broederschapsdagen’.

Op 6 juni viert de Soefi Beweging de honderdste geboortedag van Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan (1887 – 1948).
Het juni nummer van de Soefi Gedachte is een herdenkingsuitgave, geheel aan hem gewijd.

Ter gelegenheid van dit feit wordt er in de Banstraat een expositie ingericht rondom zijn leven en muziek. Ook aan de muziek van de familieleden wordt aandacht besteed in de expositie:

  • Maulabakhsh
  • Inayat
  • Ali
  • Musharaff
  • Hidayat
  • Noor-un-nissa

Tijdens de openingsbijeenkomst zijn er toespraken van zijn zoon Mahmood Khan Youskine, Shahzadi Khan, Subhan, Wali en Hakiem van Lohuizen.

   

De familie van Maheboob Khan
achterste rij v.l.n.r. Shaikh-ul-Mashaik Mahmood Maheboob Khan Youskine, Harunissa Khan Youskine,
Aulia van Goens, Raheema Maheboob Khan, Nadjma Lier.

Voorste rij v.l.n.r. Nuweira Youskine, Enwer van Goens, Siddiq van Goens.

 

 

Op 10 juni 1987 verschijnt er een gezamenlijke open brief van Pir Vilayat en Karimbakhsh Witteveen met daar in een ‘Voorstel tot samenwerking tussen de Soefi Beweging en de Internationale Soefi Orde’. De brief markeert de gescheiden wegen die de beide organisaties zullen gaan, na de mislukte fusiepogingen vanaf 1982 (fusiebesprekingen gingen door tot in 1986). Die brief bevat een aantal punten:

  1. Mureeds van beide organisaties worden aangemoedigd tot uitwisseling en onderling contact.
  2. Mensen kunnen overgaan tot een gecombineerd lidmaatschap van beide organisaties, maar zullen voor wat betreft de begeleiding moeten kiezen voor een van beide richtingen.
  3. Samenwerking op centrum-niveau wordt aangemoedigd.
  4. Er zal een uitwisseling komen van sprekers op Universele Erediensten.
  5. Er zal een verenigde Soefi Wereld Broederschap organisatie worden opgericht onder leiding van Pir Vilayat en Murshid-Zade Hidayat Inayat-Khan.
  6. Er komt een gemeenschappelijke raad voor de Innerlijke School, onder voorzitterschap van Pir Vilayat. Het doel is meer eenheid in uitgangspunten en aanpak op dit punt.

 

Zomerschool 1987

 

 

In augustus van dit jaar viert Hidayat Inayat-Khan zijn 70-ste verjaardag. Dit wordt groots gevierd in de Universel Murad Hassil.

 

 

 

27 augustus, overlijden Mashaikha-Begum Shadbiy Maheboob Khan op 85-jarige leeftijd. Shadbiy is de echtgenote van Maheboob Khan en de moeder van Rahema en Mahmood.

        

De overlijdensadvertentie in de Telegraaf van 29 augustus 1987

21 september, overlijden Hayat Bouman in New Delhi op 80-jarige leeftijd. Ze was mureed vanaf het midden van de jaren 30. Enige tijd was ze administratrice in Suresnes. In de oorlog woonde ze in London. Vanaf 1946 verbleef ze in India, onder andere om voor het graf van Hazrat Inayat Khan te zorgen. [1]

Begin oktober gaat de eerste spade de grond in voor de nieuwbouw van het Dargah-gebouw [2] in New Delhi. Na 6 maanden is het bouwwerk voltooid. Wali en Walia van Lohuizen spelen een belangrijke rol bij de coördinatie van het gehele project.