Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

2008

Met ingang van het maartnummer wordt Kariem (Tom) Maas de hoofdredacteur van de Soefi Gedachte. Een functie die hij tot op heden vervult.

Op 30 april publiceren de International Sufi Movement en de Sufi Order International een gezamenlijke verklaring die het resultaat is van de Reconciliation meetings van 2007. Klik hier voor de volledige tekst: 080501z ISM-SOI ltr. 

Op 26 mei overlijdt Arjuna (Gerard, Salim) Lange, zoon van Akbar Lange en kleinzoon van Halima Lange. Hij was een tijdlang voorzitter van de Soefi Youth Brotherhood in de jaren ’60. Salim was centrumleider van het centrum Banstraat en hield zich intensief bezig met healing, de confraternity en symboliek. [1] Zijn uitvaart vindt plaats op 31 mei in Voorschoten.

Arjuna Lange

 

In het juninummer van de Soefi Gedachte wordt aandacht besteed aan het Soefi Museum in de Banstraat 24. Hamida Verlinden vertelt in dit interview over het ontstaan van dit museum. Zij is secretaris van het bestuur van het museum (Murshid Hidayat is voorzitter) en daarnaast is ze ook guardian. Dit betekent dat ze de voorwerpen in het museum (beelden, foto’s, schilderijen, papers, gewaden, muziekinstrumenten en diverse voorwerpen uit het bezit van Hazrat Inayat Khan en de ‘Companions’ [2] beheert en ontsluit voor het publiek. Bezienswaardig is ook de ‘Oriental Room’ op de tweede etage, ontworpen door Munir Schönau. Bezichtiging is op afspraak. Tevens is Hamida de secretaris van International Headquarters die het archief op de begane grond van het pand beheert.

Het onderwerp euthanasie brengt de pennen in beweging. In de Soefi Gedachten van 2008 en 2009 worden verschillende artikelen aan dit onderwerp gewijd door Jaap Dekker, Wali van Lohuizen, Jaya Bakker, Shirin Cornelissen en Kafia van Zutphen.

Op 23 november vindt in het Concertgebouw in Amsterdam het Bollywood festival plaats. Hidayat Inayat-Khan en zijn vrouw Aziza zijn aanwezig omdat van zijn hand het muziekstuk ‘La Monotonia’ wordt uitgevoerd. Het orkest is ‘Holland Symfonia’, voorheen het ‘Haarlems Orkest’ waar Hidayat zelf als violist lid van was in de jaren  ’50. [3]