Volledige kroniek van de Nederlandse Soefi historie: Periode van 1915 tot 2016

1948

Dit jaar trouwen Musharaff en Shahzadi

 

 

Op zondag 14 maart zingt Musharaff Khan in de Universele Eredienst in Hilversum. Een dag later houdt Zuleikha van Ingen Jelgersma er een lezing over het onderwerp: ‘Wie zijn wij?’ De diensten van het centrum Hilversum worden in deze jaren gehouden in het pand aan de Oude Engweg 19.

 


Oude Engweg 19 in Hilversum

Azim van Beek treedt af als redacteur van het blad ‘Mededelingen’ wegens verandering van werkzaamheden die hem naar Djakarta in Nederlands Indië voeren [1]. Hij wordt opgevolgd door Fatá van Seters.

Op 15 mei is de trouwdag van Musharaff Moulamia Khan en Shahzadi (Willy) de Koningh. Tot 1961 woonde het echtpaar aan de Frederik Hendriklaan. Daarna betrokken ze de bovenwoning van de Banstraat 24. Op de begane grond werd daar een zaal ingericht voor Universele Erediensten.


Musharaff en Shazadi voor hun huis aan de Frederik Hendriklaan 27. 

In juni werd een Nederlandse afdeling opgericht van de ‘World Congress of Faiths’.  Een van oorsprong Engelse organisatie, in 1936 opgericht door Francis Younghusband die beoogde de dialoog tussen de wereldgodsdiensten te bevorderen. [2]

In Amsterdam zijn de Universele Erediensten het afgelopen seizoen gehouden in het pand Vondelstraat 39-41, het gebouw van de plaatselijke Vrijmetselaarsloge.

Op 3 juli overlijdt plotseling Shaikh-ul-Mashaik Maheboob Khan op 61-jarige leeftijd. Op 8 juli is de uitvaart waarbij mureeds van verschillende centra aanwezig zijn. De baar was bedekt met vele bloemen. Murshida Salima van Braam houdt een toespraak. Ook Zulaikha van Ingen spreekt, staande naast de baar. Ze spreekt van een ‘onherstelbaar verlies’ Shaikh-ul-Mashaik werd door Murshid steeds ‘the wise man’ genoemd vanwege zijn stille teruggetrokken natuur [3]. Daarna spraken nog Elise Schamhart, namens de Sufi Youth Brotherhood en de heer Attema van het centrum Bussum. Op de begraafplaats Oud Eik en Duin zingt Ali Khan een aantal Hindoestaanse liederen. Nadat de kist is gezakt zegent Ali Khan de aarde en brengt hij een bloemenoffer. Tot slot dankt Mahmood iedereen voor zijn en haar komst. “Mijn vader, die nooit iets voor zichzelf vroeg, zou vervult zijn van stille emotie bij het zien van zovele blijken van liefde en vriendschapen hij zou zeker deze boodschappen doorgeven aan de Meester (d.i. Hazrat Inayat Khan), voor wie hij leefde.” [4]

 

Het magazine Mededelingen van de Soefi Beweging in Nederland van okt/nov/dec vermeldt bij de rubriek ‘In het kort’:

Tempelfonds. Kort voor zijn overlijden is door Shaikh-ul-Mashaikh een comité benoemd, bestaande uit de secretaresse, mej. A.R. (Azmat) Faber, Prof. Ir. Th. K. (Kadir) van Lohuizen en de penningmeester de heer Nic. (Nicolaas) Faber (broer van Azmat),voor het beheer van een nieuw gevormd Tempelfonds , dat wordt ondergebracht bij de Kas-Vereniging te Amsterdam. De in dit fonds bijeengebrachte gelden zullen voor geen ander doel mogen worden gebruikt dan voor de bouw van een of meer tempels der Soefi-Beweging. Overigens in overeenstemming met de wilsbeschikking van hen, die hiervoor gelden voteren.”

De Zomerschool vindt dit jaar plaats van 19 juli tot 5 augustus. Voor de tweede maal is de locatie de Godelinde School in Hilversum.

Op 16 september wordt Ali Khan benoemd tot opvolger van zijn neef Maheboob Khan als hoofd van de Internationale Soefi Beweging. In een circulaire van Azmat Faber de secretaresse van de Nederlandse vereniging wordt aan de leiders van de centra gevraagd dit feit op een aantal bijeenkomsten bekend te maken. (Zie de afbeelding hieronder.)

 

Het bestuur van het centrum Bussum bestaat dit jaar uit de volgende personen:

  • Voorzitter: Kadir van Lohuizen
  • Secretaris: Surfaraz van Gelder
  • Penningmeester: Bashiran Adams – Kakebeeke
  • Lid: Rahman van Lohuizen – Peters
  • Lid: Hanifa Attema – Tymensen

 

De Humanitaire en Idealistische Radio Omroep (H.I.R.O.) heeft van 1930 tot 1940 uitgezonden. Verschillende groeperingen konden van de zendtijd gebruik maken. Zo ook de Soefi Beweging. De zendtijd werd gevuld met toespraken van lokale vooraanstaande Soefi leiders en met liederen, gezongen door Pir-o-Murshid Ali Khan. Na de oorlog lukt het de H.I.R.O. niet om zendtijd van de overheid terug te krijgen. Theo van Hoorn schrijft in het oktober nummer van Mededelingen een verslag van deze ‘onrechtvaardigheid’ en hij roept mureeds op om toch vooral lid te worden van de H.I.R.O. [6]

Op maandag 18 oktober van dit jaar organiseert het centrum Hilversum een openbare lezing die verzorgd wordt door Kafia Blaauw – Robertson. Het adres is de Oude Engweg 19 in Hilversum, een monumentaal pand aan de rand van het Dudok Park.


De Gooi- en Eemlander, 14 oktober 1948