Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1997

In het maartnummer van de Soefi Gedachte schrijft Kamila van Tricht (Elisabeth Keesing) een uitgebreide herinnering aan haar goede vriendin en mede-mureed Shahzadi Khan – de Koningh.

Op 5 en 6 april is er weer een Soefi-weekend in Landen Bosch te ‘s-Graveland. Myra van Leer en Noor en Akbar Helweg verzorgen een aantal programmaonderdelen. Michael Schouwenaar van het Soefi Contact spreekt op de zondag in de Universele Eredienst.

In het Soeficentrum aan de Anna Paulownastraat worden op 5, 12 en 19 april workshops gegeven over het werken met het Enneagram.  Workshopleiders waren Salim (Arjuna) Lange en (later) drs. Jacqueline Piederiet. De avonden waren eigenlijk het begin van de samenwerking en het later samengaan van de Banstraat en de AP. Zo werd er wederzijdse sympathie gekweekt. De belangstelling binnen soefikringen voor deze methodiek tot zelfkennis bestaat overigens al een aantal jaren. Salim (Arjuna) Lange toonde zich al eerder enthousiast.

Ook dit jaar wordt er een reis naar Suresnes georganiseerd en wel van 20 tot en met 24 april.

Vanaf het juninummer komt de Soefi Gedachte in een nieuwe lay-out. Leuk detail, in het papier van de omslag blijken snippers van papiergeld verwerkt te zijn. In juni 2001 wordt uiteindelijk op een andere papiersoort overgegaan.

Maatschappelijke thema’s als criminaliteit en orgaandonatie vinden hun weg naar de Soefi gedachte in een aantal artikelen en columns.

 

Zomerschool 1997

De Zomerschool wordt gehouden van 2 tot en met 20 augustus.

 

Op 5 augustus, tijdens de Zomerschool, viert Hidayat Inayat – Khan zijn 80ste verjaardag.

Op 30 juli overlijdt Charlotte (Mussavira) van Pallandt op 98-jarige leeftijd.

September: de diensten in Den Haag van de Banstraat en de Anna Paulownastraat worden vanaf dit moment gecombineerd gehouden aan de Anna Paulownastraat 78.

De centra Katwijk, Wassenaar en Leiden worden samengevoegd. Universele Erediensten zullen in de tempel in Katwijk gehouden worden. Munir Belt wordt centrumleider.

 

Rufai Derwishen op bezoek in Nederland

In november van dit jaar zijn Mutlu Baba met moderne Rufai Derwishen uit Istanbul te gast in de Sufi Serai, het woonhuis van Alim Vosteen. Ze geven ook optreden in de Universel Murad Hassil in Katwijk (zie foto’s). In het volgende jaar bouwde Mutlu in Yalova Gockcedere een ‘ILIM’ een gebouw voor Sufi Wijsheid dat het volgende jaar gezamenlijk werd geopend
met diverse Soefi groepen.
(Foto’s: Alim Vosteen)